Krećete u bojanje zidova… Evo kako odabrati pravu boju za svaku prostoriju

Neizostavna karika u uređenju doma je svakako i boja na zidovima – njome unosimo atmosferu, stvaramo dojam prostornosti, definiramo stil, ali i prilagođavamo je namjeni prostorije te njezinim specifičnostima… U suradnji s Duluxom donosimo vam savjete kako odabrati optimalnu boju za svaku prostoriju!

 

 

Boje na zidovima našega doma doživljavamo i odabiremo isključivo prema osobnom ukusu te ravnajući se prema boji namještaja. Estetika i osobne želje vrlo su bitni kriteriji, no svakako nisu jedini ako želimo imati savršeno uređen dom, gdje će svi elementi besprijekorno funkcionirati i gdje će odabrana boja biti optimalna.

Optimalan odabir uključivao bi balans između estetike, omiljenih nijansi, stvaranja željene atmosfere te prilagođenost nijanse i vrste boje namjeni prostorije. Naime, napredak u jačanju svojstva boja za zidove omogućuje nam da nabavimo boje koje su maksimalno prilagođene različitim prostorima odnosno otporne na različite utjecaje.

Dulux preporučuje kako se prilikom odabira boja treba voditi nekim osnovnim kriterijima: koliko je prostorija frekventna te imamo li kućne ljubimce u domu ili pak manju djecu. Isto tako, treba imati u vidu je li prostorija pod stalnim ili čestim utjecajem vodene pare.

 

Foto: Darko Mihalić

Isto tako, moramo imati u vidu da boju biramo s obzirom na kvadraturu prostorije – malene sobe ili one s kosim krovom ne bi trebale za osnovnu imati boje iz tamne palete. Tamne nijanse u malim prostorijama dolaze u obzir samo kada su u ulozi stilskog akcenta – dakle samo na jednom ili tek na dijelu zida.  U tom slučaju dobro je razmisliti o kreativnom bojanju i poigrati se različitim oblicima na zidovima.

Donosimo u nastavku još nekoliko pravila i savjeta kako bojati pojedinu prostoriju u domu s obzirom na njezinu namjenu kao i fotografije s našim projektima u kojima smo koristili Dulux boje.

 

SPAVAĆA SOBA

Kada je spavaonica prostrana ili primjerice ima visoke stropove, onda nema problema s unošenjem više boja koje usto mogu biti tamne. Primjerice, tamnozelena ili pak tamno plava unijet će atmosferu mira u ovu prostoriju. Isti efekt u malim spavaonicama unijet će nježne nijanse sive i svijetloplave. Svijetla paleta boja preporučuje se u spavaonicama male površine. Staviti naglasak na boje kao glavni dekorativni element možete tako da dio ili jedan zid obojite u neku upečatljiviju tamniju nijansu jer će prostoru dati dinamiku i dubinu. Kombinacija s neutralnom svijetlom podlogom stvara dodatnu estetsku dimenziju u prostoriji.

Izbjegavajte jarke nijanse jer su odviše temperamentne za prostoriju kojoj je glavna namjena odmor. Ako želite razigrati malu spavaonicu svakako razmislite o poigravanju oblicima, prije svega geometrijom… Diskretno i nenametljivo, a vrlo efektno!

 

Foto: Darko Mihalić

 

KUHINJA I DNEVNA SOBA

Ovo je dio interijera koji najviše dotjerujemo. Zato u njemu posebnu pažnju poklanjamo bojama jer želimo da prostor u kojem najviše boravimo –  govori o nama, našoj osobnosti, stilu života te da se u njemu osjećamo ugodno i opušteno… Kako su kuhinja i boravak najčešće povezan prostor, boje prije svega trebaju biti usklađene, no ne i identične. Uvijek treba unijeti malo kolorističkog šušura jer će tako boje više doći do izražaja.

Savršen odabir za kuhinju su boje koje imaju veliku pokrivnost te su, poput Duluxove Diamond Eggshell otporne za standardna sredstva za čišćenje jer ćete zidove, kada budu zamrljani, moći brisati vlažnom krpom a da boja ostane postojana i ne ljušti se. Tako ćete lakše održavati kuhinju i zidovi će uvijek biti savršeno čisti. Ovakve boje otpornije su na vlagu, pa su osim u kuhinji, dobrodošle i u kupaonicu.

