TOP SAVJETI STRUČNJAKA: kako pravilno rasporediti namještaj u spavaćoj sobi

Dobar raspored elemenata unutar neke prostorije ključ je njezinog uspješnog uređenja. Isto vrijedi i za spavaću sobu. No, problem nam uglavnom predstavlja njezina prilično mala površina. Imamo savjete stručnjaka koji će vam u tome pomoći!


Spavaća soba je uz kupaonicu, najprivatnija prostorija u domu i smatramo je našom mirnom oazom. Tu se nastojimo odvojiti od stresa, buke i svakodnevice te se opuštajući i odmarajući obnavljamo i skupljamo snagu za nova postignuća. Stoga je vrlo bitno da prostor sobe bude pravilno organiziran i da ništa ne ometa odmor.

U suradnji s Meblo Tradeom donosimo vam savjete koji će vam pomoći u uspješnom rasporedu u spavaćoj sobi.

KREVET BALDUR POLYBOX, ROYAL SLEEPER, MIOTTO / FOTO: MEBLO TRADE

MINIMALAN BROJ KOMADA NAMJEŠTAJA

U spavaćoj sobi, uvijek ističu dizajneri, treba postojati mjesto za dva sadržaja: spavanje, odnosno krevet te odlaganje odjeće, odnosno ormar. A ako imate sreće s kvadratima, možete ubaciti i komodu kao dodatni element za skladištenje.

A ako vam prostor s ovim elementima dopušta nesmetano kretanje pa još ostane malo više površine, tada se ovaj ‘osnovni set’ može proširiti na dodavanje noćnih ormarića, velikog ogledala, stolića za šminkanje odnosno radnog stola i naslonjača.

Makeover InDizajna s asortimanom Meblo Tradea / Foto: Marko Cindrić

RASPORED NA PAPIRU

Bitno je isplanirati raspored i na papiru na kojem ćete navesti sve potrebne elemente. Kako biste si olakšali planiranje rasporeda, stručnjaci preporučuju da na papiru nacrtate shemu sobe s prozorom i vratima te označite dimenzije sobe.

Ne zaboravite uzeti u obzir sljedeće:

  • mjesto prozora i vrata kako biste ih mogli nesmetano otvarati i kako ormari ne bi zaklanjali prozore;
  • mjesto utičnica i radijatora;
  • veličinu prostorije i njen oblik (kvadratni, pravokutni, uski ili široki);
  • dimenzije samog namještaja.
KREVET CS 6091 ZIP, CALLIGARIS / FOTO: MEBLO TRADE

Označite na papiru gdje biste smjestili koji komad namještaja odnosno odgovara li on svojim dimenzijama prostoru. Kako biste si pomogli, ljepljivom trakom u boji označite na podu dimenzije kreveta, ormara…

Pokušajte ostaviti dovoljno slobodnog prostora za nesmetano kretanje.  Prolaz između kreveta i zida, odnosno kreveta i ormara mora biti širok minimalno 60 cm.

Krevet Sandra, Atlas / Foto: Meblo Trade

SVAKI KOMAD NAMJEŠTAJA IMA SVOJE MJESTO

U planiranju prostora krenite od kreveta, jer je on osnovni element spavaće sobe. Preporučuje se veliki, tj. bračni krevet postaviti paralelno s prozorom tako da mu se može prići s obje strane te mu uzglavlje privući zidu. Ovakav raspored jamči osjećaj sigurnosti i mira.

Iako pažnju polažemo dimenzijama i dizajnu, kod kreveta je ustvari najbitnija stavka madrac. Boxspring modeli kreveta imaju u sebi ugrađen madrac, pa se ne trebate brinuti za to – bitno je samo odabrati kvalitetan model.

Isto vrijedi i za madrac i podnice kod standardnog kreveta – kvaliteta treba biti prioritet jer utječe na glavnu ulogu ležaja: dobar san i odmor.

