PRIJE I POSLIJE: potpuna transformacija neatraktivnog kuhinjskog prostora

Razmišljate o temeljitoj adaptaciji svoje kuhinje i nemate ideje otkuda početi? Ili ne možete zamisliti kako bi se novi dizajn uopće uklopio u prostor? Ova transformacija će vam svakako biti dobar vjetar u leđa!

 


Kuhinja čiju adaptaciju vam predstavljamo dio je otvorene dnevne zone. Dnevni boravak i kuhinja u kojoj je blagovaonica povezane su velikim otvorom, a bonus je dovoljan broj kvadrata za sve sadržaje.

Tako na kuhinju i blagovaonicu otpada oko 12 četvornih metra. No, nakon više od 20 godina došlo je vrijeme za temeljitu preobrazbu – ormarići i sve ostalo izgleda vrlo neatraktivno, a neke površine su i pohabane i dotrajale.

Foto: Arch/Tecture

Usto, prostor kuhinje nije dovoljno iskorišten – iznad gornjih ormarića postoji slobodan prostor kao i s jedne bočne strane gdje je stavljena komoda pa stvara neskladan i necjelovit dojam.

Foto: Arch/Tecture

Dizajnerima iz studija Arch/Tecture cilj je bio obnoviti dotrajali kuhinjski prostor, učiniti ga modernijim, funkcionalnijim i ljepšim.

Polazište cijelog koncepta bilo je postavljanje velikog kuhinjskog otoka koji je kao i ostatak kuhinje, rađen po mjeri a prema zamisli dizajnera. Otok se ističe impresivnim, visećim stalkom za biljke koji se isprepliće s visećm rasvjetom.

Foto: Arch/Tecture

Boje su u novoj kuhinji i dale ostale odvažne. Svijetla, ali prigušena nijansa zelene koju najčešće zovemo kadulja zelena u kombinaciji s crnom i šarenim pločicama geometrijskog uzorka doista je stvorila upečatljiv prostor koji ublažavaju drvene površine poput one na blagovaonskom stolu te siva baza – pločice i donji kuhinjski elementi.

Tako je postignut savršen balans.

Foto: Arch/Tecture

Boja gornjih kuhinjskih ormarića pojavljuje se i na šarenom uzorku zidnih pločica što je povezalo prostor i dalo mu vizualnu aktraktivnost. Iako geometrijskog uzorka, zidne pločice zbog svojih zemljanih tonova dale su toplinu prostoru, zajedno s drvenim stolom i tapeciranim stolicama.

Foto: Arch/Tecture

Ormarići do stropa kao i veliki crni ormar od poda do stropa donijeli su više prostora za pohranu. Kako bi se unijela još veća dinamika u kuhinji, šank je osmišljen na dva nivoa.

Foto: Arch/Tecture
Komentari