5 najčešćih grešaka pri opremanju apartmana i vikendica

Stvaranje interijera je umijeće i izazov, a kreativni proces uvijek stavlja u prvi plan čovjeka i njegovu potrebu doživljaja topline i bliskosti s prostorom koji ga okružuje.

Upravo zato treba pripaziti na najčešće pogreške pri opremanju vlastitog doma, ali i prostora koje namijenjenih povremenom boravku – apartmana, stanova za najam ili vikendica.

Foto: Mark Adriane

1. Nedekvatan stil

Ovo je do neke mjere ipak individualna stvar, odnosno stvar ukusa – netko voli rustikalni prizvuk i shabby chic, dok drugi pribjegavaju suvremenijim ili pak retro linijama. Ipak, ono o čemu trebate voditi računa je primjerenost za podneblje u kojem se objekt nalazi – imate li vikendicu negdje u Zagorju ili, pak, stan u Zagrebu, koji iznajmljujete, morski motivi baš i neće pasati. Isto vrijedi i obrnuto, za apartmane na moru mediteranski je stil daleko najbolji izbor. Iznajmljujete li prostor, tada biste svakako trebali imati na umu da i vaš apartman ili kuća uvelike utječu na to s kakvim će dojmovima turist stići kući te da bi interiejr uvijek trebao biti produžetak eksterijera, odnosno podneblja kojem pripada.

2. Zanemarivanje veličine prostora

Ovo ponavljam već godinama, no prije ikakvih radova važno je objektivno sagledati prostor i uzeti njegovu veličinu u obzir. Na primjer, u mali stanovima najbolje funkcionira jednostavan namještaj koji djeluje prozračno – s druge strane, u onim velikim dobro će izgledati i masivniji komadi namještaja. Dobro prostor izmjerite i ako je potrebno, izmjerite i komade namještaja koje kanite smjestiti u apartman. Silom ugurati golemu garnituru u dnevni boravak od 15-ak kvadrata naprosto ne može izgledati dobro.

3. Brzopletost

Nemojte preskakati korake – ma koliko vam teško bilo odoljeti divnoj fotelji na popustu ili stoliću koji je baš stvoren za vaš stan, nemojte doći u iskušenje i kupiti ga jer ćete na koncu zažaliti kada shvatite da ne paše u prostor. Prvo se fokusirajte na osnovne radove, a tek zatim se posvetite onom mnogima ljepšem dijelu – kupnji namještaja i detalja.

4. Neodređen budžet

Radovi i adaptacije nerijetko idu ruku pod ruku s visokim cijenama. Ako ne želite ostati na pola puta s radovima ili kupnjom namještaja, točno odredite koliko novca imate i na što vam odlazi. Uvijek računicu uvećajte za 10-ak posto jer naprosto nikada ne znate što može poći po zlu. Ne želite da vam se dogodi da na samom kraju nemate novca za kupovinu osnovnih stvari poput kreveta ili kauča.

unsplash
Foto: Oshomah Abubakar

5. Loš omjer cijene i kvalitete

Ovdje najčešće vrijedi ona stara – koliko para, toliko muzike. Nitko ne želi trošiti velike iznose na prostor u kojem neće boraviti stalno ili je, pak, namijenjeni najmu, što je i razumljivo. No, ne možete ni očekivati da će krevet kupljen po smiješnoj cijeni potrajati desetljećima. Prostori za iznajmljivanje intenzivno se troše, turisti ili gosti neće paziti na vaš namještaj pa ono što odaberete mora biti vrlo otporno i izdržljivo. Stoga pripazite na odabir namještaja kako nagodinu ne biste morali ponoviti investiciju.

Komentari