LETVICE SU PRAVI HIT: donosimo pet stanova i pregršt ideja kako drvene panele uklopiti u prostor

Rado biste u uređenje svoga doma uključili popularne letvice, no nemate ideju kamo ih staviti? Pogledajte naše ideje koje smo pronašli u pet stanova i inspirirajte se!

 


Drvene letvice veliki su hit u interijerima. Budući da je drvo neprikosnoveni i bezvremenski klasik u interijerima, a sam dizajn letvica vrlo nenametljiv, predviđamo ovoj dekoraciji dugu popularnost. Ispočetka su krenule kao pregrade u prostoru, no drvene letvice, koje mnogi još zovu lamelama i lajsnama, nalaze se u različitim ulogama i sve je veći broj ideja… I nisu više samo od svijetlog drveta!

Pronašli smo pet stanova koji su pravi izvor inspiracije kako letvice uklopiti u životni prostor. Uživajte!


1. Letvice izgledaju divno na kuhinjskom otoku

Ovaj stan zaodjenut u skandinavski stil izvrsno i vrlo maštovito koristi drvene letvice.

U samoj kuhinji letvice se nalaze na kuhinjskom otoku, i to s njegove vanjske strane, okrenute prema ostatku dnevne zone.

Foto: Hemnet

Ovdje možete vidjeti kako se drvo izvrsno slaže s modernim dizajnom i uzorkom mramora te kako prostoru može dati potrebnu toplinu, a da prostor i dalje ostane pročišćen i jednostavan.

Foto: Hemnet

Osim na kuhinjskom otoku, letvice se nalaze i na jednom zidu. I to ne, kako je uobičajeno, na tv zidu ili iza garniture za sjedenje nego na zidu kojim je pregrađen dio dneve sobe i stvorena dječja spavaća soba.

Foto: Hemnet

Atraktivnost zida obloženog letvicama jest njegov polukružni oblik i vrata inkorporirana u zid, također presvučena s vanjske strane letvicama.

Foto: Hemnet

No, to nije sve! I u hodniku su se vlasnici odlučili na letvice, ali kao vrlo suptilan i nenametljiv stilski naglasak. Stavili su ga na ormar, i to samo jednu bočnu stranu koja se vidi s ulaznih vrata.

Foto: Hemnet

2. Originalna igra letvicama

Letvice najčešće koristimo kao pregrade u prostoru jer stvaraju dojam odvojenosti, ali istovremeno ne oduzimaju dragocjeno svjetlo i ne zagušuju prostor.

U dnevnom prostoru one su ovdje poslužile za kreiranje ulaznog prostora kojim se on odvojio od boravka i kuhinje. Ne proteže se sasvim do stropa kako bi dnevna svjetlost došla u ulazni prostor.

FOTO: HISTORISKA HEM

Pregradu ne čine samo letvice nego je to multifunkcionalan element koji se sastoji od vješalica i ladica za obuću. Sa strane hodnika vide se vješalice i ladice, a sa strane dnevne zone samo letvice.

FOTO: HISTORISKA HEM

Letvice su upotrijebljene kao fronte kuhinjskim ormarićima, čime se stvorila poveznica s onima u ulaznom prostoru.

Foto: Historiska hem

U spavaćoj sobi su također prisutne letvice, iza kreveta. No, za razliku od dnevnog i ulaznog prostora, ovdje je odabrana znatno tamnija nijansa.

FOTO: HISTORISKA HEM

3. Efektno odvajanje unutar dnevnog prostora

Ovo je jedna od najčešćih varijanti korištenja letvica – odvajanje zona unutar dnevnog prostora. Ponekad se iza rešetki nađe ležaj jer za njega nije bilo posebne prostorije ili je potreban još jedan, zatim radni prostor ili dnevni boravak.

Foto: Hemnet

Ovako dnevni prostor izgleda znatno zanimljivije i slojevitije. Pored toga, odvajaju se različite funkcije unutar istog prostora.

Foto: Hemnet

Kako bi prostor bio prozračniji te se smanjio dojam pregrađivanja u prostoru, a i komunikacija bila lakša, ostavite malo veći razmak između letvica!

Foto: Hemnet

 

4. Kad se letvice popnu na strop

Stalno nastaju nove originalne i atraktivne ideje – to je ono što oduševljava kod letvica. U ovom interijeru one se nalaze na – stropu.

FOTO: SERGEJ MELJNIKOV

 


Kako bi bile uočljivije, ali ne i napadne, letvice su stavljene na vrlo malu površinu, sam rub dnevne sobe, kako bi se vizualno razgraničio dnevni prostor od stubišta. A ovako i prekrasan kamin bolje dolazi do izražaja, zar ne?

FOTO: SERGEJ MELJNIKOV

Ulazni prostor odijeljen je od dnevnog letvicama. Ovo je izvrstan način da i u hodnik, koji uglavnom nema prozora, dopre prirodno svjetlo. Tako ulazni prostor izgleda ljepše, veće i ugodnije. A ako želite estetski podići prostor, kombinirajte ga se namještajem, poput ove komode bez nogica.

FOTO: SERGEJ MELJNIKOV

U ovoj kući letvice se nalaze i na frontama prekrasnih kupaonskih ormarića, ali su različitog dizajna. Sjajne ideje, zar ne?

FOTO: SERGEJ MELJNIKOV

5. Letvice vizualno dijele prostor i povećavaju ga

Zagrebačka dizajnerica Bosiljka Antolović uredila je prije nekoliko godina stan za najam koji nam se jako svidio, pa smo ga prikazali i u emisiji Indizajn (link dolje).

Divan dvosobni stan u Zagrebu: šarmantan spoj modernog i rustike

Foto: Darko Mihalić

Drvenim letvicama ukrašen je zid iza blagovaonskog stola – tako se, budući da je riječ o otvorenom dnevnom prostoru, vizualno odijelio prostor za blagovanje.

Foto: Darko Mihalić

Umjesto druge boje ili tapete – akcentni zid iza kreveta u spavaćoj sobi uređen je s mnoštvom malih letvica. Vodoravno položene letvice čine prostor male spavaće sobe većom.

Foto: Darko Mihalić

 

 

Komentari