MINIMALIZAM I LUKSUZ U JEDNOM: moćna tamna kuhinja by studio Mirjana Mikulec

Antracit i crne kuhinje vežemo uz moderan dizajn. Nedavno je završen projekt opremanja obiteljskog stana u kojem posebnu pozornost privlači upravo antracit kuhinja koja je fantastično povezana s velikom bibliotekom i ostatkom prostranog open space prostora. Minimalizam bez dodatnih ukrasa ono je što ovu kuhinju čini luksuznom. Ovdje izreka „manje je više“ doista dolazi do izražaja.

 


Kuhinje projektiramo da bi bile dugovječne. Svima je jasno da je riječ o velikom trošku i da je pogreške ponekad teško ispraviti. Zato proces od planiranja i izmjere prostora pa do stavljanja zadnjih detalja treba ozbiljno shvatiti i posvetiti mu vremena. Ova kuhinja zajedno s blagovaonicom zauzima 30 kvadrata.

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

Tijekom adaptacije srušen je zid koji je odvajao prijašnju kuhinju od dnevnog boravka što je rezultiralo prostranim  i prozračnim open spaceom koji ima izlaz na terasu. To je zahtjev s kojim se arhitekti često susreću kada je riječ o adaptaciji starih stanova.

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

Jedina želja vlasnika bila je da osmisle reprezentativnu i luksuznu kuhinju. Sve je povezano velikom bibliotekom duž cijelog zida uz korištenje istog materijala koji je izabran i za kuhinju. Slaganjem obloga na gerung dobivene su čiste linije i nevidljivi prijelazi.

Ovdje su odabrane compakt ploče jer su izuzetno otporne na grebanje, na korištenje sredstava za čišćenje i vlagu. Zbog svojih tankih linija (12-13 mm debljine) vrlo su elegantne pa ih se može koristiti i kao zidne podloge ili klupčice ispod prozora.

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

U ovoj kuhinji je zanimljivo da mjesto za pripremu hrane nije smješteno uz otok, što bi se moglo očekivati, već se nalazi u produžetku radne ploče u kuhinji što je ponekad praktičnije. Antracit sam po sebi budi taj wow efekt pa je kombinacijom materijala ostvarena dobro usklađena cjelina.


Komentari