Puno više od ukrasa: odaberite idealne zavjese za svoj dom

Boje, vrsta, tkanina, uzorci, način montaže… izbor zavjesa doista može postati pravi labirint zbog svih opcija koje se nude. Saznajte koje bi zavjese bile najbolje za vaš interijer s obzirom na stil uređenja, veličinu stana, namjenu prostorije…

 

 

Premda ih moderni interijeri ponekad i izostavljaju, zavjese su dio doma. To shvatimo nakon što uselimo u novi dom – vrijeme pokaže da prostoru nedostaju zavjese. I to iz praktičnih, ali i estetskih razloga. One su sjajan detalj koji unose određenu atmosferu u prostor, mogu biti jak stilski akcent, nerijetko izvlače interijer iz prosječnosti i preuzimaju ulogu “točke na i” uređenju doma. Kada stavite zavjese one doista mogu promijeniti izgled cijele prostorije. S druge strane, sprječavaju prodiranje prevelike količine svjetlosti, daju nam privatnost te služe kao toplinski izolator.

 

Foto: El Mueble

 

VELIKE, SVIJETLE PROSTORIJE

Ako imate velike otvore i dom pozicioniran na južnu ili zapadnu stranu, a k tome nemate rolete ili su svijetle boje, pa ne zatamnjuju prostor u vrelim ljetnim danima, idealno bi bilo nabaviti zavjese od tamnog, gustog materijala koje će zaustaviti sunce u ljetnim danima i dozirati količinu svjetlosti. Tamnije i deblje zavjese će pak stvoriti dojam topline i intime što je idealan prijedlog za spavaće sobe i one velike kvadrature. Usto, imajte na umu da će zavjese od deblje tkanine lakše kliziti po karniši i biti savršen izbor za vaš dom okrenut na sunčanu stranu ili s velikim vanjskim otvorima.

 

Foto: El Mueble

 

Primjerice, trendi baršun ili njegove imitacije ili pak saten ako želite eleganciju i dojam raskoši, a u tom slučaju razmislite i o dvoslojnim zavjesama. U njima će baršun ili neke deblji materijal biti gornji dio, a donji neki lakši, prozirniji i nježnije nijanse. No, općenito kada imate velike otvore, naročito koji nude mogućnost izlaska na balkon, dobro je uzeti zavjese u dva dijela – lakše ih je micati te kontrolirati količinu svjetlosti.

 

 

Foto: El Mueble

 

MALI PROSTORI

Uvriježilo se mišljenje da je u malim prostorima bolje izbjeći zavjese, što nije točno. Dobro rješenje su zavjese koje nemaju naglašen uzorak (idealan je onaj na okomite pruge), kao i model rolo zavjesa, koje vole svi moderni i minimalistički interijeri. U malim prostorima dobro je da zavjese budu boje zida jer tako otvaraju prostor odnosno svijetlih neutralnih nijansi.  Isto vrijedi i za mračne prostore.

 

Foto: El Mueble

 

Dizajneri vole u male sobe stavljati svijetle, tanke i lagane materijale (pamuk ili lan) koji stvaraju dojam prozračnosti te nastoje izbjegavati dvoslojne zavjese. Ako vam rolo zavjese djeluju odveć hladno ili pak “nedorečeno”, možete uvijek birati takve zavjese koje se skupljaju na zanimljiviji način i nisu tako strogog, minimalističkog dizajna (pogledajte zavjese na naslovnoj fotografiji).

 

Foto: El Mueble

 

PANEL ZAVJESE – DA ILI NE?

Uz klasične, danas su u interijerima vrlo popularne trakaste, panel zavjese. Ovakve zavjese ostavljaju dojam pročišćenosti i elegancije, a ako želite malo upečatljiviji dojam, možete ih kombinirati u više boja ili ih povezati zajedničkim motivom. U tom slučaju, vodite računa da budu usklađene s ostatkom prostora. Zavjese s uskim trakama (debljine oko 10 cm) radije stavljajte u kućni ured, a one sa širim u ostale prostorije.

 

Foto: El Mueble

 

A ŠTO S KUHINJOM I HODNIKOM?

To prije svega ovisi o vašem ukusu i ostatku uređenja ostataka prostora, tim više što je kuhinja danas dio otvorenog prostora s blagovanjem i dnevnim boravkom. Tada zavjese kombinirate s drugima koje su u prostoru. No, morate biti i praktični te imati u vidu da se ovaj prozor (naročito ako je dio njega i vrata s izlaskom van) često otvara. Stoga izbjegavajte trakaste zavjese kao i one od satena, jer ih često dodirujemo rukama koje su masne ili na njima ima ostataka hrane. Birajte pamučne zavjese koje će biti samo sa strane, a po potrebi (zaklon od pogleda i zbog jakog sunca) navučene.

 

Foto: El Mueble

 

Dobro rješenje (kao i za dječju sobu) su rolo zavjese, unutarnje žaluzine ili pak zavjese koje se zategnu na instalirane metalne ili drvene šipke, tako da ih ne morate micati kada otvarate prozor ili balkonska vrata. Ovakve zavjese idealne su i za hodnik, ali ako vam u ovom prostoru nedostaje stila, birajte zavjese od dva dijela i nekog debelog ili sjajnog materijala, a kada se želite skloniti od znatiželjnih pogleda -samo ih navucite.

 

Foto: El Mueble

 

Savjeti plus:

Dužina zavjesa je bitna – poželjno je da budu sasvim do poda ili pak do 1,5 centimetra razmaka. Svakako ne bi smjele biti kraće. Preduge mogu biti i vući se po podu, to je čak i poželjno prema novijim trendovima u dekorima.

Kada je boja u pitanju, bilo bi dobro povezati boju zavjesa s tepihom i ostalim tkaninama u prostoru. No, ako je puno detalja na prozorskoj dasci i općenito u interijeru, onda izbjegavajte zavjese s uzorkom ili pak od teškog, naglašenog materijala.

 

Foto: El Mueble

 

Foto: El Mueble
Komentari