OTKRIVAMO: ocat je super, ali postoje površine koje se nikako ne smiju čistiti njime

Ocat dobro djeluje na tvrdokorne mrlje i prljavštinu, no u nekim slučajevima može učiniti više štete nego koristi. Otkrivamo vam na koje površine ga nikako ne biste smjeli nanositi!

 


Ocat je neizostavna namirnica u svakom kućanstvu koju vrlo često koristimo i za druge stvari osim kuhanja. Ispostavilo se da obični ocat može biti spas za čišćenje  i održavanje doma – kako predmete tako i različite površine. Također, ocat, prirodni sastojak, je 100 posto ekološki prihvatljiv i može zamijeniti štetne kemikalije kod kuće i u vrtu.

Primjerice, ocat je izvrstan u borbi protiv plijesni, u čišćenju prozora, keramičkih pločica ili primjerice hladnjaka. No, postoje površine u domu koje ipak ne bismo trebali tretirati octom. Otkrivamo u nastavku o kojim površinama je riječ!

Foto: ElMueble

DRVO

Općenito, ako jednom obrišete drvenu stolicu otopinom octa, najvjerojatnije se ništa neće dogoditi. Ali s vremenom kiselina u octu može početi nagrizati  zaštitni premaz na drvu, pa čak i samo drvo. Za čišćenje drvenog namještaja bolje je koristiti meku krpu i otopinu sapuna ili neko specijalno sredstvo za drvo.

FOTO: KHLOE ARLEDGE, UNSPLASH

PRIRODNI KAMEN

Mramorne, granitne i druge kamene površine nikada se ne smiju čistiti proizvodima koji sadrže kiseline, poput primjerice octa. Kiselina, prodirući u pore, uništava strukturu kamena, ostavlja mrlje i čini da kamen gubi sjaj.

FOTO: AR ARCHITECTS

BETON

Ocat, izbjeljivač, amonijak i druga agresivna sredstva za čišćenje također se ne smiju koristiti za čišćenje betona. Betonske površine bolje je tretirati voskom, što će usput pojednostaviti njihovu daljnju njegu.

Foto: Hemnet

KOŽA I SVILA

Čisti ocat može uzrokovati pucanje, blijeđenje ili čak promjenu boje površina presvučenih kožom. Isto vrijedi i za proizvode od svile. Ipak, preporučuje se nakon pranja svilu isprati u slaboj otopini octa kako bi joj se vratio sjaj.

FOTO: BUROWHITE

ZASLONI

Ekrane računala, TV-a i pametnih telefona također se ne bi smjelo prati octom. U principu, bolje je, kada je njezino čišćenje u pitanju, ne eksperimentirati s tehnologijom, već koristiti posebne sprejeve i maramice.

FOTO: UNSPLASH

POVRŠINE TRETIRANE IZBJELJIVAČEM

Ocat slobodno možete kombinirati s drugim sredstvima za čišćenje (primjerice za pranje posuđa), ali je bitno da ga nikada ne miješajte s kemijskim sredstvima za čišćenje jer mogu stvoriti štetne pare.

Primjerice, ocat i izbjeljivač mogu kemijski reagirati i proizvesti plin klor, koji uzrokuje kašalj i iritaciju kože i sluznice. Dakle, trebate odabrati jednu od ove dvije stvari.

FOTO: PEXELS

 


MRLJE OD JAJA

Ako stolnjak ili odjeću zaprljate jajima, odmah operite mrlju toplom vodom i s malo sapuna. Ocat će u ovoj situaciji zgrušati jaje, a mrlju će biti gotovo nemoguće očistiti.

FOTO: UNSPLASH
Komentari