Uzorci koji vladaju u modernim kupaonicama. Pogledajte kako izgledaju u projektima Mirjane Mikulec

Jedna od najčešćih dvojbi, pored boje, jest kakvim uzorcima opremiti svoju novu kupaonicu da one bude moderna i atraktivna, ali istovremeno i bezvremenska


Vrste materijala kao i uzorci keramičkih pločica, ali i ostalih površina u kupaonici iznimno su bitni kod planiranja ove prostorije. Prvenstveno zato što su kupaonice veliki izdatak i spadaju među najskuplje prostorije prilikom opremanja doma, a usto ih nije jednostavno osvježavati kao druge prostorije.

Stoga je počesto najveća dilema – koji uzorak na podnim i zidnim oblogama odabrati, i u kojoj boji i nijansi… Bitno je u odabiru pratiti trendove, ali i voditi računa o tome da uzorci budu atraktivni i za 10-ak godina.

Kao nadahnuće, nudimo vam tri projekta kupaonica koje je osmislio studio Mirjana Mikulec interijeri.


BETON

Hladno, grubo i nedovršeno, obično su prve asocijacije na spomen betona. No, on je veliki hit u interijerima, kako prirodni, tako i kao uzorak. Nalazi se na tapetama, podovima (lijevani pod ili mikrocement), tekstilu, pločastim materijalima za izradu namještaja, kao specijalna boja na zidovima koja stvara efekt betona i na koncu na keramici.

Stoga nije trebalo dugo da uzorak betona postane jedan od najtraženijih u kuhinjama i kupaonicama.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

U kombinaciji s drugim uzorcima (primjerice, drvom) ili bojama, ublažava se hladnoća i sirovost betona te on djeluje toplije i zanimljivije. U spoju s vintage keramikom djeluje zaigrano i vedro te je također tražen.

Vrlo je zanimljiva kombinacija keramičkih pločica s uzorkom betona i sjajnih, metalik površina poput zlata, mjedi ili bakra koje daju notu topline, ali i elegancije i luksuza.

Na projektu ove kupaonice koja pripada roditeljskoj spavaćoj sobi, dvjema nijansama keramičkih pločica s uzorkom betona dodani su bakreni akcenti koji se nalaze na frontama ormarića.

Dodatnu posebnost uzorku bakra koji je ustvari od antik stakla koji se nalijepio na iveral, dala je patina koju ima na sebi.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 


MRAMOR

Elegancija, luksuz i mrvica hladnoće… to bi mogle biti asocijacije na mramor, kako prirodni, tako i umjetni. A ovaj drugi postao je veliki hit u interijerima. Obožavaju ga kuhinjske fronte, klub stolići, tapete, keramičke pločice i dekoracije pa možemo reći da je mramor sveprisutan.

I nije nimalo ograničen unutar nekog stila (u ovom slučaju klasike), nego savršeno funkcionira u svim vrstama dizajna.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri /Foto: Darko Mihalić

U kupaonicama je ipak najzastupljeniji, i to uglavnom kao uzorak na keramičkim pločicama velikih dimenzija. Znatno je praktičniji za održavanje te nije porozan pa se uglavnom zbog toga odlučujemo za njega. Kao i za uzorak u svjetlijim tonovima – sivoj ili bijeloj, dok je tamni mramor (smeđi, zeleni ili pak crni) za one odvažnije.

Razlog tomu je i što su kupaonice uglavnom male kvadrature, a tamne boje ih čine još manjima. Za one koji se ne mogu odlučiti uvijek postoji kompromis – kombinacija tamnog i svijetlog mramora.

Iako, znatno zanimljivija kombinacija je ona kada se uzorak mramora spaja s betonom ili jednobojnom keramikom.

Kupaonica koju vam predstavljamo u cijelosti je od bijelog mramora. Bijela podloga sa svijetlosivim žilicama daje kupaonici prozračnost, pročišćenost i jednostavnost, a istovremeno i eleganciju te dozu luksuza. Korištenje jedne vrste keramike stvorilo je dojam prostornosti i jedinstvenosti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri /Foto: Darko Mihalić

 


DRVO

Drvo je jedan od najstarijih materijala i njegova prisutnost u interijerima odolijeva svim trendovima. Drvo je – uvijek tu. I bira nove načine kako da bude prisutan u domu. Tako je njegova prisutnost kao uzorka na keramičkim pločicama koje onda djeluju kao parket ili seljački postala vrući trend.

Taj trend preselio se i u dnevne i spavaće sobe, pa nerijetko i tamo možemo vidjeti podove obložene keramikom s uzorkom drveta.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Drugi trend je pločasti materijal (iveral najčešće) s uzorkom drveta te se može vidjeti i u kupaonicama. Inače se u ovoj prostoriji, zbog velike prisutnosti vlage izbjegavalo drvo, no nove tehnologije učinile su pločaste materijale iznimno otpornima tako da se sve više vlasnika odlučuje na ormariće i police s ovim uzorkom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Na primjeru ove kupaonice i toaleta u jednom obnovljenom građanskom stanu u Zagrebu možete vidjeti koju moć ima drvo u prostoru kojim dominira uzorak mramora. Toplina se teško čime može unijeti kao drvom, bilo prirodnim ili njegovom imitacijom.

Dobra strana drveta jest što funkcionira u svim stilovima uređenja i lako se kombinira sa svim drugim uzorcima, bilo da je riječ o mramoru, betonu, terazzu, metalu…

Komentari