KUHINJA I DNEVNI BORAVAK: 10 fantastičnih ideja kako efektno možete odvojiti prostor

Imate kuhinju i dnevni boravak u istom prostoru, no htjeli biste da oni budu ipak malo odvojeni? Ne morate podizati klasične zidove, jer će oni zagušiti prostor i spriječiti komunikaciju. Nudimo jednostavnija rješenja!

 

 


Većina domova danas socijalne prostorije uređuje primjenjujući koncept otvorenog prostora u kojem se u jednoj prostoriji nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Ovako je puno jednostavnije i praktičnije, naročito ako imate malu površinu na raspolaganju i želite više dnevne svjetlosti.

No, dobro je imati mogućnost odvajanja prostora, ali ne u klasičnom smislu gipsanim pregradama od poda do stropa, koje bi uvelike narušile sve blagodati otvorenog prostora. Nudimo vam 10 ideja za inspiraciju!


1. BLAGOVAONSKI STOL U SREDINI

U otvorenom prostoru dnevne zone najjednostavniji način odvajanja prostora je smještanje blagovaonskog stola i stolica između boravka i kuhinje. Ako želite još više naglasiti razgraničenje u prostoru, sofu postavite tako da leđima bude okrenuta blagovaonici odnosno kuhinji.

 

Foto: Mi Casa Revista

 


2. RAZLIČITE PODNE OBLOGE

Drugi najjednostavniji način su različite vrste podnih obloga u kuhinji i dnevnom boravku. Ako je cijela prostorija obložena istom podnom oblogom i niste za opciju mijenjanja, stavite tepih u područje boravka koji će vizualno odijeliti odnosno razgraničiti prostor.

Tepih ne mora biti upečatljivog uzorka ili boje da bi podjela bila djelotvorna – već i drugačija nijansa, kao što vidite na primjeru ispod, “izvršit” će svoj zadatak.

Foto: Mi Casa Revista

 


3. STAKLENA PREGRADA

Najpopularnija pregrada trenutno u interijerima je ona fiksna od stakla s aluminijskim, željeznim ili drvenim profilima, po mogućnosti u crnoj boji. Možete njome odvojiti samo dio, a ako ugradite pregradu s vratima, i cijeli prostor, od zida do zida. Vrata omogućuju da se prostor potpuno odijeli, što je u nekim situacijama, kada imate goste ili puno kuhate, dobro rješenje.

Na primjeru ispod dojam vizualnog odvajanja pojačan je blagovaonskim stolom sa stolicama.

Foto: Planete Deco

4. LETVICE

Nakon staklene pregrade, drvene letvice, drvene ili metalne, koje tvore prozračan paravan najpopularniji su način pregrađivanja prostora.

Letvice olakšavaju komunikaciju u prostoru, bez potrebe za povišenjem glasa, što je sjajan način dok ste vi u kuhinji a dijete za stolom piše zadaću ili se igra u boravku.

Letvice mogu funkcionirati i kao polica te biti kombinirane sa zavjesama, što nudi dodatnu razinu odjeljivanja.

Foto: Sabine Serrad


5. ISKORISTITE NOSIVI ZID

Često se između prostora kuhinje i boravka nalazi stup, koji je formiran nakon adaptacije jer je riječ o nosivom zidu. Uglavnom nam se takav stup ne sviđa, ali ima on i dobrih strana: možete ga iskoristiti za odvajanje kuhinje od dnevnog boravka. Na primjeru ispod na njega je naslonjen šank s jedne, a klizna vrata s druge

Foto: El Mueble

 


6. MINI PARTICIJA

U slučaju kada kuhinja nije ni ispred, niti iza dnevnog boravka, nego je u ravnini s njom i nastavlja se na boravak, najbolje je podići usku gipsanu pregradu između ova dva prostora. Dakle, dok sjedite na sofi, nećete imati dojam da ste u kuhinji – ova mala pregrada učinit će čudo.  Dodatno vizualno razgraničenje ponudit će tepih u boravku.

Foto: El Mueble

 


7. KLIZNA VRATA

Jedna od opcija, koja je sve traženija u posljednje vrijeme jest kombinacija punog zida od metala, drveta ili gipsa sa staklenom površinom. Dobro je zid napraviti s kliznim vratima koja po potrebi povezuju ili razdvajaju prostor. Ako puni dio zida s okvirima bude neke svjetlije nijanse, pregrada je manje vidljiva a prostor je prozračniji.

 

Foto: El Mueble

 


8. STUP OBLOŽEN OGLEDALIMA

Stup može biti postavljen u prostoru i kada ne trebate nosivi funkcionalni element koji održava statiku. Odvajat će prostor, a zanimljivim i atraktivnim ga možete učiniti bojanjem u neku drugu boju, oblaganjem tapetama, ili, kao u slučaju ispod, staklom i drvenim okvirima. Posebnost ovoga stupa jest što svoje uporište nema na podu, nego kuhinjskoj radnoj plohi.

Tu su još naslonjači i sivi tepih da pojačaju dojam!

 

Foto: Mi Casa Revista

 


9. NA DRUGOJ RAZINI

Još jedna sjajna ideja za odvajanje kuhinje od dnevnog boravka: stvaranjem dvije razine i podizanjem zidića iza sofe, koji je preuzeo ulogu klupe za blagovaonskim stolom.

Foto: Planete Deco

 


10. ŠANK

Šank, ma kako malen i uzak bio, stvara fizičko i vizualno razdvajanje prostora. On je ujedno na primjeru ispod izvrsno rješenje za mali prostor, u kojem nema mjesta za klasičan blagovaonski stol i stolice.

 

Foto: El Mueble

 

Komentari