MALI BALKONI: inspirativne ideje koje maksimalno iskorištavaju prostor

Baš kao što je to čest slučaj u interijerima, i u eksterijeru se događa da nemamo dovoljno kvadrata pa nam uređenje zna zadati dosta muke. Pronašli smo par sjajnih ideja za male balkone i terase kojima ćete uštedjeti na prostoru a ispuniti vaše želje i potrebe!

 


I vas muči mali balkon ili terasa a htjeli biste da taj dio eksterijera bude i funkcionalan i lijep, kako bi boravak na njemu bio savršen? Jer, samo garnitura za sjedenje ne čini neki balkon ili terasu uređenima, a to također i nisu jedini sadržaji koji su nam potrebni. Za cjelokupni dojam kao i zadovoljenje svih želja potrebno je puno više, zar ne. Kao i za male interijere, tako i za eksterijere vrijede slična pravila i savjeti oko uređenja koja mogu biti od pomoći, pa čak i nedostatke pretvoriti u vrline.

Pored općih savjeta za male prostore poput odabira svijetlog namještaja i općenito svijetlije baze (zidovi, podovi), kao i staklene ograde koja stvara dojam prostornosti, u bogatoj ponudi Bauhausa pronašli smo rješenja i ideje koje će vas osvojiti  i biti vam saveznici u uređenju vaše male ljetne oaze.

 

Foto: Bauhaus

SKLOPIVI KOMADI NAMJEŠTAJA

Dizajneri često predlažu za male interijere sklopivi namještaj, a isto vrijedi i za eksterijere, naročito ako želite imati ‘blagovaonsku postavu’ – stol i stolice. Ovakav odabir vanjskog namještaja izvrsno je rješenje za svaki eksterijer jer blagovaonski stol sa stolicama je mjesto na kojem možete objedovati, družiti se, primati goste… A ako odaberete sklopive stolove i stolice lako ćete ih moći pohraniti kada vam ne trebaju te tako uštedjeti na dragocjenom prostoru.

Razmislite i o stolu na razvlačenje – tako ćete, uz pomoć par sklopivih stolica moći primiti veće društvo i organizirati ručkove i zabave.

Foto: Bauhaus

 


MULTIFUNKCIONALNI KOMADI

Suvremeni produkt dizajn donio je višenamjenski namještaj i uređaje koji su veliki saveznici malim prostorima. Nas je osvojio ovaj vrtni stol koji je ujedno i tegla za cvijeće tako da ćete imati pravi mali balkonski 3u1! Naime, pored stola i police za zelenilo usput ćete dobiti i stolice na sklapanje jer je riječ o setu. Prostor predviđen za stavljanje teglica također se može koristiti za odlaganje pića te drugih stvari koje ne stanu na stol kada pijete kavu, ručate ili imate društvo.

A kada ne trebate stol, samo ga preklopite, kao i stolice koje ćete ugurati iza njegove spuštene plohe. Izrada od čelika i tekstila čini ovaj set stabilnim i dugotrajnim u svim vremenskim uvjetima.

Foto: Bauhaus

MINI STOL ŠTEDI PROSTOR

Ako ste pristalica drveta u eksterijeru, a željeli biste stol koji je također sklopiv te se naslanja na zid ili ogradu, pronašli smo model koji će biti pravi odgovor. Jednostavnim preklapanjem drveni stolić od akacije se spušta i stvara se novi dragocjeni prostor, a kada vam opet treba, vrlo jednostavno ga vratite u ‘horizontalu’. Dodatni plus ovakvog drvenog modela jest njegov polukružni oblik koji daje još više prostora za kretanje balkonom ili terasom.

Ovakav stol dobra je ideja kada želite dodatni stol u eksterijeru – već imate veliki blagovaonski ili klub stolić pored garniture za sjedenje, ali biste htjeli osmisliti svoj privatni kutak za ispijanje kave, s pogledom na zelenilo i ulicu.

Foto: Bauhaus

 

 


OKRUGLI STOLOVI I STOLIĆI

Oblik namještaja također je bitan kada osmišljavamo male prostore. Dizajneri savjetuju da izbjegavamo glomazne komade, velikog volumena i naglašenih rukonaslona, ako je primjerice riječ o stolici, fotelji ili garnituri za sjedenje.

Također, preporuka su i blagovaonski stolovi i klub stolići kružnog oblika jer je lakše kretati se takvim prostorom. Kada je blagovaonski stol u pitanju, tada i veći broj osoba može sjesti za njega nego za onaj pravokutnog oblika.

Kada birate klub stoliće, dobro rješenje je set stolića koji se mogu, kada ih ne trebate oba, sakriti jedan ispod drugoga. Tako ćete uštedjeti dragocjeni prostor.

Foto: Bauhaus

 


MINI POKRETNA KUHINJA

Mini stolići, bilo da je riječ o klub stolićima ili pomoćnim stolićima super su saveznici na malim balkonima i terasama. Stolić za serviranje, visine kao i standardni blagovaonski stol, također spada u ovu grupu – možete ga koristiti ne samo za serviranje, nego i pripremu hrane, te na njega staviti i roštilj. Također, poslužit će vam i kao stalak za zelenilo i polica za odlaganje sitnica poput časopisa.

 

Foto: Bauhaus

KLUPA UMJESTO STOLICA

Klupe – kako kutne, tako i one samostalne, bit će izvrstan komad za svaki eksterijer jer donose romantiku i neki novi sadržaj. No, u malim balkonima i terasama imaju i sasvim praktičnu ulogu jer štede na prostoru – na njih će svakako moći sjesti više osoba nego na stolice koje biste stavili umjesto njih.

 

Foto: Bauhaus

 


TEGLE KOJE ŠTEDE PROSTOR

Balkoni i terase nezamislivi su bez zelenila, čak i kod onih vlasnika koji mu nisu previše skloni ili nemaju previše vremena za baviti se njime. Bitno je u tom slučaju odabrati biljke koje nisu previše zahtjevne – primjerice sukulente i kaktuse, koji mogu izdržati dosta dugo bez vode, a vole jako i sunce. I naravno, odabrati prave tegle!

Idealne za male balkone su tegle koje se ovjese na strop ili zid, zatim žardinjere koje se zakače na ogradu, kao i inovativni noviji modeli s udubinom koja omogućava da teglu pričvrstite za ogradu.

Foto: Bauhaus

 


PROMO

Komentari