Praktični i kreativni načini kako organizirati garderobu unutar spavaće sobe

Nemate ideju kako osmisliti garderobni prostor u svojoj spavaćoj sobi i kako što bolje iskoristiti svaki centimetar za pohranu stvari? Nudimo vam nekoliko praktičnih ideja kako to možete ostvariti…

 

 

Potraga za dodatnim garderobnim i skladišnim prostorom u domu te oformljivanje zasebne garderobe prati suvremeni način stanovanja. Kupujemo sve više stvari – odjeće, obuće, rublja, modnih dodataka, posteljine, sredstava za higijenu, kozmetičkih preparata… pa nam dodatnog mjesta kamo ćemo to pohraniti sve više treba. Nekadašnji trokrilni ormari koji su dolazili uz ležajeve više nisu dovoljni, pa se iznalaze dodatna rješenja ugradbenim ormarima u hodniku, kupaonici ili pak dnevnom boravku. Svaki centimetar se želi iskoristiti. Ovaj puta nudimo vam inspiraciju kako garderobni prostor možete iskoristiti u svojoj spavaćoj sobi, a da ona pritom ne nalikuju na skladište zagušeno namještajem….

 

 

Ormar kao zid koji dijeli prostorije

Ako vašu spavaću sobu od kupaonice dijeli samo zid, a kupaonicu ne koriste ostali članovi obitelji, bilo bi sjajno srušiti taj zid i povezati ove dvije prostorije u otvoren prostor. To vam omogućuje da dio gdje je bio zid iskoristite kao garderobni prostor, i to s obje strane. Kod stolara možete naručiti ormar po mjeri od nekoliko metara, pod poda do stropa, u koji će stati doista puno toga. Kako soba ne bi izgledala zagušeno, bolja opcija su ormari u svijetlim bojama, naročito bijeloj te diskretne ručke. Dobra i praktična opcija su ručke koje su sakrivene unutar fronti ormara, odnosno napravljene kao udubine u frontama.

 

Garderoba bez granica

“Što više ormara to bolje” je nepisano geslo kada uređujemo dom, a naročito spavaću sobu. No, krivi odabir materijala i boja može nas dovesti do toga da zažalimo što smo se vodili riječima s početka. Ako mislite da će vam jedan ormar od zida do zida biti dovoljan i da ne želite dodatnim komodama i zidnim ormarićima zatrpati prostor, razmislite, ako u hodniku imate prazno mjesto za nišu, da ga iskoristite za garderobu. Naročito ako se ormar iz sobe, kao na primjeru dolje, nastavlja u istoj ravnini u hodniku. Tada je vrlo efektno oba ormara dizajnirati na isti način, da ove dvije prostorije izgledaju kao dio cjeline. Kako se ne bi stvorio dojam da je cijela soba u ormarima, neka bude jednostavnog oblika, bez ručki i nijanse iste kao zid.

 

Krug oko spavaće sobe

Kada razmišljamo o garderobnom prostoru, obično imamo na umu klasične, visoke ormare od poda do stropa, no slobodni zidovi mogu se iskoristiti za drugu vrstu namještaja. Naročito ako se na njih ne mogu smjestiti visoki ormari. Kao primjerice na zid ispunjen prozorima. No, zato se prostor ispod prozora može iskoristiti za komode. Kako ne biste cijele zidove ispunili namještajem, razmislite o kombinaciji s otvorenim policama i ladicama, koje će razigrati prostor i učiniti ga prozračnim.

 

 

Iznenađenje iza kreveta

Kvadratura nam nekad omogućava da krevet ne bude smješten gornjom stranicom uza zid, nego ga možemo pomaknuti prema naprijed. Tada se stvara idealan prostor iza kreveta za garderobu, kutije, klupu i može funkcionirati kao svlačionica koja između ostaloga skriva i povremeni nered… Ova dva sadržaja – garderobni i spavaći odijeljeni su komodom koja djeluje kao uzglavlje s prednje strane i iskorištena je i kao noćni ormarić – za odlaganje knjiga i sitnice zahvaljujući policama. Sa stražnje, garderobne strane ona funkcionira kao komoda za rublje. Dodatni adut ovog koncepta je ako iz ovako pozicioniranog kreveta imate dobar pogled

 

Ekonomičan trik u zidu

Garderoba je osmišljena u dijelu sobe koji je pregrađen gipsanim zidom, a novostvoreni odvojeni prostor nešto je dublji od klasičnog garderobnog ormara što omogućava da uđete u garderobu. Ova mini walk in garderoba sastoji se od ormara i polica rađenih po mjeri – jedan dužinom cijelog zida i s bočnih strana. Umjesto klasičnih vrata, kako bi se uštedjelo na prostoru, napravljena su klizna. Odabir iste boje fronti kliznih vrata i zida čini garderobu manje primjetnom te stvara efekt zida, što je izvrsno za male prostorije. Ovaj koncept možete složiti i bez vrata, ali tada je garderoba više izložena prašini. U tom slučaju, birajte zavjese od guste tkanine.

Moćni multipraktik saveznici

Klupe postaju sve češći dodaci dnevnih i spavaćih soba te hodnika. Ne zauzimaju puno prostora ako ih smjestite ispod prozora, a vrlo su efektne te mogu poslužiti kao mjesto za odmor, slušanje glazbe i čitanje knjiga. No, imaju i svoju praktičnu stranu. U svojoj unutrašnjosti kriju dodatni skladišni prostor, idealan za modne dodatke, ručnike, posteljinu, obuću…

 

Komentari