ODGOVORI NA NAJVAŽNIJA PITANJA: otkrivamo kako pravilno zalijevati sobne biljke

Koliko često treba zalijevati sobnu biljku? Koliko vode trebate? Koje su metode navodnjavanja? Na ova i druga pitanja odgovaramo vam u nastavku.

 


Nije lako, iako se možda na prvu čini vrlo jednostavno, uzgojiti sobnu biljku da preživi više od jedne sezone i lijepo napreduje. Stručnjaci ističu kako je glavni problem, pored prave pozicije s obzirom na količinu svjetlosti kojoj je izložena, za biljke najvažnije optimalno zalijevanje.

Sve o tajnama zalijevanja saznat ćete u odgovorima na pitanja koja se nalaze u nastavku članka…

FOTO: ZARA HOME

Kako znati kada treba zalijevati biljku?

Kako biste znali kada je vrijeme za zalijevanje biljke, dodirnite zemlju u posudi, ali ne samo na površini, nego ispod nje. Ako je suha – vrijeme je za kantu za zalijevanje. Obratite pozornost i na sam cvijet. Visi li lišće i gubi li svoj tonus? Ako je tako, to je znak da biljka ne dobiva dovoljno vlage.

FOTO: @SNOHETTA

Koliko često treba zalijevati biljku?

Optimalna učestalost zalijevanja sobnih biljki u proljeće i ljeto je 3 do 7 dana, a u jesen i zimu, tijekom razdoblja mirovanja, interval se može povećati do dva tjedna. Sukulenti i kaktusi imaju posebne potrebe: od studenog do veljače uopće se ne trebaju zalijevati, a u ostalim dobima jednom tjedno, ali u malim količinama koje možete povećati u ljetnim mjesecima. Ipak, teško je odrediti posve točan interval, stoga provjerite uvijek stanje tla odnosno zemlje.

FOTO: FERM LIVING

Koliko vode trebate?

Višak vode jednako je štetan za biljke kao i njezin nedostatak. Mnoge biljke ne uspjevaju jer su previše zalijevane. Nježno i smjerom stoga zalijevajte cvijeće i prestanite čim voda iscuri iz rupa na dnu posude. Pazite da nakon svakog zalijevanja u tanjuriću ne ostane višak vlage kako korijenje ne bi istrunulo.

Foto: Kristina Koivistoinen-Khatlamadjiyan Design

Koji način zalijevanja odabrati?

Postoje dva glavna načina zalijevanja – odozgo i odozdo.

Od vrha: Polako zalijevajte biljku kantom za zalijevanje kako biste omogućili da se vlaga upije. Zatim ocijedite višak vode koji se je istjecao iz tegle i nalazi se u tanjuriću.

Donji dio: Ulijte vodu u veliku posudu i u nju uronite teglu s cvijećem te ostavite 15 minuta, dopuštajući biljci da upije vlagu kroz rupe u posudi. Ova metoda je savršena za cvijeće koje “ne voli” mokriti lišće te za orhideje.

Dobra opcija je i staviti vodu u tanjurić i pustiti da biljka dobija vlagu od ‘dna’ tj. korijenja.

 

FOTO: H&M HOME

Koja je voda pogodna za zalijevanje?

Voda za zalijevanje sobnog bilja treba biti na sobnoj temperaturi. Također bi trebala biti dovoljno mekana. Prije zalijevanja ostavite vodu iz slavine da odstoji nekoliko dana kako bi kamenac imao vremena da se slegne na dno i da klor ispari.

FOTO: HAY
Komentari