9 ideja za osvježene studentskih ili unajmljenih stanova

Unajmljeni stanovi nerijetko su izazov za uređenje – stanodavci ne gledaju blagonaklono na preuređenje, velike promjene nisu dozvoljene ni iplative jer, napokon, ulaganje u tuđe stanove pomalo je besmisleno. No, što kada prostor naprosto vapi za promjenom? Donosimo nekoliko savjeta kako za malo novca osvježiti interijer. 

Screenshot InDizajn s Mirjanom Mikulec
Screenshot InDizajn s Mirjanom Mikulec

 

1. Zidovi
Kako bi prostor ‘procvao’ atmosferom novog, kao jedan od najjeftinijih, a ujedno i najefikasnijih načina, predlažemo da razmotrite promjena postojeću boju zidova. Ako unajmljujete stan, za ovaj ‘zahvat’ morat ćete, naravno, prethodno pribaviti dozvolu vlasnika. Ne morate bojati sve zidove. Dovoljno će biti i bojanje samo jednog zida u prostoriji u kojoj najčešće obitavate, a koji se idealno vidi i iz drugih prostorija stana.

2. Dotjerajte zavjese
U prodavaonicama tekstila postoji velik izbor tkanina – ako nemate dovoljno novca za nove zavjese, kupite deblje trake kojima ćete ukrasiti postojeće. Ako su jednobojne, trake neka budu u drugoj boji ili šarene. Za šarolike zavjese, neka trake budu jednobojne, u najmanje zastupljenoj boji u zavjesama). Posebno efektne trake su u zlatnoj i srebrnoj boji.

MMI
MMI

3. Dekorativni jastučići  
Na sofe obavezno stavite nove jastučiće. Ako ste se odlučili za trake na zavjesama, uskladite boje. Alternativno, preko naslonjača se uvijek može prebaciti pamučna tkanina u nekoj smirujućoj ili ‘otkačenoj’ boji.

4. Naslonjač
Ako ipak kupujete novi naslonjač, neka obavezno bude od što lakše konstrukcije i na razvlačenje. To će se zasigurno pokazati odličnim rješenjem prilikom posjete roditelja ili prijatelja.

5. Samoljepljive naljepnice
Ako nemate zavjese, savjetujemo da na stakla prozora stavite prozirne samoljepljive folije različitih uzoraka. Sličnim natpisima i motivima možete ukrasiti i zidove jer se naljepnice lako odstrane kada vam dosade ili dođe vrijeme za iseljenje.

MMI
MMI

6. Pano za natpise
Predlažemo da jedan dio zida uz radni stol ili u kuhinji ostavite za nuetralni pano od pluta na koji ćete uvijek moći pričvrstiti papiriće i podsjetnike. Osim što je jednostavan i jeftin način za organiziranje obveza, poslužit će i kao ukras.

7. Sklopive stolice
Ako nemate dovoljno stolica, a prostor je ionako već skučen i natrpan, odlučite se za lagane sklopive stolice koje se po potrebi mogu pričvrstiti na zid ili pak sklopljene odložiti iza ormara. Ovakve stolice (dobar izbor je u svim velikim trgovačkim centrima) neka budu jednobojne ili izrađene od prozirnog plastičnog materijala jer će se najlakše uklopiti u svaki prostor.

8. Tepisi i tepisoni
Ako želite osvježiti prostor počevši od poda, savjetujemo da se odlučite za neki veseliji tepison (možete ga zatražiti u dimenziji po vašoj želji, a u specijaliziranim trgovinama tepisona će ga odmah po potrebi i obrubiti). Tepison i tanji pamučni tepisi ujedno spadaju u najjeftinija i najbrža rješenja.

MMI
MMI

 9. Ukrasno bilje
Sobno bilje sigurno će oplemeniti i oživiti svaki prostor. Prije kupnje, svakako se savjetujte s cvjećarom za koju vrstu je potrebno više ili manje svjetlosti, pa ga shodno tome rasporedite po stanu.

Komentari