Valja razmisliti i o boji s efektom školske ploče, koja ima sva navedena svojstva a nudi opciju pisanja, što je vrlo praktično za ostavljanje poruka, ali i za kreativno izražavanje vaše djece kredama u boji. Kada želite pobrisati ono što ste napisali ili nacrtali, jednostavno zid prebrišete vlažnom krpom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Dnevne sobe su poligon za različite nijanse i možete slobodno eksperimentirati – od najčešćih neutralnih, preko pastelnih pa sve do tamnih nijansi. Trenutno je u trendu tamno zelena, no pazite na njezino doziranje, naročito ako nije riječ o velikoj kvadraturi. Kako je riječ o prostoriji u kojoj najviše boravite izbjegavajte veliki kontrast između boja zidova i namještaja, a odabir pastelnih nijansi, kao i neutralnih, igra je na sigurno. A ako želite biti odvažniji i eksperimentirati s kontrastima, onda ubacite tamne nijanse kao kolorističke akcente na zidovima.

O boji u dnevnom boravku koja je otporna na standardna sredstva za čišćenje valja razmisliti ako imate manju djecu ili kućne ljubimce jer su tada zidovi više izloženi habanju i mrljama.

 

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

HODNIK

Odabiremo svijetle boje iz sasvim praktičnih razloga – riječ je uglavnom o skučenim i uskim prostorima bez prirodnog svjetla pa je bijela ili neka svjetlija neutralna nijansa poput svijetlo sive ili bež najčešća opcija. Ovdje je također važno odabrati boju otpornu na standardna sredstva za čišćenje, jer se zidovi često habaju, grebu i prljaju zbog velike frekventnosti, ali i jakni i obuće koje tamo skidamo i odlažemo. Također, zbog male kvadrature i uskoće hodnici su prostor gdje se zidovi brže zaprljaju. Ako je vaš hodnik takvog oblika, svakako razmislite o Duluxovoj Diamond Matt boji.

Dobro rješenje jest bojanje u dvije zone s obzirom na tip boje i nijansu – donji dio neka bude perivi, a gornji ne, budući da je manje izložen oštećenjima. U uskim hodnicima ne pretjerujte s detaljima, kao ni kombiniranjem više od dvije nijanse boja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

 

DJEČJA SOBA

Nježne nijanse ružičaste, sive, plave, ljubičaste, zelene…. To su obično boje koje stavljamo na zidove soba naših mališana. Ovdje svakako treba razmisliti o boji otpornoj na vlagu i standardna sredstva za čišćenje te boju s efektom školske ploče – vrlo je praktična, a izvrstan je poligon za dječju igru i iskazivanje kreativnosti.

 

Foto: Darko Mihalić

A ako želite biti u trendu i stvoriti razigranost i vedrinu (što je jako bitno u sobama za djecu), razmislite o kreativnom bojanju zidova i poigravanju s različitim oblicima i nijansama (oblaci, kućice, planine, valovi, točkice…). Dobro rješenje su i dvije kontrastne boje na istom zidu. Podjela na zone i ovdje se toplo preporučuje, kao i da donji dio bude boja koja se može tretirati vlažnom krpom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

KUPAONICA

Keramičke obloge vode glavnu riječ u kupaonicama, dok se boja nalazi obično na stropu. No, novije tendencije u uređenju interijera uvode boju i na zidove, i to ne samo gornji dio zidova. I to zahvaljujući bojama koje izvrsno podnose veću količinu vlage – otporne su na vodu jer je ne upijaju. Boja na zidovima podrazumijeva i lakše održavanje te određenu stilsku slobodu i veću mogućnost izbora jer je, kada se zaželimo promjene u kupaonici, lakše i povoljnije mijenjati boju nego skidati i stavljati novu keramiku.

Boja na zidovima dobra je solucija u kupaonicama s visokim stropovima, stoga ako imate dom nestandardne visine stropa, svakako razmislite o boji na zidovima ili barem kombinaciji keramike i boje. Tako ćete dobiti topliju atmosferu u kupaonici, ali i dinamiku.

Foto: Darko Mihalić
Komentari