10 stvari u domu koje vjerojatno ne čistite svaki dan, a trebali biste

Životno iskustvo nas je naučilo kako ne trebamo biti robovi savršeno urednog doma. No, postoje neke stvari i kutci u naša četiri zida koji bi trebali biti podvrgnuti čišćenju svaki dan. O kojim stvarima je riječ, saznajte u nastavku

 

 

U nedostatku vremena, obično se vikendom uhvatimo čišćenja svoga doma, jer reda ipak mora biti. Osim što smo se riješili prljavštine i bakterija, nakon pospremanja dom postaje uredniji, ali prozračniji i ljepši, a i mi se, iako iscrpljeni, osjećamo bolje. Svi volimo taj osjećaj zadovoljstva kada vidimo da je sve na svome mjestu i da nema prašine na vidljivim površinama. No, postoje i neke stvari koje ne mogu čekati vikend jer vole skupljati bakterije više nego neka druga mjesta i predmeti u domu. Stoga ih je neophodno čistiti svakodnevno, no svakako ne tako temeljito kao vikendom. Za neke od njih dovoljna je vlažna krpa ili vlažna maramica a za neke od njih detergent i ispiranje. O kojim stvarima je točno riječ, saznajte u nastavku teksta!

I prije nego krenete u otkrivanje mjesta u domu najizloženijima bakterijama i prljavštini, imajte na umu da ćete ovako olakšati i ubrzati svoje vikend čišćenje jer ćete dobar dio posla odraditi već tijekom tjedna!

1. TUŠ KABINA

Nakon svakog tuširanja, stijenke tuš kabine, kao i pod, trebalo bi očistiti (isprati vrućom vodom) te posušiti krpom. Tako izbjegavate stvaranje kamenca na svim površinama ali i plijesni u kutevima, oko odvodnog sifona te na fugama. Za lakše održavanje staklene tuš stijene, nabavite sredstvo koje će odbijati zadržavanje vode, pa na njoj neće ostajati kapljice vode.

Foto: El Mueble

 

2. RUČNICI ZA RUKE

Ručnike za ruke trebali bismo češće mijenjati nego ostale. I dok one za tuširanje možemo koristiti u tri navrata (pod uvjetom da ih sušimo nakon upotrebe), a za lice mijenjati svaka tri do četiri dana, ručnici s kojima brišemo ruke nakon pranja trebali bi mijenjati svaki dan.

 

Foto: El Mueble

 

3. MOBILNI TELEFON

Brojna istraživanja su pokazala kako su mobitel stvari na kojima ima najviše bakterija, čak više nego na WC školjci ili kuhinjskom podu. To nimalo ne čudi, jer se od mobitela rijetko kada odvajamo te ih nosimo i na toalet. Usto, uzimamo telefon u ruke nakon što smo bili u doticaju s novcima, pritisnuli gumb u javnom dizalu, držali se za rukohvat u autobusu… Svake večeri biste ih trebali obrisati vlažnom krpom ili specijalnom maramicom za čišćenje ovakvih površina. Kada želite temeljitije čišćenje, nakapajte vlažnu krpu s malo octa.

Foto: Pexels / Ylanite Kobbens

 

4. VLAGA I OSTACI HRANE U SUDOPERU

Dok kuhamo i peremo posuđe, sudoper je stalno u upotrebi. Stoga je ovo mjesto u kuhinji neprestano izloženo vlazi i ostacima hrane, što su idealni uvjeti za stvaranje i razmnožavanje bakterija. Stoga se sudoper mora svakodnevno čistiti, pored onog uobičajenog vlažnom krpom što činimo rutinski nakon puštanja vode ili pranja suđa. Ako je izrađen od nehrđajućeg čelika ili od plastike, prođite njime mekom spužvom umočenom u mješavinu vode i octa. Ako je mramorni, koristite neutralan ili poseban sapun kako ne biste oštetili ovaj materijal.

Foto: El Mueble

 

5. KUHINJSKE KRPE

Vrlo se brzo zaprljaju jer ih se koristi tijekom cijelog dana i više su vlažne nego suhe. Naročito ako kuhate više od jednom dnevno. Stoga ih svakodnevno mijenjajte. Bilo bi dobro oprati ih na 90 stupnjeva u perilici te prilikom uporabe držati ovješene na kukicu umjesto složene na radnoj površini.

Foto: El Mueble

 

6. DASKA ZA REZANJE

Stručnjaci kažu da među udubljenjima na drvenoj ploči za rezanje ima 200 puta više bakterija nego na i u WC školjci. Stoga ploče za rezanje moraju biti očišćene nakon svake uporabe, a stručnjaci preporučuju plastične, jer upijaju manje bakterija.

Foto: El Mueble

 

7. APARAT ZA KAVU

Ako imate bilo kakav aparat za kavu koji redovito koristite nekoliko puta dnevno, najbolje je svakodnevno ga rastaviti, oprati detergentom i vodom sve njegove dijelove, ukloniti ih i ostaviti da se osuše prije ponovnog sastavljanja. Također, bilo bi dobro da svakodnevne čistiti dijelove poput dijela za zagrijavanje mlijeka.

Foto: El Mueble

 

8. WC ŠKOLJKA&POD

Već smo vas upoznali s činjenicom da postoje mjesta ili predmeti koji su prljaviji od WC-a, ali to ne znači da ga ne moramo čistiti ga svaki dan. Bilo bi dobro svaku večer ili jutro prebrisati školjku vlažnom maramicom ili brzinski pošpricati specijalnim sredstvom i isprati. Također, bilo bi dobro imati dodatak koji se pričvrsti na školjku te je dezinficira prilikom svakog puštanja vode. Pored školjke, pod je ono što svakodnevno morate prebrisati u kupaonici i toaletu.

Foto: El Mueble

 

9. RADNA PLOHA U KUHINJI

Ključevi, novci, mobitel, pošta, vrećice iz trgovine, namirnice poput onih u plastici i limenkama, ostatci hrane, mrlje od pripreme jela… sve to nađe se tijekom jednog dana na kuhinjskoj radnoj plohi. Kuhinjski pult, pored čestog rutinskog brisanja vlažnom krpom, morate svakodnevno čistiti, dezinficirati i osušiti. Ako koristite ocat, prirodno ćete ga odmastiti i dezinficirati.

Foto: El Mueble

 

10. KUHINJSKI POD

Svaki put kada kuhate ili perete posuđe, komadići namirnica i jela završe na kuhinjskom podu. Podovi su izloženiji ostacima hrane ako je u prostoru kuhinje i mjesto za blagovanje. Zato svaki dan prebrišite podove (najbolje nakon glavnog objeda ili navečer), ali s vlažnom krpom koja je namočena u detergent.

Foto: El Mueble
Komentari