Unutrašnjost garderobe: kako do savršeno organiziranog ormara

Jedan od najvećih problema u domu predstavljaju nam odjeća i obuća jer su ormari kojima raspolažemo postali pretijesni. Idealno rješenje bio bi zasebni garderobni prostor, no puno toga možemo napraviti već i ormarom po mjeri i rasporedom komponenti koje će pružiti mogućnost da u njega stavimo znatno više stvari. Kako to učiniti, najbolje zna Elgrad

 

 

Iako nam se vrlo često, dok se ujutro spremamo na posao, čini kako nemamo što odjenuti, naš najveći problem je ustvari suprotan – višak odjeće čije nam skladištenje zadaje veliku muku. Kaputi, jakne, košulje, donje rublje, cipele i modni dodaci stvaraju pravu zbrku i nered u našim ormarima, komodama  i ladicama, za što su, osim količine, kriv i nedostatak kvadrata, posebno u spavaćim sobama. Stoga nerijetko dobar dio odjeće završi uokolo po sobi – stolici, krevetu pa i podu što uvelike narušava prostor.

 

NAJ-RJEŠENJE

Najbolje moguće rješenje za ovaj problem svakako bi bilo zasebna prostorija za garderobu, koja će od poda do stropa biti iskorištena za vješalice, ali i police i ladice rađene po mjeri te male “specijalizirane” dodatke na koje ćemo vješati remenje, slagati čarape… Osim zasebne prostorije koja bi trebala biti površine barem šest četvornih metara, garderoba se može napraviti tako da se odijeli jedan dio spavaonice.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

DRUGO NAJ-RJEŠENJE

No, kako su mali stanovi naša svakodnevica, garderoba i odijeljeni prostor većini su trenutno nedostižni. U tom slučaju, bolja opcija od gotovog ormara iz salona svakako je samostojeći ili ugradbeni ormar rađen po mjeri jer nudi puno više mogućnosti. Ovako je funkcionalnost na većem nivou, a organizacija besprijekorna te će vam uštedjeti vrijeme i energiju u traženju željenog komada odjeće. Novi garderobni prostor bit će maksimalno prilagođen vašim potrebama, pregledniji, uredniji… pa će vam biti pravi užitak otvoriti njegove fronte svako jutro. I vjerujemo da će dojam kako opet nemate što obući biti znatno manji! No prije toga treba biti isplaniran do posljednjeg detalja, a sve svoje ideje pretočite u skicu koju ćete staviti pred stolara…

A na koje sve načine možete savršeno isplanirati unutrašnjost svoje garderobe ili ormara po mjeri, pogledajte u nastavku. U suradnji s tvrtkom Elgrad nudimo vam praktičnu i estetski zanimljivu inspiraciju!

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

VISEĆI PROSTOR

Raspored unutar garderobe ili ormara je ključan i treba biti prilagođen potrebama vlasnika. Stoga treba sve pomno isplanirati i vidjeti koje vrste odjeće imate najviše te prilikom uvrštavanja elemenata staviti naglasak na njih. Imate li u svojoj garderobi primjerice više odjeće koja treba biti na vješalici (jakne, košulje, haljine, hlače…) ili jednostavno preferirate takav način pohrane, onda treba voditi računa da imate puno takvih elemenata. Vješalice dolaze u više dimenzijama tako da tu možete uštedjeti na prostoru. Odjeljak za vješanje neka bude sastavljen od dijela za kraću odjeću (suknje, košulje) i dulju odjeću (haljine, kaputi…). Ako želite jedan viseći odjeljak za hlače koje ćete presaviti na prečki, tada bi on trebao biti visine oko 70 cm, a za kapute oko 90 centimetara.

 

Garderobni program Moka, Emuca /Foto: Elgrad

 

RASPORED POLICA

Raspored, kao i veličina polica su itekako bitni u ormaru jer tako također štedimo na prostoru. Police u koje ćete staviti stvari koje ne trebate često ili će u njima biti odjeća koja nije za aktualnu sezonu, neka budu na najvišim pozicijama, baš kao i koferi, šeširi i torbe. Ako su preduboke, police ponekad ostaju poluprazne, a taj dio mogao se iskoristiti za još jednu na koju ćemo smjestiti neku drugu vrstu odjeće. Ono što svakako trebate imati na umu jest minimalna dubina polica od 35 cm, a širina 30 cm. Naravno, dimenzije polica ovise o tome što želite u njih staviti. Ako je riječ o ručnicima, onda za njih osigurajte police minimalnih dimenzija, dok će primjerice za košulje biti potrebno oko 30×45 centimetara.

I još jedan važan podatak: minimalna dubina ormara je 60 cm!

 

Foto: Elgrad

POMIČNI ELEMENTI

Izvrsno rješenje za već spomenute ručnike, ali i manje dijelove odjeće (rublje, čarape…), kao i modne dodatke poput torbi, šalova, rukavica… su ladice ili košare koje radi veće praktičnosti i preglednosti možete pomicati. Kako bi imali još bolju preglednost, stranice ladice mogu biti od prozirnog stakla ili plastike – tako ćete točno, i kada nije sve uredno složeno, imati mogućnost vidjeti gdje se što nalazi. Istu takvu mogućnost nude i košare napravljene od metalnih žica.

 

Garderobni program Moka, Emuca /Foto: Elgrad

 

SPECIJALNI DODACI

Male plitke ladice s pretincima za nakit i ostale sitnice, osim što štede prostor pružaju također preglednost i uvijek ćete znati gdje vam je što. Jedan od praktičnih specijalnih dodataka koji će vam olakšati pristup odjeći je “lift” (specijalni mehanizam) za spuštanje visokih prečki ili specijaliziranih prečki za odlaganje kravata, remenja i šalova.

 

Garderobni program Moka, Emuca /Foto: Elgrad

 

Garderobni program Moka, Emuca /Foto: Elgrad

 

Garderobni program Moka u cjelosti možete pogledati OVDJE i inspirirati se za savršeno isplaniranu unutrašnjost svoga ormara ili garderobe!

 

PROMO

 

 

 

Komentari