MALI URBANI VRT: imamo ideje kako ćete pored cvijeća uzgojiti začine i povrće

Suvremeno stanovanje donijelo je i mini vrtove koji svoje mjesto pronalaze na balkonima i terasama. Tako unosimo prirodu u dom, opuštamo se i radujemo plodovima svoga rada.  Imamo nekoliko ideja i savjeta koje će vam pomoći da što uspješnije uzgojite cvijeće, začine i povrće u svome eksterijeru!

 


Mnogi stanovnici gradova sanjaju o uzgoju ne samo cvijeća nego i začinskog bilja, povrća, bobica i voća, ali nemaju vlastiti vrt ili vikendicu s okućnicom gdje bi mogli saditi razne kulture i usput uživali u bogatim cvjetnim gredicama. No, i za to postoji izlaz jer ga svatko može ostvariti u svome domu, odnosno onom dijelu koji je na otvorenom i tako se postati dio zdravog trenda urbanog vrtlarstva koje opušta, usrećuje, povezuje s prirodom i nudi izvor zdravih namirnica.

Balkonski namještaj / Foto: Bauhaus

Dok planirate kupnju ‘grunta’ ili vikendice s vrtom, možete početi s malim: uz cvijeće, postavite gredice kućnog vrta na svoj balkon ili terasu ili na krovu terase (mnogi to rade na svojim zgradama), pretvarajući ga u kućnu ‘poljoprivrednu farmu’ za ljetne mjesece.

Mala kućna oaza, ljepota i ukusno zelenilo donijet će zadovoljstvo, oduševiti dušu i okusne pupoljke.

Foto: Bauhaus

ODABERITE BILJKE

Osim tradicionalnih petunija, nevena i pelargonija, na balkonu možete uzgajati aromatično bilje i povrće. U žardinjerama, većim teglama ili primjerice vertikalnom vrtu koji će biti pričvršćen na zid najbolje će uspijevati zeleni luk, zelena salata, bosiljak, peršin, krastavci, blitva, paprika i rajčice. Osim toga, ako je balkon dovoljno topao i osvijetljen, možete uzgajati jagode i brati mirisne bobice cijelo ljeto.

Foto: Bauhaus

Također, neke vrste drveća prikladne su za balkon, poput naranče, limuna, lovora i masline. Ali imajte na umu da ne podnose niske temperature, pa je zimi posude bolje premjestiti u stan ili dobro ih omotati debelom tkaninom. Također, dobra ideja su i hortenzije u tegli, kao i lavanda za koje se isto treba pobrinuti tijekom hladnijih mjeseci.

Elho Green Basics visoka gredica XXL / Foto: Bauhaus

Odaberite vrstu cvijeća i ostalog bilja s obzirom na poziciju balkona ili terase. Bitno je znati koje biljke vole svjetlost i ne boje se direktnog sunca, kao i koje se bolje osjećaju u sjeni. Jednako važan čimbenik je prisutnost ili odsutnost ostakljenja: ne može svaka biljka izdržati promjene temperature, propuhe i nalete vjetra. pa je potrebno imati u vidu zaštitu – staklenik, najlon, posebnu tkaninu…

Zatim krenite u odabir zemlje kao i gnojiva – prilagodite ih kulturama koje kanite zasaditi. Na pakiranju svake zemlje kao i prihrane odnosno gnojiva imate navedeno kojim vrstama bilja i povrća su namijenjene.

Alat za vrtlarenje / Foto: Bauhaus

DOBRO TLO JE KLJUČ USPJEHA 

Ako ćete saditi sa sjemenjem, dakle krenuti od uzgoja od samog početka a ne od presadnica, sjeme odmah posadite u dobro, kvalitetno tlo. Ne štedite na ovome jer će to odrediti što ćete u konačnici uzgojiti. Mnoge jeftine opcije za tlo sadrže više treseta, što nije dobro za biljke.

Imajte na umu da mješavine za sobno cvijeće nisu prikladne za balkonske biljke; za njih se preporučuje korištenje mješavine travnjaka i gline, pijeska (za veću propusnost vlage) i kompozita. A za balkonsko cvijeće prodaje se posebna hranjiva zemlja sa svim potrebnim mikro i makroelementima koji doprinose bujnom i dugom cvjetanju.

Svake godine, prije sadnje jednogodišnjih biljaka, preporučljivo je potpuno promijeniti tlo, a višegodišnje biljke presaditi u novo tlo.

