Sve što ste htjeli znati o bojanju zidova prostorije u dvije boje

Bojanje zidova neke prostorije u dvije boje trend je u uređenju interijera. Vjerojatno i vi razmišljate o takvom makeoveru… Prije nego krenete u realizaciju, saznajte na što sve trebate paziti jer nove nijanse ne znače nužno i stilski sklad i ljepotu

 


 

Bojanje zidova u dvije boje odličan je način za uljepšavanje i oživljavanje interijera – prostor djeluje manje jednolično, a kombinacije boja mogu biti glavna atrakcija u sobi. Možda će baš to biti ono na čemu će svakome zapeti pogled i divit će odabranim nijansama. Pravilno odabrane boje zidova također mogu vizualno promijeniti dimenzije sobe – da ona primjerice izgleda znatno veća nego što jest.

Kako kombinirati boje kako bi dobili pravi učinak? Što sve treba znati prilikom bojanja? Je li ovo rješenje samo za hrabre? Odgovore na ova i druga pitanja saznajte u nastavku…

 

Foto: Home Book

Najbolje kombinacije

Iako je bojanje zidova u dvije boje već nekoliko godina izuzetno popularno, veliki problem za većinu predstavlja odabir pravih boja. Važno je da odabrane boje ne samo da odgovaraju dizajnu interijera ili našim željama, već da njihov spoj ne “bode” oči.

Svakako je dobro potražiti inspiraciju u tv emisijama i časopisima o uređenju interijera, ali je dobro  i promatrati u vrtu ili prirodi primjerice boje nekog egzotičnog cvijeća ili ptica. Mi vam nudimo nekoliko prijedloga kako biste postigli dobar učinak pri kombiniranju dvije boje…

 

Foto: Dulux

Najlakše je obojiti zidove u dvije različite zasićene nijanse jedne boje, primjerice tamno zelenu i svijetlozelenu. Zahvaljujući ovom jednostavnom triku, soba će sigurno izgledati zanimljivija nego u situaciji kada su svi zidovi prekriveni jednom hladnom bojom.

Primjenjujući monokromatsku kompoziciju svijetlijih i tamnijih tonova, možete biti sigurni da će se boje međusobno nadopunjavati i biti u skladu jedna s drugom.

 

Foto: Home Book

Kako biste skladno kombinirali boje na zidovima, možete se osloniti i na njihovu “temperaturu”. Slične boje, primjerice hladne poput sive, plave i ljubičaste, izgledat će dobro jedna do druge. Kombinacija toplih boja, primjerice crvena, narančasta, bež ili žuta, također će biti zanimljiva i estetski ugodna.

U tom slučaju, međutim, treba imati na umu da se specifične nijanse jedne boje mogu razlikovati u stupnju topline koji nude – siva s većim dodatkom plavih pigmenata bit će hladna, ali ona sa smeđim pigmentima će biti topla. Svaki put trebate procijeniti “temperaturu” određenog uzorka boje.

 

Foto: Fresh Design Pedia

Rješenje koje daje fantastične učinke, ali je i najteže, kombiniranje je kontrastnih odnosno komplementarnih boja. Dok je klasična crno-bijela kombinacija i više nego u redu, problem nastaje kada želite sobu oslikati izražajnijim i energičnijim bojama. Dokazano super rješenje je kombinacija crvene i zelene, plave i narančaste ili tirkizne i ružičaste.

Za ljude koji nemaju povjerenja u izbor boja, a istovremeno žele imati šareni zid u sobi, preporučujemo odabir sigurnog rješenja. Samo zapamtite da se odabrana boja, npr. crvena, zelena ili žuta, kombinira s neutralnim bojama – bijelom, sivom ili crnom.

 


Kako bojama mijenjati dimenzije prostorije?

Pravilno odabrane boje mogu vizualno povećati ili smanjiti prostoriju. Tople boje, primjerice crvena, bež i narančasta, obično čine prostor ugodnijim. Hladne boje, kao što su plava, siva ili bijela, vizualno je povećavaju i donose prozračnost.

Foto: Home Book

Korištenje dvije različite boje u unutrašnjosti također mijenja percepciju veličine interijera. Ako želimo da kratka soba izgleda duže, kraći zidovi trebaju biti obojani svijetlim nijansama hladnih boja, primjerice bijelom, plavom ili sivom. Kada je problem kratak, ali širok interijer, bočne zidove (kratke) možete obojiti intenzivnom bojom, primjerice crvenom ili smeđom, a duge zidove u svjetlu boju.

To će optički produžiti prostor i izjednačiti njegove proporcije. Dobra ideja je i ovdje primijeniti kontrast boja, oslikavajući kratke zidove, primjerice crnom a duge bijelom. U uskim, dugim hodnicima, bit će dobro obojiti kraće zidove jakom bojom. U ovom slučaju, činit će nam se da su nam bliže nego u stvarnosti.

 

Mirjana Mikulec interijeri

Kako bojati malu sobu?

U velike prostorije gotovo da možete unijeti sve boje i nijanse, no problem nastaje kada imamo mali prostor. Kako pobojati zidove u dvije boje a da se ona dodatno ne smanji i izgleda manja nego što je u stvarnosti?

Osnova za kombiniranje boja zidova u malim sobama je korištenje hladnih boja i relativno svijetlih nijansi koje će odražavati sunčeve zrake i vizualno povećavajući prostor.

Foto: Home Book

Samo na dobro osvijetljenim mjestima korisne su tamne boje na jednom zidu. Šareni zid izgleda sjajno, što je, primjerice, dobra pozadina za prostor za opuštanje s kaučima, policom za knjige ili stolom za blagovanje. Tamo gdje svjetlost doseže vrlo malo, primjerice na sjevernoj strani, svijetle pastelne boje bit će najbolje za stilski naglasak bojama.

U malim interijerima standardne visine treba zaboraviti i na obojeni strop – soba je tada niža, a time i manje prostrana.

 

Foto: Home Book

Samo u slučaju malih soba u stambenim zgradama, gdje se strop nalazi na visini od četiri do pet metara, korisno je smanjiti je vizualno pomoću boje. Imajte na umu da nije baš najbolji izbor koristiti vrlo moderne mat boje za bojanje zidova koje ne reflektiraju sunčeve zrake.

Boje sa satenom ili one s polumatnim teksturama bit će puno bolji zbor.

Foto: Home Book

 

Komentari