Planirate vešeraj u svome domu? Evo što trebate znati prije nego počnete

Ne morate imati kuću ili dodatnu sobu da biste imali vešeraj. Naravno, u tom slučaju najjednostavnije je uklopiti ovaj sadržaj koji je tako potreban modernim kućanstvima. To je ujedno i prilika da u ovom prostoru imate i sušilicu rublja te stol i stroj za glačanje kao i mjesto za pohranu odjeće kao i košaru za odlaganje prljavog rublja.

 

Sve na jednom mjestu vezano uz održavanje rublja san je mnogih, zato, u nemogućnosti da drugačije riješe svoj problem, nastoji se pronaći mjesto u postojećim prostorijama kako bi stvorio vešeraj. Obično je to u dijelu hodnika koji se manje koristi a može se odijeliti zavjesom ili panelom, u dijelu lođe, terase ili garaže, ispod stepeništa, u podrumu ili pak kupaonici, odijeljen staklenim ili gipsanim polu-zidom. Prilikom adaptacije mnogi se odluče i prenamijeniti ostavu za vešeraj.

Čak i male ostave u hodniku, na balkonu ili u sklopu kuhinje, u koje se ne može fizički ući, služe kao vešeraj – stroj i perilica instaliraju se jedno na drugo, a sa strane se stavi polica za deterdžente, prljavo rublje, glačalo. Ako se odlučite na ovaj korak, evo što sve trebate znati…

 

1. Potrebno je izmjeriti dimenzije prostora koji namjeravamo prenamijeniti za vešeraj i pozvati majstora kako bi vidio je li moguće uopće smjestiti perilicu i sušilicu u taj kutak. Također, ako ne postoji, potrebno je osigurati dovod vode i struje u budući vešeraj te angažirati majstora. Ako kanite staviti postojeće strojeve, upitajte majstora je li to moguće i jesu li potrebne dodatne preinake i usklađivanja. Imate li perilicu koja se otvara s gornje strane, tada ona svakako nije idealna za usku i malu ostavu jer nećete moći iskoristiti prostor iznad nje.

2. Ako je riječ o maloj prostoriji u koju ne možete fizički ući a može se pretvoriti u vešeraj, a nema prozor, svakako ugradite vrata koja imaju ventilaciju, odnosno šupljikave otvore u vratima kako bi se vešeraj provjetravao te se ne bi stvarala nepotrebna vlaga i zadržavao zagušljiv vonj prljavog rublja. Pobrinite se i za adekvatnu rasvjetu koja će optimalno osvijetliti prostor. Najbolje rješenje svakako je jednostavna stropna rasvjeta, odnosno plafonjera.

3. Skicirajte prostor i isplanirajte zidove za police i ostatak prostorije za sve potrebne sadržaje. Bilo bi idealno ovaj prostor urediti namještajem po mjeri jer bi se tako maksimalno iskoristio. Ako strojevi ne stoje vertikalno, jedan na drugome, tada prostor iznad njih možete iskoristiti za ugradbene ormare ili police. Ili pak mini zidno vješalo za rublje.

Bilo bi dobro u prostoru imati dvije ili više košara za prljavo rublje, kako biste ih tako odmah sortirali. Nemate li dovoljno mjesta za stol za glačanje, provjerite stane li mini daska koju ćete pričvrstiti jednim dijelom za zid. Obložite je spužvom te peglajte na njoj. Također, gornja površina sušilice i perilice, uz adekvatnu zaštitu, može poslužiti za glačanje.

 

Foto: Gorenje

4. Birajte kvalitetnu perilicu i sušilicu jer je riječ prije svega o strojevima bez kojih teško možemo zamisliti svoj život a usto ih svakodnevno rabimo. Dobra perilica i sušilica, svi to dobro znamo, pravo su blago za svako domaćinstvo. Budite otvoreni prema novitetima, i ne libite se prilikom odabira nabaviti one strojeve koji donose najnovije inovacije i koji su u potpunosti prilagođeni suvremenom i brzom načinu života. S ovakvim strojevima jednostavnije je i ugodnije živjeti.

Također, estetika ovdje nije nevažna komponenta, a upravo time mogu se pohvaliti perilice i sušilice nove WaveActive generacije iz Gorenja koje vam je žao sakriti iza vrata vešeraja. Iskustvo proizvodnje od preko 60 godina rezultiralo je optimalnom sinergijom funkcionalnosti, ekonomičnosti, estetike i inovativnosti.

Upravo jednu takvu perilicu imaju priliku osvojiti posjetitelji sajma ‘InDizajn festival modernog doma’ koji se treći puta zaredom ove jeseni, od 13. do 16 rujna održava u zagrebačkoj Areni.

Oni koji budu imali najviše sreće u nagradnoj igri imaju priliku osvojiti Gorenje perilicu iz WaveActive generacije!

 

Foto: Gorenje
Komentari