OBOŽAVANI TULIPANI: šest razloga zašto brzo klonu i počnu gubiti latice

Tulipani su sinonim za proljeće i omiljeni gost u svakom doma jer osvježavaju i podižu prostor. Vrlo su jednostavni za njegu, no ako vam vrlo brzo klonu, saznajte u nastavku u čemu se krije uzrok!

 

 


Proljeće je pravo vrijeme za tulipane, cvijeće koje osvaja svojim bojama i jednostavnim oblikom, ali i daje radost i stvara proljetno raspoloženje u kući. Volimo ih imati u eksterijeru, zasađene u velike tegle ili gredice jer su vrlo jednostavni za njegu te svake godine ponovno niču iz lukovica.

Tulipani s rezanim cvjetovima, u vazi, obično traju između pet do 12 dana, a ako njihove latice i listovi klonu te počnu venuti i otpadati i prije, saznajte u čemu se krije uzrok. Donosimo šest najčešćih razloga!

Foto: Libby Penner / Unsplash

 


1. POGREŠNA TEMPERATURA VODE

Iako su povezani s ljepim i toplim vremenom te dolaze nakon zime, tulipani vole hladnoću. Idealna temperatura vode za ove ljepotane je od 3 do 4 ℃. Ako vam je voda toplija od toga, prije nego ih stavite u vazu, ubacite u nju nekoliko kockica leda i brzo će se rashladiti.

 

Foto: @theflowerbx

2. NISTE PODREZALI STABLJIKE

Prije stavljanja tulipana u vazu s vodom, oštrim nožem odrežite donji dio stabljike, oko 3 centimetra stabljike dijagonalno, pod kutem od 45 stupnjeva. Ne koristite škare jer one mogu oštetiti žile, zbog čega cvijeće lošije upija vodu.

Prije nego ih stavite u vazu s vodom, uklonite obavezno donje listove sa stabljika. U protivnom će listovi koji su potopljeni u vodu početi truliti.

Foto: @leamkb

 


3. ŽURILI STE SA STAVLJANJEM U VODU

Kada ih donesete doma, pustite da tulipani odstoje u vazi  s vodom barem sat vremena prije nego što s njih skinete ambalažu. Nakon što su stekli ‘snagu’ u vodi, moći će duže zadržati uspravan položaj.

 

Foto: @theflowerbx

4. ZABORAVILI STE MIJENJATI VODU

Kako biste spriječili razmnožavanje bakterija, svaki dan mijenjajte vodu i perite vazu. Osim toga, prije nego što vratite tulipane u vazu, trebate podrezati stabljike za 1 centimetar.

 

Foto: HomeBook


5. PREVRUĆE IM JE

Osim što ne vole da ih stavite u toplu vodu, tulipani ne vole ni sunce ni vrućinu, stoga ih držite podalje od prozora koji je izložen direktnom stuncu kao i radijatora. Ako vanjska temperatura ne padne ispod 0 ℃, vaza s tulipanima čak može prenoćiti na balkon. Drugi način da cvijeće ostane svježe je da buket stavite u hladnjak.

 

Foto: HomeBook

6. U POGREŠNOM SU DRUŠTVU

Neke vrste voća, posebice jabuke, oslobađaju etilen koji ubrzava proces sazrijevanja drugog voća ali i starenje rezanog cvijeća, stoga držite tulipane podalje od njih. Također, tulipani “nisu prijatelji” s ružama, đurđicama, narcisima i orhidejama.

Foto: @theflowerbx
Komentari