8 stvari na koje gosti u vašem domu najviše obraćaju pozornost

Stvaranje prvog dojma o nekom interijeru počinje već na ulaznim vratima i ulaskom u hodnik. Saznajte koje će sve stvari privući pažnju gostima koji dolaze u vaš dom!


Doček gostiju kod kuće gotovo je uvijek izvor radosti, iako nerijetko uključuje prethodni pripremu hrane i pića, pospremanje te ​​brigu o svakom detalju kako biste ostavili dobar dojam. Širom otvoriti vrata svog doma obitelji, prijateljima ili poznanicima znači pokazati dio svoje privatnosti odnosno sebe – to je mjesto gdje se zaista pokazujete onakvima kakvi jeste.

Foto: Spacejoy, Unsplash

Kako bi taj dojam bio bolji i kako bi se gosti doista (a i vi s njima) osjećali ugodno, donosimo nekoliko aspekata u domu koje će gosti prvo primijetiti i što će uvelike utjecati na stvaranje njihovog dojma.

Foto: Unsplash

1. ČISTOĆA I RED

Gosti općenito cijene čistoću i urednost kuće, jer to ostavlja pozitivan dojam i odraz je da vam je stalo do održavanja reda i ugodne atmosfere u vašem domu. Podovi, zidovi i prozori nenamjerno će privući većinu pažnje. A zatim police….

Dakle, obratite pažnju na čistoću podova kao i prozora, na koje je ustvari dobro, jer je teško uvijek imati čiste prozore, navući zavjese. A police ormara ili komodu je također dobro uvijek prebrisati.

Foto: Deborah Cortelazzi, Unsplash

2. HIGIJENA U KUPAONICI I KUHINJI

Urednost i čistoća su bitne u svakom kutku doma, ali postoje prostorije gdje je to neizmjerno važno – kupaonici i kuhinji. Čista kupaonica i kuhinja odražavaju brigu i važnost koju pridajete higijeni.

Foto: Sidekix Media, Unsplash
Foto: Unsplash

3. DEKORACIJA I STIL

Uređenje vašeg doma pokazuje vaš osobni ukus, a koherentan i skladan stil može puno reći o vašem životnom stilu i načinu života. Tome doprinose i detalji, kako oni praktični, uporabni, tako i dekorativni. I jedan običan detalj može podići prostor i sakriti njegove nedostatke poput starog namještaja.

Foto: Spacejoy, Unsplash

4. RASPORED U PROSTORU

Način na koji organizirate prostor i sobe bit će odlučujući za udobnost i funkcionalnost vašeg doma te će olakšati živote ljudi koji u njemu žive. Nelogičan raspored, sobe natrpane namještajem, detaljima ili preglomazni komadi namještaja čine prostor neskladnim i utječu da se ne osjećamo dobro u njemu. Također, nastojte sve stvari koje možete staviti u ladice, komode i ormare. Na vidljivim mjestima stvaraju dojam samo još većeg nereda. 

Također, posjetitelji će cijeniti udobnost namještaja i njegov raspored. Dobro odabran i udoban namještaj učinit će vaš dom ugodnijim.

 

Foto: Andrea Davis, Unsplash

5. RASVJETA I ATMOSFERA

Atmosfera je iznimno bitna u domu. To ćete, uz odabir pravih boja, materijala i uzoraka postići i detaljima te rasvjetnim tijelima. Pravi odabir rasvjete stvara ugodnu i toplu atmosferu. Prirodno svjetlo i dobro postavljene svjetiljke utjecat će na to kako se prostor percipira kao i na naše osjećaje i raspoloženje. Nastojte da u domu bude što više prirodnog svjetla te rasvjetnih tijela.

Podne i zidne lampe, kao i LED trake primjerice u kuhinji stvaraju ugodnu atmosferu.

Foto: Minh Pham, Unsplash

6. OSOBNE STVARI

Osobni predmeti kao što su obiteljske fotografije, slike, knjige ili značajne obiteljske uspomene ili primjerice one s putovanja i djetinjstva daju vašem domu najosobniji i najtopliji dodir, budući da su odraz onoga što jeste. Ako postoji nešto što ne želite pokazati, ne zaboravite to pospremiti prije dolaska posjetitelja – ipak imate pravo zadržati neke stvari samo za sebe.

 

Foto: Jonny Caspari, Unsplash

7. ISPRAVNO ODRŽAVANJE

Održavanje vašeg doma u dobrom stanju govori o vašoj pozornosti na detalje te brizi o prostoru u kojem živite – koliko vam je on ustvari bitan. Prljavi ili napukli zidovi, izgrebani podovi, namještaj u lošem stanju ili slavine koje cure stvarat će osjećaj zapuštenosti i nereda.

Foto: Christian Mackie, Unsplash

8. MIRISI U DOMU

Miris vašeg doma jedna je od stvari koja će najprije privući pažnju posjetitelja, čim uđu u hodnik. Redovito čišćenje svih prostorija znači manje prašine i prljavštine pa je i zrak ugodniji. Kako u vašem domu ne bi bilo teških i neugodnih mirisa redovito bacajte smeće, čistite kupaonicu i kuhinju, kao i obuću te redovito prozračujte sve prostorije. I vi i vaši gosti osjećat ćete se ugodno. Ako koristite osvježivač zraka, pokušajte odabrati onaj s blagim mirisom.

Foto: Volant, Unsplash
Foto: Isabela Kronemberger, Unsplash
Komentari