6 savjeta kako stvoriti ugodan ambijent u domu

 Osjećate li se kod kuće doista “kao kod kuće”? Ili nosite posao doma i već razmišljate o idućem danu dok niste ni kročili u stan? Stresan način života gotovo je nemoguće izbjeći, no vaš dom trebao bi biti oaza mira u koju ćete se rado vratiti nakon napornog dana.

Nekoliko naših jednostavnih savjeta preobrazit će vaš dom u ugodan i miran prostor.

Foto: Assen Emilov
Foto: Assen Emilov

Riješite se nereda i pretrpanosti

Ne samo da se osjećate neudobno i gubite vrijeme na traženje stvari, već vas i izvan doma može mučiti činjenica da kod kuće vlada kaos. Stoga, zavrnite rukave i riješite se nereda, bacite nepotrebne stvari i recite zbogom pretrpanosti.

Pažljivo odaberite boje

Boje utječu na naše raspoloženje, mogu nas u trenu razveseliti ili pak stvoriti potpuno suprotni efekt. Prema nekim studijama, utjecaj boja možemo osjetiti i na fizičkoj razini – neke nijanse potiču glad i povisuju tjelesnu temperaturu. Stoga prije no što odlučite koje boje želite na zidovima, razmislite o tome kako utječu na vas.

Foto: Assen Emilov
Foto: Assen Emilov

Posvetite pažnju svakoj prostoriji

Mnogi imaju kod kuće barem jednu prostoriju koju drže zatvorenom i posjećuju samo kada moraju. E, pa vijeme je da i nju uredite. Dom će biti harmoničniji i ugodniji ako nemate prostore koje učestalo izbjegavate i zanemarujete.

Nikad dosta prirodnih materijala i zelenila

Zasigurno i sami znate da se bolje osjećate u prostoru koji obiluje prirodnim materijalima, bojama i biljkama. Priroda djeluje opuštajuće i smirujuće, pa dio tog prirodnog okruženja unesite u svoj dom.

Foto: Assen Emilov
Foto: Assen Emilov

Osigurajte dovoljno svjetlosti

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je svjetlost važna za interijer. Mračna i tmurna prostorija negativno utječe na vaše raspoloženje, a manjak će svjetlosti narušiti izgled i najljepšeg interijera. Ako već nemate dovoljno prirodnog svjetla, nadoknadite tu grešku većim brojem ogledala i rasvjetnih tijela koja će poslužiti i kao ukras.

Pozitivnost

Izložite svoje fotografije, suvenire, podsjetnike na putovanja i darove najmilijih. Jedan pogled na to zasigurno će izmamiti osmijeh na vaše lice i podsjetiti na bliske osobe ili sjećanja. Isto tako, riješite se onih stvari u domu koje vežete uz negativna iskustva.

 

Komentari