SVI VOLIMO PROZRAČNE I SVIJETLE PROSTORE: evo načina kako ćemo to postići

Bez obzira koji stil odabrali, uređujući svoj životni prostor želimo da on bude prozračan i svijetao te da se u njemu dobro i ugodno osjećamo. Saznajte u nastavku na koje načine to možete postići!

 


Ulaskom u neki interijer, stvaramo prvu utiske koji uvelike utječu na cjelokupni dojam o prostoru. Pored načina uređenja, na prvi dojam utječu i količina svjetlosti i svježeg zraka. Svi volimo interijere koje karakterizira obilje prirodnog svjetla i prozračnost jer imaju mnoge benefite na kvalitetu našega života, svakodnevno funkcioniranje i raspoloženje.

Kako to možete postići saznajte u nastavku teksta!

FOTO: VELUX

ŠTO VIŠE VANJSKIH OTVORA

Često zaključimo kako su neki stanovi drugačiji i imaju posebnu atmosferu i energiju upravo zahvaljujući vanjskim otvorima – njihovom broju, poziciji i dizajnu. Zbog količine svjetlosti koju propuštaju olakšavaju nam život i obavljanje svakodnevnih funkcija, no istovremeno čine da prostor izgleda toplije, veće, ugodnije i – atraktivnije.

Zrake svjetlosti stvaraju prekrasnu igru refleksije u prostoru i čine da predmeti – namještaj, detalji i svi ostali elementi u njemu izgledaju posebnije. Refklesija svjetlosti na staklenim ili sjajnim površinama poput ogledala ili namještaja visokog sjaja čini da prostor izgleda svjetlije i veće.

Pored ovih dobrobiti, sve to uljepšava interijer i čini ga zanimljivijim te u svako doba dana drugačijim.

FOTO: VELUX

Prirodna svjetlost čini čuda

Svi želimo da je naš dom i oaza mira i zdravlja, a prozori su idealan način kako to postići. Količina svjetlosti koja dopire kroz njih, naročito u jesenskom i zimskom periodu, kada je sunca manje, dragocjena je za naše raspoloženje, kao i zdravlje. U svijetlim  prostorima, koje smo k tome obogatili i zelenilom, osjećamo se sigurnije, opuštenije, pozitivnije i sretnije, radije se družimo i otvoreni smo za komunikaciju kao i kućanske poslove.

Također, pojačava se razina koncentracije koju zahtijevaju neke naše aktivnosti i radni zadaci. U prostoru gdje je više svjetlosti i u kojem ima više zelenila vodimo zdraviji život i produktivniji smo!

FOTO: VELUX

Idealna temperatura i vlaga

Više otvora podrazumijeva i više zraka koji će doprinijeti našem boljem funkcioniranju na svim razinama – fizičkoj, emotivnoj, radnoj, duhovnoj… Više prozora osigurat će veći protok zraka, a ključno je svakako redovito provjetravanje. Otvaranje prozora tri do četiri puta dnevno na 10 do 15 minuta znatno će podići kvalitetu našega života te nas osvježiti, odmoriti, dati poleta za nove aktivnosti, novu količinu koncentracije te dobrog raspoloženja. Na sve to utjecat će i optimalna temperatura i vlaga u zraku, a sve to mogu omogućiti i dobri i kvalitetni vanjski otvori.

FOTO: VELUX

Veličina, dimenzije i pozicija prozora

Ako ste u adaptaciji ili izgradnji svoga doma, razmislite o dovoljnoj količini i veličini te pozicijama vanjskih otvora. Živite li u potkrovlju ili prostor ima mogućnost postavljanja krovnih otvora, dobro će vam doći i što više krovnih prozora koji će osigurati dovoljno prirodne svjetlosti i dobru kvalitetu zraka, ali i unijeti novu estetsku dimenziju u njega.

Pravilno pozicionirani krovni prozori mogu propuštati znatno više svjetlosti nego klasični fasadni, a njima vrlo lako možete regulirati temperaturu i količinu svjetla zahvaljujući sjenilima.

Dobra kvaliteta zraka naročito je bitna za one koji pate od alergija, a odabirom krovnih prozora koji imaju napredne sisteme poput VELUX ACTIVE može se pratiti i održavati optimalnom unutrašnja temperatura, vlaga i koncentraciju CO2.

FOTO: VELUX

ŠTO MANJE PREGRADA

U suvremenim domovima vrlo je popularan open space koncept u kojem je obično dnevni prostor povezan u jednu cjelinu. Tako životni prostor postaje praktičniji i prati moderan način života, no istovremeno daje dojam prostornosti, svjetlost lakše cirkulira, kao i zrak te se stvara prozračnost. Nerijetko je s otvorenim dnevnim prostorom povezan i hodnik odnosno ulazni prostor koji tako postaje svjetliji i pregledniji. Stoga je, radi dotoka veće količine svjetlosti u sve kutke prostora uvijek dobro razmisliti o open spaceu te uklanjanju pregrada tamo gdje nisu potrebne.

Posebno je to bitno kod prostora koji nemaju dovoljno otvora ili se nalaze u suterenu ili primjerice pod kosim krovom. Na ovaj način ćete dobiti i bolji dojam prostora, a pogled kroz prozor iz bilo kojeg dijela otvorenog prostora pozitivno i umirujuće će utjecati na nas i naše raspoloženje.

FOTO: VELUX

 


NOVI RASPORED I SVIJETLE NIJANSE

Novi razmještaj dobar je način kada bez imalo ulaganja mijenjamo lice svoga doma. Tako unosimo promjene koje razbijaju monotoniju i donose osvježenje, no isto tako novim razmještajem možete donijeti i novu količinu svjetlosti i prozračnosti u svoj dom. Naročito ako se usput i riješite nekih komada koji vam ne trebaju, a guste i tamne zavjese posve maknete i zamijenite nekim svjetlijim i tanjim.

Razmislite stoga svakako o novom, boljem rasporedu namještaja u svome domu. Maknite velike komade – ormare, komode i police od vanjskih izvora svjetlosti te smanjite broj detalja, uzoraka, tekstura i boja. Manji komadi namještaja, kao i odabir svijetlih nijansi i dimenzija namještaja proporcionalnih prostoru znatno utječu na stvaranje prozračnosti. Time omogućujemo da prirodna svjetlost uđe u prostor te veću protočnost zraka. Isti učinak stvorit će i zidovi u svijetlijim nijansama.

Izvoru svjetlosti približite radne stolove, blagovaonske stolove, kutke za čitanje, garnituru za sjedenje i klub stolić…

FOTO: VELUX

PROMO

Komentari