VRATA U DOMU: pravim odabirom postići ćete promjene i unijeti vizualni sklad u prostor

Vrata su nezaobilazan element svakog interijera i pored svoje osnovne uloge, uvelike mogu doprinijeti estetici. Donosimo ideje i trendove koji će vam pomoći da nabavite idealna vrata za svoj životni prostor!

 


Puno je segmenata koji utječu na izgled i dojam koji ostavlja neki interijer. Ne odnosi se to samo na osnovne komade namještaja, odabir boja i uzoraka ili pak detalje, nego i na elemente koje gledamo isključivo kroz prizmu funkcionalnosti. Jedan od takvih elemenata su svakako vrata.

Dizajneri često ističu kako su vrata element u koji se isplati ulagati. Isto tako, naglašavaju važnost vrata u stvaranju estetike, a to je naročito izraženo u nekim kulturama – sjetimo se Velike Britanije čija su ulazna vrata u boji postala jedan od prepoznatljivih turističkih brendova.

Ako nemate ideju kakva vrata nabaviti za svoj novi dom ili se spremate na adaptaciju, imamo par ideja, od koje su neke pravi trendi, a koje smo pronašli u Bauhausu.

Foto: Bauhaus

DRVO: BEZVREMENSKI KLASIK

Unutarnja stolarija spada u onaj dio interijera kojeg rijetko mijenjamo. Upravo zbog toga bitno je birati kvalitetne modele čiji rubovi i dijelovi koji su više izloženi habanju (dio oko kvake) neće biti oštećeni nakon nekoliko godina.

Ako želite model koji će imati takvu kvalitetu, ali trajati svojim dizajnom i biti izvrsna neutralna podloga za sve vrste stilova, razmislite o vratima od masivnog drveta ili od biranog drvenog dekora. Drvo će unijeti toplinu, što je naročito bitno za moderne interijere u kojima prevladavaju neutralne nijanse – bijela, crna i siva. Ovakva vrata jednostavna su za održavanje jer se mrlje i prljavština manje primijete.

Bilo bi dobro da su sva unutarnja vrata u domu ujednačena (iznimka su klizna i staklena vrata), no u tom slučaju ipak razmislite o modelima koji kombiniraju staklo unutar drvene konstrukcije. Ovakvi modeli su idealni za prostorije sa socijalnom ulogom – kuhinje, blagovaonice i dnevne boravke a dodatni bonus je što propuštaju svjetlost u uglavnom mračne hodnike.

Foto: Bauhaus

 


JEDNOSTAVNA I MODERNA BIJELA

Pored drvenih, postoje i drugi modeli vrata koji imaju bezvremensku notu. Naime, i bijela je s vremenom postala bezvremenski klasik u interijerima, pa tako i u ulozi vanjskih i unutarnjih vrata. Bijela vrata ostavljaju dojam pročišćenosti i jednostavnosti, a njihova neutralna nijansa ih čini prilagodljivima bilo kojem interijeru.

Bijela vrata, koja mogu doći u uni boji ili s lagano vidljivom drvenom teksturom, naročito će doći do izražaja ako je boja zida drugačija. Tako će postati suptilan estetski naglasak u interijeru.

Pored posve glatke površine, vrlo su tražena bijela vrata s vodoravnim pregibima, a kako to izgleda možete vidjeti u našoj galeriji.

Foto: Bauhaus

 


NENAMETLJIVA ELEGANCIJA

Staklo uvijek, pored prozračnosti i dojma prostranosti, donosi i dozu elegancije. Naročito se to odnosi na modele čija je cijela ploha staklena, a tek okvir od drveta. Takva vrata jednostavno ne mogu proći nezapaženo i savršen su prijedlog za dnevne prostorije u domu. A ako želite ipak malo više intime i staklo koje je jednostavnije održavati, umjesto prozirnog, nabavite model vrata s mutnim, odnosno dekorativnim, pjeskarenim staklom.

Bitno je pritom birati modele koji su od kaljenog, ojačanog sigurnosnog stakla, otporni na ogrebotine i visoke ili niske temperature.

 

Foto: Bauhaus

 


DOBRA STARA HARMONIKA

Sklopiva vrata kojima se zbog izgleda uvriježio naziv harmonika, izvrstan su saveznik u malim interijerima ili kada povremeno želimo odijeliti neku prostoriju koja je vratima povezana s nekom drugom. Primjerice, kada je kuhinja povezana s blagovaonicom ili dnevnim boravkom, ili pak spavaća soba s radnom sobom.

Za razliku od klasičnih, ova vrata ne trebaju prostor da bi se otvorila odnosno zatvorila što znatno štedi prostor. Veliki adut harmonika vrata jest lakoća zatvaranja i otvaranja te mogućnost skraćivanja dužine i širine, što ih čini maksimalno prilagodljivima.

 

Foto: Bauhaus

TRENDI KLIZNA VRATA

Klizna vrata stari su i dobro poznati model unutarnjeg otvora u interijeru, no sada su u trendu i vrlo su tražena. Pored velike estetske dimenzije, ovakva vrata su, kao i harmonika vrata, vrlo praktična jer ne trebaju prostor za otvaranje i zatvaranje.

Ako želite veću dozu atraktivnosti, svakako razmislite o modelu s prozirnim ili pjeskarenim staklom koji ima profile u crnoj boji. Tako ćete unijeti i dašak popularnog industrijskog štiha u svoj dom! U situacijama gdje staklo nije opcija (spavaće sobe, kupaonica i toalet), možete uzeti opciju s neprozirnim vratima od drveta ili nekog pločastog materijala u boji.

 

Foto: Bauhaus

 

Komentari