9 stvari koje morate znati prije kupovine novog trosjeda

Kupovina trosjeda ili garniture velik je korak pri opremanju prostora, kako u financijskim smislu, tako i u samom kreiranju dnevnog boravka. Ovaj ključni komad nije nimalo jeftin i imamo niz očekivanja koja mora zadovoljiti, od materijala, boje pa do kvalitete i trajnosti.

 

 

Donosimo savjete i ideje kako izbjeći greške i odabrati idealan model za vaš dnevni boravak.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Boja

Odabir boje ključan je iz dvaju razloga – odredit će cjelokupnu atmosferu u dnevnom boravku i diktirati ostatak kolorita u prostoru. Odaberete li neku zanimljivu, upačatljivu boju, vodite računa da ne pretjerujete s bojom zidova, sitnog namještaja, dekoracija i ostalih elemenata u prostoru. Ako je vaš dnevni boravak u “ziheraškim” svjetlim i neutralnim nijansama, ovakvo osvježenje bit će itekako dobrodošlo. Ukoliko vam prostorija već ima puno boja, predlažemo da ovaj komad namještaja bude u sivoj, bijeloj ili nekoj neutralnoj nijansi kako ne biste pretjerali.

Foto: Bjufors

Veličina

Jedna od najčešćih grešaka uopće kada je pitanju opremanje interijera je neadekvatna veličina namještaja u odnosu na prostor. To osobito dolazi do izražaja kada su u pitanju dnevni boravci malih veličina. Imajte na umu da mali dnevni boravci zahtijevaju i manje modele poput dvosjeda, a ne glomazne garniture. Isto vrijedi i obrnuto – velik dnevni boravak naprosto će izgledati prazno ako u njega unesete tek malu sofu i idealni su kandidati za garniture.

Foto via Designsponge.com
Foto via Designsponge.com

 Oblik

Oblik sofe igra itekako važnu ulogu u kreiranju stila kojim će prostor odisati – na primjer, namjeravate li stvoriti malu industrijsku oazu, zaboravite klasične i starinske oblike. Kultni chesterfield u klasičnoj verziji neće odgovarati modernim, suvremenim interijerima, ali će za one eklektične ili starinske biti pravi pogodak. Planirate li da dnevni boravak izgleda klasično, ženstveno ili elegantno, izbjegavajte robusne, glomazne ili jednostavne modele tipične za suvremenije stilove.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Udobnost

Ne zanosite se isključivo izgledom – ako sofa nije udobna, nemojte je kupiti, neće s vremenom postati udobnija.

Jastuci

Punjeni i meki jastuci trosjeda djeluju casual, dok oni strukturirani ostavljaju stylish i nešto moderniji izgled. Ipak, ovaj dojam možete uvijek promijeniti ili ublažiti dekorativnim jastučićima.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Noge

Noge namještaja ne moraju se vidjeti, možete odabrati modele sa skrivenim ili pak vidljivim nogama. Ipak, skrivene noge na namještaju mogu stvoriti osjećaj zatrpanosti, osobito ako je riječ o malom prostoru. Ukoliko se odlučite za model s vidljivim nogama, pažnju obratite i na materijal. Na primjer, skandinavski, klasični i eklektični stil vole drvene, a metalne će noge pasati u suvremeno opremljene interijere.

Foto: Maria Canoli / Casa Facile

Naslon za ruke

Naslon za ruke ima važnu ulogu u određivanju stila namještaja. Svijeni će nasloni obično djelovati ženstveno i retro, a oni čvrsti, strukturirani imaju nešto grublji, moderniji i muževniji efekt.

Foto: Lena Budantseva

Materijal

Ovdje je ključan čimbenik vaš životni stil – imate li malu djecu, baršunaste tkanine baš i neće biti dobar odabir zbog održavanja. Koža ili materijali koji se jednostavno čiste će biti puno bolja opcija. No, prije konačne odluke o kupnji kožnog modela, imajte na umu dvije mane – uvijek djeluje hladnije od tkanine, a tijekom različitih godišnjih doba se različito i “ponaša” – ljeti će biti ljepljiva, a tijekom zime hladna.

3D VIZUALIZACIJA: EWELINA BIAŁOBRZEWSKA

Uzorak

Baš kao i u slučaju boja, mnogi misle da će uzorak djelovati napadno i dominirati prostorijom, no ukoliko sve pravilno izbalansirate, ne morate strahovati. Ograničite kolorit i ne pretjerujte s detaljima.

Foto: Gergőa Gosztoma
Komentari