IDEJE ZA NAJTRAŽENIJE MODELE: kuhinje s neodoljivim vintage šarmom

Baš kao i u malim prostorima, ima nešto posebno šarmantno i bezvremenski u vintage kuhinjama, pa im ne mogu odoljeti čak ni ljubitelji minimalizma. Evo nekoliko ideja kako stvoriti takvu kuhinju!

 

 


Pored onih koje odišu klasikom i luksuzom, najtraženije kuhinje u interijerima su one koje svojim stilom prizivaju ‘dobra stara vremena’ i nostalgiju. Vjerojatno su to i najveći razlozi zbog kojih se i oni koji nisu ljubitelji starinskog uređenja, ipak odluče za vintage kuhinju, i to one rustikalne modele koji su vladali u 19. i početkom 20. stoljeća.

Pored toga, ovakve kuhinje prizivaju toplinu doma te mediteranski ugođaj koji svi želimo osjetiti u svome životnom prostoru. Pored toga, posjeduju nevjerojatan šarm i dozu romantike pa im ne mogu odoljeti ni oni koji nisu ljubitelji starinskog uređenja.

Vintage kuhinje možemo lako uklopiti u sve stilove, te im dati moderan štih, bez bojazni da će prostor izgledati staromodno i nezanimljivo. Kako to možete ostvariti, saznajte u nastavku te se inspirirajte vintage modelima kuhinja koje smo pronašli u salonima Meblo Tradea.

 

Kuhinja Riva, Alples / Foto: Meblo Trade

GLAVNE KARAKTERISTIKE VINTAGE KUHINJE

Osnovno obilježje starinskih vintage kuhinja su fronte koje dolaze s ukrasnim lajsnama. Ili, kako bi dizajneri i stolari stručnije rekli – profilacijama odnosno ukladama. Ukrasne lajsne, osim na frontama, nerijetko dolaze na gornjim rubovima ormarića te polica. Ukrasne lajsne donose toplinu i bogatiji i raskošniji dojam.

Rijetko koja vintage kuhinja da nema barem jedan ormarić sa staklenom frontom ili primjerice otvorenu policu. Kako su sada u trendu kuhinje bez (dijela) gornjih ormarića, tako na njihovo mjesto dolaze police. Kada je riječ o staklenim frontama, radi veće praktičnosti, staklo može biti mutno ili s neravnom površinom, pa su mrlje manje vidljive.

Kuhinja Epoca, Astra / Foto: Meblo Trade

I još jedan vrlo zanimljiv element svojstven je vintage kuhinji: sudoper s vidljivom vanjskom frontom. Može biti u ravnini s radnom plohom, ali i samostalno stajati na radnoj plohi, poput primjerice umivaonika u kupaonici koji stoji na ormariću. U tom slučaju, na sudoperu su vidljive i bočne strane. Ako tome dodate i starinsku slavinu, vintage dojam je potpun!

Kuhinja Kreola, Astra / Foto: Meblo Trade

 


ODABIR BOJA I UZORAKA

Najčešće nijanse vintage kuhinje su bijele jer su vrlo praktične, otvaraju prostor te ga vizualno proširuju. Naime, kuhinje često muku muče s nedostatkom kvadrata, a u novogradnji i s malim prozorima ili njihovim potpunim izostankom pa je dominacija bijele posve dobrodošla. Pored toga, bijela ima bezvremenski štih, što je vrlo bitno ako želite da kuhinja ostane dugo svježa i aktualna.

 

Kuhinja Retro, Sphera / Foto: Meblo Trade

Nakon bijele vrijedi razmisliti o nježnim pastelnim nijansama sive, plave, zelene (mint ili kadulja ton), ružičaste i žute jer stvaraju sličan učinak kao i bijela. A ako ste za neke odvažnije i tamnije nijanse, tada su najpopularnije opcije plave, zelene, antracit sive i – crne.

 

Kuhinja Sylt, Nobilia / Foto: Meblo Trade

Kada je o uzorcima riječ, onda su oni u drugome planu u vintage kuhinjama, kako bi do izražaja došle ukrasne lajsne, police i ormarići sa staklenim frontama. Najčešća kombinacija je s masivnim ili uzorkom drveta na radnoj plohi, kuhinjskom otoku ili policama, no svakako u obzir dolaze i drugi uzorci – beton, mramor, terazzo

Kuhinje Aurora i Atelier, Astra / Foto: Meblo Trade

KOMBINIRANJE S DRUGIM STILOVIMA

Iako su današnje vintage kuhinje modernizirane te se svojim izgledom uklapaju u suvremene interijere u kojima nisu prisutni retro elementi, uvijek se mogu kombinirati s drugim stilovima.

Najčešća kombinacija je sa skandinavskim i industrijskim stilom koji je vrlo popularan, kao i minimalizmom. Standardnim vintage elementima dodaju se fronte ravnih i jednostavnih linija, crni akcenti, neočekivani uzorci poput mramora ili betona ili pak otvorene police od metala.

Uzorci mramora donijet će eleganciju vintage kuhinji, a betona industrijski štih.

 

Kuhinja Epoca, Astra / Foto: Meblo Trade

KAD NEDOSTAJE KVADRATA

Vintage kuhinje djeluju jednako dobro i u malim prostorima. Rješenje je u blok kuhinji koja je kompaktna i zauzima vrlo malu površinu, a ima sve potrebno – od kuhala, sudopera i ormarića, pa do radne plohe i hladnjaka. Mnogi modeli ovakvih kompaktnih mini kuhinja mogu doći, ako vam tako više odgovara, bez hladnjaka kojeg ćete kao samostalan element smjestiti negdje u kuhinju.

Blok kuhinje izvrsno su rješenje za male (studentske) stanove, apartmane na moru ili pak stanove za jednokratni najam. Isto tako, ideale su za one koji ne borave puno za štednjakom. Ni ovako male neće izgubiti na šarmu i svem drugim odlikama vintage kuhinja!

Blok kuhinja Samina, Fortrade / Foto: Meblo Trade

 


PROMO

Komentari