Rustikalni stil: Povratak seoskoj idili

Rustikalni stil odiše jednostavnošću kakvu nalazimo u prirodi, daleko od vreve, stresa ubrzanog života i urbanih sredina. Stil je to inspiriran prirodom, što je prije svega vidljivo po izboru boja i materijala i jednostavno plijeni osjećajem intime i topline seoske idile.

Osnovni tonovi crpe inspiraciju iz okoliša: sve nijanse smeđe boje, zelene i boje cvijeća u vrtu zato su dominantne. S druge pak strane, ne smije biti mjesta nikakvim žarkim flourescentnim detaljima, ili umjetnim materijalima. Podovi su izrađeni od drvenih dasaka ili su pak popločeni prirodnim pločicama (terakotom).

Za drvene podove je poželjno da daske imaju dosta godova i ‘prirodnih pogrešaka’, koji zrače sirovošću i jednostavnošću. Takvi se podovi uglavnom ne lakiraju, ali ako se ipak želi postići jači dojam ‘izglađenih’ podnih površina pogodinijih za održavanje, mogu se grubo obojiti zelenom ili smeđom bojom. Zidovi su najčešće bijeli ili u nijansama okoliša (bež, zelena, smeđa), a česte su i kombinacije boja.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Namještaj ima jednostavne oblike ravnih linija, a izrađuje se od grubog, sirovog drva. Rustikalni stil podnosi masivan namještaj, ali i onaj laganiji, izrađen od bilo koje vrste drva, npr. jelovina, trešnja, hrast, kesten i druge. Namještaj se uglavnom ostavlja u svom izvornom prirodnom obliku, bez naknadnih lakiranja drva, što doprinosi osjećaju topline i ljepote netaknute prirode. Tekstili su prirodni i mogu varirati od jednobojnih do kariranih ili uzoraka s floranim motivima. Za boju tekstila je važno da odgovara ostatku prostora. Takav sklad boja se najbolje postiže da na samom početku rustikalnog uređenja prostora odaberete jednu ‘tematsku’ boju, na koju poslije samo nadograđujete ostale elemente interijera.

Screen Shot 2015-09-16 at 13.57.35

 

Na sofu i fotelje je poželjno staviti jastučiće, a poželjno je na njih odložiti i složenu vunenu deku koju koristite za poslijepodnevnog odmora. Površine namještaja  pokrijte pamučnim stolnjacima ili ručno pletenim tabletićima. Nećete pogriješiti ni ako stolnjak u kuhinji bude na crveno-bijele kockice, a za ostale dijelove prostora izaberete jednobojni dezen. Rustikalno uređen prostor se ne smije pretrpavati velikim brojem pokućstva, jer se zbog bogatstva prirodnog tekstilnog dekora može stvoriti dojam pretrpanosti.

U primaćoj sobi su dovoljni drveni ormar s nekoliko polica, sofa, stolić za kavu i najviše dvije fotelje, a u kuhinji stolice mogu biti zamijenjene drvenom rustikalnom klupom.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

U spavaćoj sobi je dovoljan drveni krevet, ormar i jedna fotelja. Rustikalni stil je prije svega jednostavan i funkcionalan te se mora lako održavati! Takav prostor naprosto ‘vapi’ za zavjesama, koje su u sobama od debelog prirodnog materijala koji se protežu do poda, što stvara osjećaj topline, posebno u zimskim mjesecima. U kuhinji se možete poigrati kraćim pamučnim zavjesama, s čipkastim rubom.

Na podove se stavljaju tepisi u svim prostorijama – ispod stola u blagavaoni, hodnicima, spavaćim sobama i, obavezno, dnevnom boravku. Oni mogu biti manjih ili većih dimenzija, ali obavezno od prirodnih materijala. Česti su vuneni tepisi raznih dezena i boja, uključujući i stilizirane motive životinja i biljki.

 

 

 

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Posebnu pažnju posvetite rasvjeti – ona nipošto ne smije biti neonska ili jaka. Rasvjetna tijela idealno imaju širmove koji prigušuju svjetlost tako da stvaraju jantarnu boju rasvjete. Kako bi se izbjegla jaka svjetlost, rasvjetna je tijela poželjno staviti uz sam strop prostorije, dok se na pokućstvo mogu staviti lampe koje svojim linijama podsjećaju na petrolejske lampe.

Dekorativni detalji imaju iznimno važnu ulogu u rustikalnom stilu: svježe cvijeće iz vrta neka uvijek krasi stolove i komode u sobama, a svježe voće i povrće se slobodno odlaže u košare na vidljivim mjestima u kuhinji. Na policama u sobama neka se uvijek nađe pokoji komad keramike, a u kuhinji mogu, uz obavezne keramičke ćupove, sa zidova visiti mjedeni lonci i tave. U kuhinji posebnu dekorativnu funkciju imaju i staklenke s džemom i ukiseljenim povrćem, koje se stavljaju na police ili kredenc.

Imajući na umu globalni trend preseljenja domova u ruralne krajolike i sve veće ekološke osvještenosti, ovaj stil će zasigurno s vremenom dobivati sve više pobornika.

Pravila rustike

Screen Shot 2015-09-16 at 13.58.52

• Glavna inspiracija je prirodni okoliš, što određuje materijal i boju namještaja i tekstila. Atmosfera rustikalnog doma mora zračiti toplinom, jednostavnošću i radošću ponovno pronađenih dana provedenih kod bake i djeda na selu.

• Neobrađeno drvo i prirodni tekstil su obavezni, kao i zavjese i tepisi!

• Karniše su drvene ili od kovanog željeza.

• Vrata i prozori moraju biti drveni. Vrata mogu biti jednostavna i masivna. Dopušteno je koristiti i vrata koja imaju ugrađeno staklo na koje se može i ručno nacrtati neki rustikalni motiv kao što su cvijet ili voće.

• Posebnu pažnju posvetite dekorativnim elementima – na ormare je uvijek poželjno staviti jabuke ili dunje!

• Rasvjeta ne smije biti prejaka! Nadopunite osjećaj svjetlosti pokojim svjećnjakom.

Foto via Houzz
Foto via Houzz
Komentari