Razmišljajte izvan okvira: kuhinjske fronte u različitim bojama

U opremanju kuhinje volimo igrati na sigurno pa odabiremo samo jednu boju za ormariće. Monokromatske kuhinje mogu izgledati sjajno, no, ako želite imati drugačiju i posebniju kuhinju, razmislite o kombinaciji više boja na frontama. Za inspiraciju vam nudimo idejna i izvedbena rješenja kuhinja Mirjana Mikulec interijera ostvarena u suradnji s Elgradom

 

 

Boje u prostoru, pa tako i kuhinji, ogledalo su našega ukusa i govore puno o nama, iako ih često biramo i iz posve praktičnih razloga poput primjerice lakšeg održavanja. No, noviji trendovi vole kuhinje koje kombiniraju barem dvije boje… I to ne nužno podijeljene tako da donji ormarići budu u jednoj, a gornji u drugoj boji. Bojama možemo postići određenu atmosferu ili učiniti da prostor izgleda veći nego što jest i da dobije dubinu, što je naročito bitno kod kuhinja manje kvadrature. Isto tako, boje su način na koji vrlo jednostavno, brzo i efektno možemo unijeti promjene u svoju kuhinju. Naročito ako priželjkujemo osvježenje i neki brzi makeover za koji ne bismo trebali izdvojiti puno vremena i previše novaca. Ili, ako primjerice imamo oštećene fronte i želimo samo njih izmijeniti.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

No, i kada krećemo u temeljitu adaptaciju kuhinje ili namještamo novi prostor rezerviran za kuhinju, uvijek treba dobro promisliti o odabiru boja i usuditi se razmišljati izvan okvira i standardnih odabira. U tome će nam najveći saveznik, pored dobre inspiracije, biti i odluka da kuhinju radimo po mjeri odnosno, ako je riječ samo o makeoveru fronti, da ih nabavimo u trgovinama koje nude pločasti materijal. Tako ćemo prema našim željama i zadanim dimenzijama, dobiti potpuno gotove fronte od željenih materijala, koje ćemo staviti umjesto starih.

Kako bi vas potakli da se odvažite na fronte kuhinjskih ormarića koje neće biti u istoj boji, nudimo vam tri projekta tima Mirjane Mikulec – jedan izvedbeni već je ostvaren u suradnji s tvrtkom Elgrad, a u druga dva, idejna rješenja, predloženi su materijali iz ponude Elgrada.

 

 

Topla žuta kao kontrast geometriji

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 

Moderna kuhinja u obliku slova L potpuno je u skladu s ostatkom dnevne zone, u kojoj također prevladavaju ravne i čiste linije. Kako bi se prostor kuhinje ipak malo razigrao i dobio na karakteru, predložene su dvije boje fronti od MDF-a odnosno medijapana koje bi bile dobrodošli akcenti na osnovnu bijelu. Donji elementi su posve bijeli, a prava koloristička igra se odvija u gornjem dijelu, gdje su geometrijski podijeljene fronte, bez ručki, zaživjele u sivoj, bijeloj i toploj žutoj.

Kako bi se naglasila žuta, i dio zida ispod nje predložen je u istoj nijansi. Time se stvara dojam kontinuirane plohe u žutom, koji se nastavlja i nakon linije ormarića, što je nenametljiv, ali dizajnerski originalan potez. Bojama se cijeli prostor utoplio te se stvorio savršen kontrast strogoj i suzdržanoj geometriji. Ovako je kuhinja postala ono što treba biti – dinamičan i topao prostor u kojem bi svatko poželio boraviti. Prednost odabira medijapana, pored vrhunske kvalitete i otpornosti, je u činjenici što se boja dobiva lakiranjem, tako da možete birati između široke ponude nijansi koju sadrži RAL karta. Medijapan nudi mogućnost i trendi uklada odnosno lajsni koje se također prelakiraju u istu nijansu kao i ostatak fronti, a daju vintage štih kuhinji.

 

 

Tirkizno osvježenje

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI
PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 

Siva je, pored bijele, najčešći odabir u današnjim kuhinjama. S njima gotovo da ne možete pogriješiti, ali ako želite dobiti više od igre na sigurno, pastelne nijanse su savršen kontrapunkt sivoj i bijeloj. One će potpuno razoružati i najhladniju kuhinju i stvoriti potreban balans suzdržanih i dinamičnih elemenata. U to se možemo uvjeriti na primjeru idejnog rješenja kuhinje koja je dio otvorenog prostora s hodnikom i dnevnim boravkom. Kako cijelim stanom dominira kombinacija nekoliko nijansi sive, plave i dekora drveta, isti postupak je proveden i u kuhinji, što se jako svidjelo mladoj vlasnici i potpuno odgovara njezinu senzibilitetu. Budući da su hodnik i kuhinja spojeni, u produžetku visokih kuhinjskih elemenata nalazi se ormar koji seže sve do ulaznog prostora.

Korištenje svijetlo tirkizne u visećim elementima bio je način da se kuhinjski dio vizualno odvoji od hodnika i skladišnog prostora. Idejnim rješenjem kuhinja je zamišljena kao igra boja i materijala. Sivom i tirkiznom iveralu, poznatom kao vrlo popularnom materijalu zbog njegove izdržljivosti i praktičnosti, predložen je iveral u dekoru javora. Svijetla boja zida korištena je i za oblogu kuhinjskog zida, umjesto keramičkih pločica. Budući da je vlasnica mlada osoba, strogoća sive i ravnih geometrijskih linija ublažila se konceptom gornjih otvorenih i zatvorenih elemenata.

 

 

Šarmantna igra bojama i dekorima

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IVANA NISKOTA

 

Mali jednosobni stan namijenjen za kratkoročni najam imao je ograničen budžet za opremanje i uređenje, stoga je trebalo efektnim detaljima, teksturama, ali i bojama unijeti “ono nešto”. Inspiracija za jednostavnu linijsku kuhinju bili su stari pariški interijeri, pa tako i mini kuhinja odiše ovim lepršavim i spontanim štihom s nevjerojatnom dozom vedrine. Ovakav odabir boja je idealno rješenje za stanove za najam, apartmane i općenito mladenačke interijere.

Osim toga, kombiniranje više boja koje nisu napadne a ipak unose dinamiku dobro je rješenje za kuhinje skromne kvadrature. Fronte su izvedene od iverala u boji i u dekoru drveta. Pastelne nijanse žute, ružičaste i plave našle su se na kuhinjskim frontama od iverala ispod kojih se krije i ugradbeni ormar za skladištenje. Kao protuteža koja će ublažiti pastelne boje, dodane su dvije fronte u iveralu s dekorom drveta.

 

PROMO

 

 

Komentari