JESEN NA BALKONU I TERASI: četiri ljepotice koje će blistati u vašem eksterijeru

Jesen i zima ne podrazumijevaju prazne balkone, terase i vrtove. I u hladnije vrijeme svakako ih ukrasite biljkama koje će svojim bojama i izgledom oplemeniti eksterijer i izdržati kišu, hladnoću i led

 


Zahlađenje i kišovito vrijeme donose i promjene na našem balkonu ili u vrtu, a to se prije svega odnosi na odlazak ljetnica poput pelargonija, petunija, begonija i drugih cvjetnih vrsta koje su nam krasile eksterijer čitavo proljeće i ljeto.

No, to znači da eksterijer sada treba ostati pust nego da dosadašnje cvjetne vrste trebate zamijeniti novima koje će oplemeniti prostor u hladnim danima i ugrijati ga svojim prekrasnim bojama. Odabrali smo četiri ljepotice koje nisu zahtjevne za uzgoj.

 


1. ZVJEZDAN

Prekrasni zvjezdan koji je ime dobio po mnoštvu tankih i uskih latica koje zajedno podsjećaju na zvijezdu pravi je praznik za oči u hladnim jesenskim i zimskim danima. Možete birati između desetine nijansi kao i vrsta, a naročito su efektni kada ih kombinirate na gredici ili u većoj tegli. Zvjezdan je zimzelena trajnica koja doista nije zahtjevna za uzgoj te će dobro podnijeti niske temperature. Stoga nije potrebno štititi ih tkaninom ili nekim drugim materijalom kako bi preživjeli jesen i zimu.

Foto: Thursd

2. ERIKA

Eriku će mnogi poistovjetiti s vrijeskom. Ova dva jesenska cvijeta koji tvore atraktivne grmiće jako su slična, ali je osnovna razlika što vrijesak ima sitnije cvjetove i uglavnom ne tako intenzivne boje. Pored toga, erika cvate kasnije, u jesen, za razliku od vrijeska koji cvate u ljetno doba. Riječ je zimzelenom grmu s nekoliko stotina varijanti, a najpoznatiji su erica gracilis i erica hyemalis.

Erika je vrlo zahvalna biljka jer ne treba puno sunca niti puno njege. Jedino što je potrebno jest redovito je zalijevati. Ali, česte kiše u jesen i velika količina vlage u zraku su veliki saveznici tako da u našim kontinentalnim krajevima teško da će uvenuti.

Foto: Gardening express

3. MAĆUHICA

Zbog svojih nježnih, baršunastih latica i listova te tanke stabljike na prvu bismo zaključili kako maćuhice teško mogu izdržati neku blagu kišu a kamoli zimu ili pak snijeg. No, otpornije su nego što mislimo. Riječ je o otpornom cvijeću iz porodice ljubičica, prekrasnih boja koje će izdržati hladnu jesen i zimu i temperaturu do čak -23 °C. Mogu biti trajnice, ali s ograničenim vremenom trajanja do dvije godine. Uspijevaju bez velikog truda, a najbolja pozicija im je polusjena, te najbolje okruženje rahla zemlja, bez previše vlage.

Foto: Jana Obajdowa / Pexels

4. UKRASNI KELJ

Kada je riječ o neobičnim oblicima, tada prvenstveno mislimo na ukrasni kelj. Ovaj neobični kupus privlači sve one koji vole boje, ali i posebnije cvijeće. Dobra vijest je da se ukrasni kelj ne boji hladnoće ni mraza te da će ukrašavati vaš eksterijer sve do samoga snijega. Dobro je znati da odolijeva mrazu i temperaturu do -10 stupnjeva.

Lako se uzgaja i idealan je za početnike te možete birati između primjeraka bijele, žute, zelene, ružičaste i ljubičaste boje, a vrlo često je kombinacija nekoliko boja.

Mnoge će osvojiti svojim neravnim, gotovo kovrčavim oblikom listova koje podsjeća na čipku. Možete li u teglama kombinirati s drugim vrstama ili primjerice zasaditi nekoliko biljki. Pored toga, ukrasni kelj je jestiv, no imajte na umu da je zbog križanja gorčeg okusa od klasičnog kelja.

Foto: Markus Spiske / Unsplash

 

 

 

Komentari