5 SUPER SOBNIH BILJAKA: pročišćavaju zrak, opuštaju i umiruju

Poznati su brojni pozitivni učinci bilja na naše raspoloženje i zdravlje. Kako većinu slobodnog vremena (a neki i radnog) provodimo u kući, svakako je dobro okružiti se teglama sa zelenilom koje će pročistiti zrak, opustiti nas, umiriti…

 


 

Osim što je prekrasan prizor za oči i podiže i osvježuje svaki interijer te nas tako povezuju s prirodom, cvijeće u našem domu ima i brojne druge benefite koji povoljno utječu na naše zdravlje duše i tijela. Njegovo zelenilo nas inspirira, podsjeća na to da ne zaboravimo lijepe stvari u životu, vrijednost prirode, ali i nudi i puno više od toga – mirniji san, opuštenost, više kvalitetnog zraka…

U nastavku saznajte koje biljke nam nude upravo to!

Foto: Unsplash

1. LAVANDA

Biljka prekrasnih ljubičastih cvjetova toliko je ugodna oku pa ne čudi što se često nalazi kao boja na našim zidovima, posteljini, prekrivačima, ukrasnim jastucima… Dakle, i sam pogled na boju nas opušta, ali tek njezin sastav, kao i intenzivan miris imaju ljekovit učinak na naše stanje. Lavanda će nas tako opustiti i pomoći nam da lakše zaspemo, stoga se nerijetko upotrebljava njezino ulje u liječenju nesanice.

Isto tako, lavanda će pomoći u slučajevima tjeskobe i napetosti. Ako je negdje na vašem balkonu u tegli, ili u nekom zaboravljenom kutku doma, stavite je na mjesta na kojima najviše boravite – prije svega dnevni boravak, a onda i u spavaću sobu. Ako vam je miris previše intenzivan, iznesite je iz spavaonice prije spavanja.

 

Foto: Designmag

2. SANSEVERIA

Popularna biljka poznata i kao svekrvin jezik, sanseveria je prava kraljica interijera, ali i eksterijera. Vrlo je jednostavna za uzgoj i održat će se bez previše brige i njege, a i vrlo brzo napreduje, stoga razmislite o tome da je presadite – što više tegli, to bolje. Proljeće je idealno za to, naročito ovi dani u kojima dosta nas boravi kod kuće.

Nemojte se libiti staviti je u spavaću sobu, jer sanseveria, kao i sve ostale biljke, povećavaju vlažnost zraka u prostoru, što je bitno naročito za ovu prostoriju. Također, sanseveria je iznimno efikasna u pročišćavanju zraka jer pretvara otrovne tvari i zagađivače u kisik. Zbog iznimno velike vlažnosti, povoljno djeluje na naše dišne puteve kao i kožu.

Foto: May Flowers

 


3. ALOE VERA

Ljekovitu aloe veru dobro je uvijek imati u svome domu, i to svakoj prostoriji – od kuhinje, preko dnevnog boravka pa sve do kupaonice i spavaće sobe. Dobra je za brzo tretiranje rana i ogrebotina, a pored toga pročišćava zrak od štetnih tvari te filtrira ugljični dioksid.

Također, aloe vera dobro će nam doći kad želimo ispitati kvalitetu zraka u prostoru: pojava žutih pjegica na njezinim mesnatim listovima indikator su za onečišćen zrak u našem domu.

Foto: @dariox / Unsplash

 


4. CRVENA DRACENA

Pored toga što je lijepa i vrlo atraktivna, crvena dracena je pravi “zmaj” u svakom domu, te je mnogi zovu čistačem zraka. Naime, osim što proizvodi kisik, dracena vrlo učinkovito otklanja štetne tvari u zraku, poput formaldehida, ksilena i trikloretilena te smanjuje količinu prašine. Zato se nemojte premišljati da stavite dracenu u spavaću sobu, samo joj osigurajte dovoljno svjetlosti.

 

Foto: Crystal Slagle / The Spruce

 


5. ZLATNI PUZAVAC

Zlatni puzavac je ona vrsta penjačica koju doista nije teško uzgojiti, stoga je vrlo čest u domovima. Osim toga, to što je puzavac pa se možete poigrati “zelenim lancem” kojeg tvore njegovi prekrasni mesnati listovi, čine ga također vrlo poželjnim. No, to nije sve čime se može pohvaliti zlatni puzavac…

Naime, vrlo je efikasan u uklanjanju otrova u zraku, pa poboljšava kvalitetu zraka, a samim time donosi mir i opuštenost u prostor, te olakšava da lakše zaspimo.

Foto: Crocus
Komentari