OSVJEŽENJE KOJE ĆE SVI PRIMIJETITI: imamo ideje i savjete za kućnu galeriju

Želite li malo osvježiti svoj interijer? Predlažemo stvaranje kućne umjetničke galerije na zidovima vašega doma te nudimo ideje i savjete koji će vam pomoći da ovaj mini makeover bude što uspješniji!

 


U zimskim mjesecima, naročito nakon što završe blagdani, naš životni prostor čini nam se često bljedunjav i bezličan, a taj dojam pojačava pogled na okoliš i drveće bez zelenih listova i cvijeće bez šarenih latica.

Nemojte čekati proljeće da biste unijeli promjene u svoj dom. One mogu krenuti već sada, i to malim zahvatima, koji će biti itekako vidljivi. I to ne samo vama, nego i svima koji navrate u vaš dom. Primjerice, dotjerivanjem zidova i stvaranjem kućne galerije.

Pripremili smo za vas nekoliko sjajnih ideja i savjeta!

Foto: Claire Driscoll Delmar Studio

VELIKA ZIDNA GALERIJA

Galerija preko cijelog zida? Zašto ne! Usudite se poigrati ovakvim konceptom galerije. Pritom se nemojte bojati miješati različite vrste umjetnosti na jednom zidu: moderne grafike, umjetničke slike, šarene postere, crteže, retro fotografije, dječje crteže – sve će to pomoći da vašem interijeru date individualnost i jedinstvenost.

FOTO: @ELLEDECOR

STROGO C/B

Crno-bijele fotografije su klasik i uvijek imaju svoju publiku. Zid ukrašen crno-bijelim fotografijama djeluje elegantno i unosi sofisticirane retro note u interijer. S ovim dekorom vaš interijer će odmah poprimiti moderan minimalistički izgled i natjerati da ponovno pogledati klasike hollywoodske kinematografije s Audrey Helpburn ili Grace Kelly.

FOTO: @ELLEDECOR

KREATIVNI PAR

Prekrasan, nenametljivi kolaž u minimalističkom stilu na zidu ne zahtijeva da uvijek sačinjen od velikog broja slika. Ako više volite jednostavnost i minimalizam, možete se ograničiti na dva primjerka tako da ih objesite na različitim visinama. I nadopunite kompoziciju vazama i drugim ukrasnim predmetima na komodi: ispast će jednostavno i elegantno.

FOTO: @ELLEDECOR

GALERIJA NA UGLU

Prazni kutevi u prostoriji mogu se ispuniti umjetnošću tako da se galerija proteže od jednog zida do drugog, stvarajući besprijekoran izgled i zanimljiv koncept.

FOTO: @ELLEDECOR

Bitno je pronaći zajedničku nit koje sve izložene slike imaju – boju, motive, tehniku, vrstu umjetnine. No, to mogu biti i obiteljske fotografije.

FOTO: @ELLEDECOR

‘TON NA TON’

Volite li smirujuće, decentne interijere, gdje ima puno prirodnih materijala i prevladavaju tople bež nijanse ? Tada vam savjetujemo da koristite modernu tehniku ‘ton na ton’ i odaberete slike u bijelim i bež nijansama sa smeđim naglascima za ukrašavanje zida.

Okviri od svijetlog drva ili kartonskog paspartua pomoći će upotpuniti jednobojni izgled.

FOTO: @ELLEDECOR

LJEPOTA U RAZNOLIKOSTI

Stvorite dinamiku na zidu miješajući radove različitih formata u svom kolažu odnosno zidnoj galeriji. Počnite s najvećim radom (ili dva), a zatim rasporedite od malog do srednje velikog okvira.

FOTO: @ELLEDECOR

TEMATSKA IZLOŽBA

Zajednička tema može olakšati stvaranje prekrasnog zidnog kolaža. Odaberite ono što vam je blizu: to može biti umjetnost, hrana, djeca ili putovanja ili samo djela povezana jednom bojom ili motivima.

FOTO: DOUGLAS FRIEDMAN

Bitno je pritom da zajedno izgledaju ‘organski’ i stvaraju upravo ono raspoloženje koje vam je potrebno.

FOTO: DOUGLAS FRIEDMAN

DINAMIČAN MIKS

Umjetnička djela u vašoj zidnoj galeriji ne moraju biti uokvirena na isti način. Naravno, jedinstveni, objedinjeni izgled vašeg umjetničkog djela uvijek je dobitna kombinacija, ali ponekad se isplati malo petljati i riskirati.

Pokušajte stvoriti živu mješavinu materijala, boja i stilova okvira. Ako vam se takvi eksperimenti ne sviđaju, možete uzeti jednostavne drvene okvire kao osnovu, razrijediti ih s nekoliko nestandardnih modela – to će vašem umjetničkom zidu dati živost i jedinstvenost.

FOTO: @ELLEDECOR

OŽIVLJENA SJEĆANJA

Neka vas vaš kolaž na zidu podsjeća na vaša najbolja putovanja, posebna mjesta u vašem životu ili mjesta koja biste željeli posjetiti. Slobodno kombinirajte vlastite fotografije s prekrasnim posterima kako biste stvorili atraktivan kolaž.

FOTO: @ELLEDECOR

NEKA BUDE BOJA!

Željeli biste unijeti živopisne, koloristički bogate slike i postere, no već imate boju na zidu koja je dosta uočljiva? Ne morate nipošto bojati zid u bijelo!

Ostavite boju koja jest i dodajte svoje slike intenzivnih boja. Bitno je pritom samo paziti da se boje na slikama ili fotografijama ne sukobljavaju s pozadinom.

FOTO: @ELLEDECOR
Komentari