Kupovina namještaja: sve što trebate znati

Kada odlučite kako će prostor izgledati, koje boje želite i koliko novca namjeravate uložiti, vrijeme je da se bacite u potragu za namještajem. Neovisno o tome radi li se o vašem prvom stanu ili tko zna kojoj adaptaciji, vjerojatno već imate pokoji komad namještaja – no, trebate li ih doista zadržati ili početi od nule? Gdje kupiti namještaj i kako izbjeći greške?

Prvo, provjerite s čime raspolažete. Ako je komad namještaja dotrajao i izgleda loše, riješite ga se – osim ako ima sentimentalnu vrijednost. u tom slučaju možete ga osvježiti tapeciranjem ili novim nanosom boje. Ako ste ipak u nedoumici glede toga što zadržati, a što ne, razmislite o angažmanu stručnjaka.

Zašto angažirati dizajnera interijera?

Foto: Rodrigo Cardoso
Foto: Rodrigo Cardoso

Kada donesete odluku o tome što ćete zadržati, a što ne, slijedi drugi korak. Nemojte kupovati nove komade dok nemate razrađeni koncept prostora. Ne morate točno znati koje komade namještaja kupiti, ali imate li okvirnu ideju za čime tragate, lakše ćete izbjeći pogreške i postići ono što ste zamislili. Planiranje si možete olakšati tako da prikupite slike namještaja koji vam se sviđa, tako ćete vidjeti i pašu li međusobno.

Jedna od najčešćih grešaka pri opremanju je kupovina jednog komada namještaja  koji vam se svidi, a koji vas u konačnici tjera da cijeli interijer podrede njemu. To je vrlo ograničavajuće i vjerojatno neće izgled prostorije odvesti u smjeru koji ste zamislili.

Foto: Thomas Dalhoff
Foto: Thomas Dalhoff

Sada kada znate što vam točno treba, krenite u obilazak trgovina, buvljaka, online trgovina i sličnog, no još uvijek bez kupovanja. Izdvojite vremena za istraživanje tržišta kako biste se upoznali s ponudom, trendovima i jednostavno vidjeli što se nudi.

Naoružani idejama i znanjem, krenite u kupovinu. Iako univerzalnog pravila nema, predlažemo da krenete od kupovine ključnih komada namještaja. Ne pretjerujte s intenzivnim bojama i radije neka budu neutralni ili barem ne previše upadljivi. Dozu boje neka vam radije osiguraju zidovi i detalji poput dekorativnih jastuka.

Top pet dekorativnih jastuka iz Lesnine

Foto: Anders Bergstedt
Foto: Anders Bergstedt

Namjeravate li kupiti trosjed, fotelju ili garnituru, predlažemo da s ovim komadima ne budete štedljivi, osobito ako ih namjeravate stalno koristiti. Nastojte kupiti najbolji koji si možete priuštiti. S obzirom da ovi komadi nisu u jeftinijoj sferi, savjetujemo da birate pažljivo i kvalitetno kako bi “nadživjeli” kasnije promjene u vašem domu i ukusu. Zato je najbolje držati se jednostavnih, prilagodljivi komada jasnih linija u neupadljivim bojama.

Dizajn: Perfect Design
Dizajn: Perfect Design

Kupujete li sofu, pokušajte je podići s jedne strane – ako je laka i ne doima se čvrstom, tražite dalje. Isto vrijedi i za dekorativne jastuke. Što su teži, to su kvalitetniji. Ako ste u potrazi za madracem, savjete pronađite ovdje. Kupujete li pak komode, ladičare ili ormare, posebnu pažnju obratite na spojeve.

Kreveti, podnice i madraci – kvalitetnim odabirom do kvalitetnog sna

Dizajn: Perfect Design
Dizajn: Perfect Design

Na koncu, imajte na umu dimenzije svog prostora i namještaja koji namjeravate kupiti – možda u ogromnom showroomu neki komad i izgleda odlično, no jeste li sigurni da će u vašem prostoru izgledati jednako dobro? Jedna od najvećih grešaka je pokušavati ugurati prevelik namještaj u relativno malu prostoriju, sav trud koji uložite u planiranje i odabir u konačnici će pasti uvodu.

5 najčešćih grešaka pri uređenju doma

 

 

Komentari