Tegla za uzgoj biljaka Floraworld / Foto: Bauhaus

NIŠTA OD UZGOJA AKO NEMATE ALATA

Nakon što ste već nabavili nekoliko vreća zemlje, kupili sjeme i sadnice, smatrajte da je pola puta završeno. Prije nego što započnete svoj dugo očekivani eko-hobi, trebali biste nabaviti nekoliko potrebnih stvari. Bilo bi dobro da imate mali vrtni stol za sadnice – na njemu ćete kasnije držati poljevač, prihranu i sve potrebno za održavanje bilja. Ali i alat – on će vam pomoći da sve posijete ali i da vrt održite u dobrom stanju.  Postoji mnogo dostupnih alata za vrtlarenje manjih dimenzija, tako da se ne brinete kamo ćete ga smjestiti.

Nabavkom stakla ili sanduka ćete imati sve pri ruci i uvijek znati gdje se nalazi sve za sadnju i održavanje vrta!

Foto: Bauhaus

RAZMJEŠTAJ BILJA NA BALKONU ILI TERASI

Kada uređujete balkon kako bi postao urbani cvjetnjak i povrtnjak, važno je da se ne zanesete. Trebalo bi biti dovoljno slobodnog prostora kako biste se lako mogli brinuti za svoj urbani vrt ali i kako biste se mogli kretati vanjskim prostorom. Ako imate garnituru za sjedenje, pobrinite se da imate mjesta za nju.

Foto: Bauhaus

Prilikom odabira biljaka, uzmite u obzir ne samo njihovu izvornu veličinu, već i koliko snažno i brzo mogu rasti. Nisko rastuće sorte cvijeća i grmlja, kao i biljke penjačice, najprikladnije su za balkone. Kako biste uštedjeli prostor, tegle i žardinjere možete staviti na stalak ili objesiti na balkonsku ogradu.

Žardinjera za balkon Easy Hange, Elho / Foto: Bauhaus

Uvelike ćete uštedjeti na prostoru ako nabavite viseće tegle, žardinjere koje ćete zakačiti na ogradu ili ćete na zidovima oformiti vertikalni vrt odnosno cvjetnjak.

Viseće tegle / Foto: Bauhaus

IZABERITE ODGOVARAJUĆE TEGLE I ŽARDINJERE

Kada je urbani vrt u pitanju, onda se većina toga sadi u posudama – u njima će se nalaziti ne samo cvijeće i začini nego i rajčice, salata, blitva…. Raznovrsne posude, teglice, žardinjere… za biljke postat će dom za vaše zelene ljubimce i glavni ukras vašeg kućnog vrta. Postavite posude na različite razine, to će vrtu dati arhitektonsku dinamiku i izražajnost. Biljke kojima je potrebno sunce više od drugih treba podići više; zelenilo koje lako podnosi uvjete zasjenjenja može se smjestiti na razini poda.

Foto: Bauhaus

Naravno, sjajno je imati pelargonije i jagode u urednim malim balkonskim kutijama, ali rezultati će uvijek biti bolji što su vaše posude veće i dublje. Korištenje visokih gredica drvenih i paletnih kutija na balkonima postaje sve češća – i kao ukrasna paleta i izravno za sadnju biljaka. Ove moderne visoke gredice su idealne i u klasičnim vrtovima jer sprečavaju pojavu korova.

Visoka gredica Timber, Juwel / Foto: Bauhaus

Pored tegli, za rast bilja nabavite i posebne pomagače u vidu rešetki koje se mogu pričvrsti uz ogradu ili zid. Ovakve rešetke idealne su za sve vrste puzajućeg bilja, ali i izvrstan pomagač da vaše povrće uspješno napreduje i daje plodove.

Foto: Bauhaus

 


 

REDOVITO ZALIJEVANJE

Na kraju, ne zaboravite redovito zalijevati i hraniti svoje biljke. Većina balkonskih kutija i posuda obično je malih dimenzija i hranjive tvari u tlu brzo se troše kako biljke rastu, cvjetaju i proizvode. Koristite posebne hranjive otopine koje možete dodati u vodu kojom zalijevate svoj vrt ili u tlo. Prva prihrana mineralnim gnojivima obično se provodi dva do tri tjedna nakon sadnje presadnica u tlo, a zatim se ponavlja otprilike jednom tjedno.

Foto: Bauhaus

 

Još više inspiracije za vaš urbani vrt na balkonu i terasi – od tegli, sjemenja, zemlje, biljnih vrsta pa sve do alata i namještaja za vanjski prostor pogledajte na Bauhausovom Instagram profilu. 

 


PROMO

 

Komentari