Perilica i sušilica rublja ne moraju imati mjesto samo u kupaonici. Čitav je niz kreativnih rješenja kojima ćete uštedjeti prostor

Nepisano je pravilo da perilice rublja i sušilice najčešće imaju svoje mjesto u kupaonicama, bilo u njima mjesta ili ne. No, sve je više ideja za postavljanje ova dva važna kućna pomagala u druge dijelove stana. Potrebno je samo dobro razmisliti i procijeniti gdje će najmanje “smetati”

 

 

Prilikom opremanja novog stana koji se tek uređuje puno je lakše odmah odrediti poziciju perilice i sušilice rublja. Malo kreativniji u traženju rješenja morat ćete biti ako imate stan u kojem svaka stvar već ima svoje mjesto.

 

Ostava uz kuhinju ili na hodniku može biti dobro mjesto za smještanje perilice i sušilice. Ako je prostor doista skučen, te stane samo perilica, onda sušilicu smjestite na nju. Ako ostane nešto mjesta sa strane, iskoristite ga za košaru za prljavo rublje i detergente, a na zidove objesite vješalice i košare te tako stvorite dodatni prostor za odlaganje sitnica.

Foto: Sweeten
Foto: Sweeten

Jedna od najjednostavnijih ideja je postaviti ih u ormar izrađen po mjeri – u kuhinji, hodniku,ulaznom prostoru ili primjerice garderobi. Prilikom izrade nacrta ormara odmah odvojite mjesto za aparate i time ste riješili veći dio zadatka. Kako ne moraju stajati jedno kraj drugog, možete napraviti jedan odjeljak u kojem će sušilica stajati na perilici, samo ju dobro pričvrstite na zid.

 

Foto: Verity Jane

 

Prije svih zahvata podsjećamo vas na možda i najvažniju stvar! Nazovite prvo električara i vodoinstalatera te obavite dodatne konzultacije kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja kada ideju budete pretvarali u djelo. Kada pronađete idealnu poziciju provjerite imate li dovoljno mjesta za otvaranje vrata uređaja i mjesta za odlaganje oprane i osušene odjeće.

Foto: Gisele Rampazzo

Ako ostajete pri odluci da ih postavite u kupaonicu predlažemo vam da ih zatvorite u ormar kako bi prostor i dalje ostao lijep i prozračan. No, postoje i druge mogućnosti.

Foto: Verity Jane

Kuhinjski otok ili niša također mogu poslužiti kao njihova nova pozicija. U kuhinji bi iz praktičnih razloga bilo poželjno perilicu ugraditi pokraj sudopera iz praktičnih razloga tj. opskrbe vodom.

Foto: El Mueble

Ako imate dovoljno mjesta u hodniku, smjestite oba uređaja u ormar iza kliznih, sklopivih ili klasičnih vrata. Tako ćete osloboditi ostatak stana ovih poprilično velikih aparata.

 

Foto: MiCasa Revista

Vodite računa da je važno izolirati zidove od buke i omogućiti pristup vodi, struji i odvodu. Ako vaš stan ima dovoljno veliku nišu, prenamijenite ju u novo mjesto za perilicu i sušilicu.

 

Foto: Real Homes

Poželjna pozicija mogla bi biti i ispod stepenica ako imate mogućnost njihova bočnog zatvaranja. Iskoristit ćete prostor koji se vjerojatno ne koristi i trenutno služi za odlaganje nepotrebnih stvari.

 

Foto: Digs Digs

Zatvoreni balkon ili lođa može se iskoristiti za perilicu rublja. Mnogi u ovaj dio doma, zbog nedostatka prostora smještaju kuhinju, a s perilicom to može biti pravi praktični 2u1.

Foto: Apartment Therapy

 

Komentari