Kako osmisliti praktičan i estetski savršen radni kutak u domu

Smjestiti radni kutak u ionako premalu kvadraturu s kojom je većina nas suočena, često ne polazi baš svima za rukom. Saznajte koji su bitni elementi i na što sve trebate paziti prilikom osmišljavanja i organizacije ovog prostora

 

 

Radni prostor bi trebao sadržavati stol, dovoljan za smještaj prijenosnog ili stolnog računala te što više prostora za spremanje, bilo u obliku otvorenih polica, bilo u obliku ladica i ormarića. Za početak, definirajte stil uređenja koji želite i odredite veličinu potrebnog radnog stola.

Ako je radno mjesto smješteno u otvorenom dijelu stana, potrebno je uskladiti ga s ostatkom prostora. Ako ste pak sretnik koji ima odvojenu radnu sobu, tada svoj radni kutak uredite prema vlastitim željama i potrebama da biste mogli ugodno i nesmetano raditi.

 

Foto: IDEAL HOME

 

Na tržištu se nudi veliki izbor stolova od različitih materijala s ladičarima, otvorenim policama, izvlačnim sistemima za tipkovnicu. Druga opcija je samostalno izrađen stol od kojih je najpopularnija  industrijska varijanta od drvene ploče i metalnih nogara. Ako patite od nedostaka prostora ili je radni kutak sastavni dio sobe, dobro je razmisliti o stolu rađenom po mjeri.

Na ovaj način realiziran stol može biti vrlo uzak i zauzimati znatno manje prostora nego klasični stolovi, a ipak biti posve funkcionalan i zadovoljiti naše potrebe. Današnji radni stolovi usto ne trebaju biti veliki kao prijašnji, jer radimo na prijenosnim računalima koja ne zauzimaju puno mjesta.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Također, dobro rješenje u malim prostorima je radni stol koji je sastavni dio ormara i polica koje imate u stanu. No, takvu mogućnost nam nudi jedino namještaj koji je rađen po mjeri, jer ćete rijetko u dućanima pronaći ovakve ormare, koji u svom sastavu imaju i opciju radnog stola.

Dobra strana ovakvih stolova jest što možete unutar namještaja kreirati unutarnje police na koje ćete odložiti sitnice – registratore, račune, knjige, ukrasne detalje….

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

U slučaju kroničnog nedostatak prostora , uvijek možete dati izraditi mali sklopivi stolić koji će biti dostatan za smještaj prijenosnog računala, a smjestit ćete ga na neki slobodni komad zida i prostora gdje postoji dovoljno prirodnog ili umjetnog svjetla.

 

Foto: Bureau-enfant.info

 

Sljedeći važan element je svakako stolica. Ona mora biti udobna i na tome ne biste trebali štedjeti. Kada pronađete i definirate ova dva osnovna elementa za svoj radni kutak, možete se baciti na odabir polica ili ladica, kao i dobre, kvalitetne rasvjete. Nekoliko završnih elementa poput ploče za pisanje, pluta za postavljanje post-ita obogatit će vaš prostor, ali i biti od iznimne koristi.

 

Foto: DECOIST

 

Police su također potrebne – ne samo kao dekorativni element radnog prostora, nego i kao praktični segment za pohranu bitnih stvari, kao i sitnica. Idealno je kada je radni stol uz policu koja već postoji u prostoru, pa jedan njezin dio možemo koristiti za potrebe radnog prostora. Ako to nije slučaj, stavite zidne police…. Birajte materijale i boje koji će se isticati na pozadini, odnosno boji zida.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Niše u stanu dobro je, osim za ugradbene ormare, iskoristiti i za radni prostor. Namještaj po mjeri i u ovom slučaju je solucija kojom ćete postići maksimalan učinak. Ovaj dio u prostoriji može biti i jak stilski akcent ako se poigrate zidnim policama te dekoriranjem zida koji može biti u drugoj boji, presvučenim drvenim panelima ili pak obložen tapetama. Tako će se i police na njemu jače isticati.

 

Foto: DECOIST
Komentari