OTKRIVAMO DIZAJNERSKE TAJNE: kako stvoriti ugodu i toplinu u dnevnom boravku

Topao, ugodan, ušuškan… takav bismo svi, bez obzira na stil koji vlada, htjeli imati u svome dnevnom boravku. Otkrivamo dizajnerske tajne kako to i postići!


Kako zima izmiče i polako dolazi proljeće, većina nas sanja o promjenama u svome životnom prostoru, prije svega dnevnom boravku jer u njemu najviše i najradije boravimo. Mnogi je upravo ova prostorija prva asocijacija na dom.

FOTO: LOAF

Kada se budi iz zimskog sna, svaki dnevni boravak treba malo osvježenje. A ono se često odnosi na unošenje veće doze ugode i topline kao i privlačnosti. Kako bismo vam u tome pomogli, donosimo neke dizajnerske trikove i tajne kako to postići!

FOTO: HOUSE BEAUTIFUL

SLOŽITE ODVAŽNU PALETU BOJA

Korištenje bogatih i dubokih boja učinkovit je način stvaranja dojma topline u interijeru. Bit će to i iskorak jer ćete tako stvoriti odvažan dnevni boravak koji ima dozu atraktivnosti.

FOTO: CARPETRIGHT

Unesite bogate nijanse – narančaste, zelene, duboke crvene, senf žute, zemljane tonove ili zasićene boje za odvažniji dnevni boravak te dodajte drvene komade namještaja koji će pojačati dojam topline.

Foto: The Spruce

OBAVEZNO DODAJTE TEPIHE

Dnevni boravci često nemaju tepihe jer vlasnici misle da su to komadi koji samo skupljaju prašinu i čine održavanje prostora zahtjevnijim.

Međutim, tepih na podu će oplemeniti cijeli prostor i utopliti ga. Također će povećati njezinu vizualnu privlačnost.

 

FOTO: DAN DUCHARS / HOUSE BEAUTIFUL

Boje i motive birajte prema svome ukusu i s obzirom na ostatak uređenja dnevnog boravka. U trendu su vintage tepisi izbljedjelog uzorka kao i orijentalni tepisi te oni s apstraktnim motivima. Također, razmislite o dva tepiha – manjem i većem koje ćete staviti jedan na drugi, samo ne pretjerujte s bojama i uzorcima jer možete postići to da svima oči budu uprte samo u tepih i da on zaguši cijelu sobu.

I imajte uvijek na umu da je tepih sjajna polazna točka za preobrazbu vašeg doma!

FOTO: CAROLYN BARBER

NE ZABORAVITE ZAVJESE

Zavjese imaju isto djelovanje kao i tepih. Osim što nude privatnost i sprečavaju jako sunce da ulazi u prostoriju tijekom ljetnih mjeseci, zavjese oplemenuju svaki dnevni boravak i donose toplinu i ugodu.

Ako ne volite da tijekom dana zavjese budu navučene preko prozora jer imate dobar pogled ili jednostavno želite više svjetla u prostoru, stavite zavjese i neka budu uz okvire prozora – i tada će postići dozu topline.

FOTO: JO HENDERSON / HOUSE BEAUTIFUL

FOTO: HILLARYS

SLOJEVITE TEKSTURE

Tajna tople i udobne dnevne sobe? Mnogi će dizajneri reći da je to – slojevitost. Ne postoji ništa tako primamljivo u dnevnom boravku kao dodaci poput ukrasnih jastuka, košara, dekica, svijećnjaka, bogati materijali poput vune, filca, baršuna…

FOTO: RACHEL WHITING

Naročito je bitno dodavati ovakve elemente ako imate kožnu garnituru, dominaciju neutralnih svijetlih boja ili je boravak inspiriran minimalizmom. I svakako nastojte da unesete onda boje koje će činiti kontrast i davati toplinu.

Foto: Jason Donnely / Spruce

UNESITE PRIRODU U DNEVNI BORAVAK

Unošenje prirode u interijer izvrstan je način da poboljšate udobnost svog doma. Bilo da je riječ o zelenoj boji, motivima prirode, rezanim cvijećem, aranžmanima od grana… sve će to donijeti prirodu i osjvežiti prostor.

Foto: El Mueble

Sobne biljke kao i rezano cvijeće u vazi su glavni aduti za ugodne prostore. Studije pokazuju da one potiču niz fizičkih i duševnih dobrobiti, od pročišćavanja zraka do smanjenja stresa, za opuštajuću atmosferu.

FOTO: DAN WONG PHOTOGRAPHY

NENADMAŠNA TOPLINA KOJU DONOSI DRVO

Toplina i rustikalni dojam koje ima drvo čine ga odličnim dodatkom ugodnom dnevnom boravku. Drveni stolići za kavu ili komode, osobito od hrasta ili jasena, mogu omekšati vaš prostor i unijeti toplu i prirodnu paletu boja.

Sirove završne obrade koje prikazuju čvorove i nesavršenosti drva posebno su učinkovite u za ugodne dnevne sobe, kao i krupniji komadi namještaja.

FOTO: BARKER AND STONEHOUSE / HOUSE BEAUTIFUL

VIŠE SVJETLA

Važno je osigurati da svaka dnevna soba bude dobro osvijetljena jer to donosi veću dozu tpline i ugode. Pored prozora, dodatni izvori svjetlosti neka budu rasvjetna tijela – osnovna, stropna, te dodatna odnosno pomoćna poput lampi i LED traka.

Dodatnu toplinu postići ćete samim dizajnom rasvjete kao i mekim, prigušenim svijetlom koje pruža.

FOTO: RACHEL WHITING / HOUSE BEAUTIFUL

 

Komentari