SVE NIJANSE ZELENE: fantastične ideje za kuhinje u trendi boji koja umiruje i osvježava

Zelena je veliki koloristički trend u uređenju interijera. Zelene sofe, naslonjači, tapecirani kreveti, ormari… vladaju unutarnjim uređenjem, pa tako i kuhinjom. I to ne samo u detaljima, nego na osnovnim elementima – ormarićima, radnim plohama, keramici…

 

 

“Zeleno, što volim zeleno!”, poznati je stih iz pjesme Mjesečarska romanca španjolskog pjesnika Frederica Garcije Lorce. U njoj se pjesnik divio zelenoj u svemu što vidi oko sebe, a prije svega prirodi. Ovim stihom moglo bi se opisati i stanje u kolorističkim trendovima u uređenju interijera. Zelena je doista na velika vrata ušla u interijere i uživa sve veću popularnost.

Foto: Mademoiselle blog

Dobra stvar je što je nekoliko nijansi zelene u trendu, pa se trendovi mogu prilagoditi vašem ukusu. Ako vam se hit nijansa smaragdno zelena čini pretamnom, uvijek se možete odlučiti za neku svjetliju i nježniju. Boja pistacija, mente, kadulje, mlade trave, tamno (smaragdno)zelena… to su nijanse koje se traže.

 

Foto: Lizzie Omre / Ideal Home

Zahvalna za održavanje

Ove nijanse vrlo su zahvalne za održavanje tako da im je to svakako dodatni plus, naročito kada se radi o kuhinjskom prostoru koji je vrlo frekventno mjesto u interijeru te je izloženo prljanju više nego druga mjesta. Na zelenim frontama, naročito onim tamnijim, neće se vidjeti otisci od prstiju, prljavih ruku, hrane…

 

Foto: IKEA

Prilagodljiva stilu i željenoj atmosferi

Pored toga, zelena više nego ijedna druga nijansa unosi svježinu i smirenost u prostor pa utječe vrlo povoljno na naše raspoloženje. Podsjeća nas na šumu i zelenilo i prirodu i tako unosi u interijer ono što svi želimo – snažniji dodir s prirodom. Zelena podsjeća na prirodi, ali može donijeti profinjenost i eleganciju.

Sve ove njezine vrline čine je prilagodljivom različitim stilovima te našim željama kada stvaramo određenu atmosferu. Stoga je poželjna u svakoj prostoriji doma, pa tako i kuhinji! No, prilikom odabira kuhinje javlja se sumnja jer nam se čini da je zelena kuhinja ipak “malo previše”.

Foto: Jones Brother Kitchen

Ako ste još uvijek od onih koji vole zelene nijanse vidjeti u tuđim kuhinjama, ali ne možete ju zamisliti u svojoj ili jednostavno niste sigurni je li to pravi odabir, predlažemo vam 15 ideja u kojima zelena vodi glavnu ulogu. Vjerujemo da ćete nakon njih imati malo više hrabrosti i dati se u potpunosti zavesti zelenom, kao što je to učinio i slavni pjesnik Lorca s početka ovog teksta.

Foto: Interiors by Color

 

Komentari