BIJELA U INTERIJERU: sve što trebate znati prije njezina unošenja u dom

Unatoč trendu tamnih boja, bijela je i dalje prisutna u interijeru, ako ništa drugo onda kao baza, poput bijelih zidova ili keramičkih pločica. Ako ste i vi poklonik bijele i razmišljate kako je unijeti u dom, evo što trebate imati u vidu!

 


Dizajneri i ljubitelji bijele reći će vam da je ova ne-boja sve samo ne dosadna, sterilna ili pak hladna. Naročito će se s ovim složiti oni koji vole minimalizam i skandinavski dizajn, u kojima je neutralna bijela zaštitni znak. No, kada bolje razmislimo, ona je prisutna u svakom životnom prostoru u određenoj mjeri. Ako ništa drugo – barem na dijelu zidova i podova.

No, kako to izgleda kada ona vodi glavnu riječ? I je li time spriječeno stvaranje topline i ugode u interijeru? Više o tome, kao sve što trebate znati o bijeloj u opremanju doma saznajte u nastavku.

FOTO: MIHAIL LOSKUTOV

50 nijansi bijele

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da su svi tonovi bijele uglavnom isti i da im nedostaje boja. No, među njima doista postoji razlika, i to zbog dodavanja različitih  pigmenata.

“Bijela može zapravo imati plavičastu, crvenkastu, žućkastu ili čak zelenkastu nijansu”, objašnjava arhitektica Amy Alper.

Da biste vidjeli razliku, samo položite nekoliko uzoraka na list bijelog papira. Većina bijelih boja spada u tri ključne kategorije: topla (ne presvijetla i sterilna), hladna (dodaje dimenziju) i “galerijska” bijela (jedna od boja koja se najčešće koristi u galerijama i muzejima).

FOTO: MEL WALBRIDGE, REMODELISTA

Kako pomiješati svoju savršenu boju

Dizajnerica Michaela Scherrer sama stvara pravu nijansu za interijere koje uređuje, dodajući različite nijanse drugih boja kap po kap na bijelu bazu. Priznaje da to može potrajati nekoliko sati, pa čak i dana ili čak tjedana. No, trud se itekako isplati jer dobije nijansu bijele koju je htjela i koja djeluje posebno.

“Dodam malo crne da ublažim. Ako želite topliji ton, dodajte malo oker ili tople žute boje. Lako je pretjerati, ali to se može popraviti – dovoljna je samo kap ljubičaste ili plave da se vrati hladni podton,” kaže dizajnerica.

Kako znati uklapa li se dobivena nijansa bijele zaista u interijer? Uvijek nanesite nekoliko poteza na zid u različito doba dana i noći i analizirajte.

FOTO: GEOMETRIUM PROJECT

Najlakši način da osvježite svoj interijer

Bijela boja je najpovoljniji i najlakši način za osvježavanje interijera. Ova boja nikada neće izaći iz mode, vizualno proširuje prostor i čini stropove višima. Apsolutno sve nijanse dobro se slažu s njim, tako da će postavljanje naglasaka biti puno lakše.

Dakle, odabir nijanse bijele neka bude po vašem ukusu.

FOTO: ANDERS BERGSTEDT

Percepcija boja mijenja se tijekom vremena

Ovo biste svakako trebali imati na umu – da jedan te isti ton neke boje nije uvijek isti. Psiholozi naime tvrde da se naša percepcija boja, poput njuha, na primjer, s vremenom mijenja.

Dakle, boja kojom ste obojali zidove svoga doma kada ste imali 30 godina možda neće izgledati tako dobro kada budete imali 60 godina. To se objašnjava činjenicom da se s godinama smanjuje osjetljivost stanica mrežnice, očna leća postaje mutna, a boje se počinju drugačije percipirati.

FOTO: JURIJ GRISHKO

Bijela boja je ključ dobrog sna

Svatko od nas ponekad ima problema sa spavanjem. Ovo su neki osnovni savjeti kako stvoriti uvjete za bolji san: uklonite prije spavanja sve što bi vas moglo ometati (primjerice, gadgeti), prozračite sobu i osigurajte si dobar jastuk. Pored toga, dizajneri savjetuju da spavaću sobu obojite u bijelo s toplim podtonom. Djeluje umirujuće i pomaže u opuštanju, pružajući osjećaj svježine, čistoće i prostranosti.

FOTO: BOSTADSRÄTTS SPECIJALISTEN

Eksperimentiranje s teksturom

Kako jednobojni interijer ne bi izgledao dosadno i hladno, dizajneri predlažu kombiniranje različitih tekstura materijala. Ova tehnika nadoknađuje nedostatak svijetlih naglasaka u prostoru. Upotrijebite mat boju za vrata i polusjajnu boju za zidove, položite bijeli tepih visokog flora i objesite zavjese za zamračivanje s draperijama – postoji mnogo opcija.

FOTO: DAVID PRINCE, REMODELISTA

Kako bijelim površinama produžiti vijek trajanja

Kao dodatak prethodnom savjetu, dizajneri preporučuju bojanje područja s velikim prometom, poput stubišta, polusjajnom ili visokosjajnom završnom obradom. To će znatno olakšati čišćenje mrlja i otisaka prstiju.

FOTO: CARL BELLAVIA, GREGORY MERKEL
Komentari