Madrac Sealy / Foto: Meblo Trade

Predlažemo Sealy madrace koji su dobar omjer udobnosti i ‘tehničkih’ karakteristika – izrađeni su od najkvalitetnijih materijala pa su savršena ‘podrška’ vašem tijelu.

Riječ je o hipoalergenskim madracima koji inkorporiraju moderne tehnologije kao šta su Smart Fibres i Geltex, te mnoge druge adaptivne tehnologije koje će zadovoljiti svačije individualne potrebe.

Meblo Trade do 31.12.2023. ili isteka zaliha nudi do 35% popusta na Sealy modele madraca koje imaju na zalihi u svome webshopu!

Madrac Sealy / Foto: Meblo Trade

Također je potrebno uzeti u obzir položaj utičnica – trebale bi se nalaziti u blizini uzglavlja kako biste mogli spojiti lampu, punjač mobitela, budilicu… ​​

Ogledalo je najbolje postaviti tako da se u njemu ne odražava osoba dok spava. Pokušajte ga staviti, primjerice, u jedan od kutova.

Ogledalo Ombra / Foto: KARE HRVATSKA

Ormar je po svojim dimenzijama najveći element spavaće sobe, pa pri njegovom postavljanju treba biti posebno pažljiv. Za uštedu prostora ormar je najbolje postaviti uza zid i to nasuprot prozoru ili sa strane. Također, svakako ostavite dovoljno slobodnog prostora ispred ormara kako biste mu mogli prići i potpuno otvoriti vrata. Ako nemate dovoljno prostora, razmislite o ormaru s kliznim vratima.

Dobra odluka je ugrađeni sustav za pohranu, izrađen po narudžbi kako bi odgovarao veličini vaše sobe – na taj način vizualno ćete “rastopiti” glomazan element u prostoru i spojiti ga sa zidovima.

Ormar Silhouette, Sphera / Foto: Meblo Trade

Slična je situacija i s komodom: također je važno ostaviti prostor ispred nje za ladice. A najbolje je ako je uz zid.

Komoda Arabeska, Aplples / Foto: Meblo Trade

AKO JE POVRŠINA PREMALA

Mala kvadratura sobe otežava stvaranje udobnog i skladnog rasporeda, ali i ovaj se problem može se riješiti kreativnijim pristupom.

Dijelimo pet savjeta stručnjaka koje treba slijediti:

1. Ne zaboravite da nikada ne smijete štedjeti na veličini kreveta, jer čak i u maloj spavaćoj sobi trebali biste moći dobiti kvalitetan i potpun odmor.

2. Ako je prostor u vašoj spavaćoj sobi ograničen, pokušajte izbaciti ormar. Može se zamijeniti sustavima za pohranu u obliku ‘olovke’ s obje strane uzglavlja kreveta ili mostom s ormarićima iznad kreveta.

Spavaća soba Medeja, Alples / Foto: Meblo Trade

3. Druga opcija je sklopivi krevet. Što se tiče udobnosti, lako se može ‘natjecati’ sa standardnim, a istovremeno se može ukloniti tj. sklopiti tijekom dana, oslobađajući veći dio sobe.

4. Nemojte žrtvovati slobodan prostor, spavaća soba treba disati. Ako nemate mjesta za noćni ormarić, stavite zidnu policu za odlaganje sitnica ili koristite pomoćni stolić ili tronožac kao noćni ormarić budući da imaju male dimenzije.

5. Pregrade, zavjese ili mali zasloni pomoći će organizirati zoniranje, što je korisna stvar ako trebate izolirati dio otvorenog ormara ili osigurati da krevet nije vidljiv s vrata.

KREVET MEDITERRANEA, UZGLAVLJE CURBY, LAMPA JUPITER / Makeover InDizajna s asortimanom Meblo Tradea i Kare Designa / FOTO: IVAN ČREPIĆ

 

Makeover InDizajna s asortimanom Meblo Tradea / FOTO: IVAN ČREPIĆ

PROMO

Komentari