Pet trikova pomoću kojih vaš dnevni boravak može izgledati veće

Dnevni boravak omiljeni je dio svakog doma, no njegov najčešći problem je skučenost. Premalo kvadrata ograničava nas u komociji, ali i uređenju. Evo nekoliko ideja kako nedostatke možete svesti na minimum i imati boravak iz snova

 

 


Dnevni boravci u modernoj stambenoj arhitekturi zauzimaju sve manje mjesta  jer se u što manje kvadrata nastoji smjestiti što više sadržaja. U nekadašnju prosječnu površinu jednog dnevnog boravka arhitekti danas smještaju kompletan jednosobni, pa i dvosobni stan. Dok kod drugih prostorija poput kupaonice, hodnika ili spavaonice to i nije takav problem, s dnevnim boravkom je već druga priča. Riječ je o prostoriji u kojoj najviše boravimo i gdje se okuplja cijela obitelj, primamo goste, družimo se… Kvadrata uvijek nedostaje u takvom prostoru i potrebno je dobro isplanirati i iskoristiti svaki centimetar. Ali i poslužiti se trikovima kako bi prostor izgledao veći nego što jest, svjetliji, prozračniji…. Kako to izvesti, saznajte u nastavku….

 

Foto: Husman Hagberg

Minimalno namještaja i detalja

Mali dnevni boravci ne vole velike, glomazne komade namještaja, previše detalja, boja, prenaglašenih tekstura… Preporučuje se jednostavan namještaj (komode i police umjesto velikih ormara), ravnih linija, koji bi bilo najbolje smjestiti uza zid. Najbolje je koristiti svijetle neutralne nijanse, kao i pastelne tonove, kako na namještaju, tako i zidovima i podovima. Tamne boje dopuštene su samo kao akcenti. Također, imajte na umu da bi zavjese trebale biti boje zida.

 

Foto: Planete Deco

Otvoreni prostor

Male prostorije izgledaju još manje kada su zatrpane ne samo namještajem, tamnim bojama i detaljima, nego i kada – imaju vrata. Dok u spavaćoj sobi i kupaonici takav element jednostavno morate imati, u boravku zato možete i bez njega. Idealno bi bilo povezati kuhinju s boravkom i tako otvoriti prostor, ali i otvoriti ovaj prostor prema hodniku. Tako će se izgubiti dojam skučenosti i nećete toliko “osjetiti” nedostatak kvadrata, a usto će ući i više svjetla u prostor i omogućiti vam slobodnije kretanje. Stoga razmislite o rušenju zidova i micanju vrata.

 

Foto: A Lentil Design

Multifunkcionalni komadi

Multifunkcionalni dijelovi namještaja su pravo rješenje za male prostore. Tako osmislite police koje mogu biti i radni prostor, ili se radna ploha, ako ispod nje nema ormara, iskoristiti kao mjesto za taburee koje ćete stavljati uz stol prema potrebi. Stolci na sklapanje također su poželjni, kao i garniture za sjedenje te fotelje koje se mogu razvući u ležaj. Birajte ovakve komade namještaja koji imaju sa strane odlagalište za novine, kao i ladice za spremanje deka, posteljine… Dobar dio taburea ima sjedište koje je ustvari poklopac ispod kojeg se krije mjesto za odlaganje stvari – čarapa, igračaka…

 

Foto: Neva Interior Design

Detalji, uzorci i površine

Uvijek inzistirajte na elementima koji će davati dojam prostornosti poput bijele boje, ogledala, horizontalnih pruga, staklenih i metalnih dodataka koji reflektiraju svjetlost (ručke ormara, lampe…). Uštedite na prostoru tako što ćete umjesto komode napraviti ormare iznad garniture za sjedenje ili tv zida. Umjesto police za tv, prijamnik možete staviti i na zid te tako uštedjeti na prostoru.

 

Foto: Erik Olsson

Prirodno svjetlo

Rušenjem zidova i vrata dovući ćete više prirodnog svjetla u vaš boravak, ali i kuhinju i hodnik, koji su često bez vanjskih otvora. Više prirodne svjetlosti znači i nestanak sjena koje zagušuju prostor. Tom privlačenju prirodne svjetlosti uvelike doprinose ogledala jer odražavaju svjetlost što dopire od prozora. Također, preporučuje se da sjedaću garnituru, ako je moguće, stavite u blizinu izvora prirodne svjetlosti.

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari