ŽIVOT NA OTVORENOM: prazan krov iskorišten za predivnu terasu na kojoj se može provesti cijeli dan

Zapušteni i prazni vrh stambene zgrade u Barceloni dobio je sasvim novu funkciju – pretvoren je u terasu. I to ne bilo kakvu! Na njoj se nalaze svi sadržaji koji omogućuju cjelodnevni boravak

 

 

Vrhovi zgrada sve češće se pametno iskorištavaju i postaju dotjerane oaze za boravak na otvorenom. A to nimalo ne čudi jer je užurbani život pretrpan obavezama i stanovanje u stambenim zgradama učinio da imamo sve manje doticaja s prirodom i boravkom na svježem zraku. Upravo je jedna zgrada u Barceloni, koja se nalazi u šumi velikih zgrada i nebodera na svome krovu dobila pravi mali dnevni boravak. Ustvari, i više od toga….

Što je sve osmišljeno na njoj, saznajte u nastavku…

PRIJE

Foto: El Mueble

Ravni krov na zgradi nije služio ničemu i bio je posve prazan i zapušten, sve dok vlasnici koji žive na posljednjoj etaži nisu došli na ideju da tamo stvore terasu na kojoj će boraviti u slobodnom vremenu. Kako je riječ o Barceloni, na ovakvoj terasi moguće je boraviti gotovo tijekom cijele godine, jer klimatske prilike to dopuštaju.

Nakon što su dobili dopuštenje ostalih stanara, krenuli su u planiranje, a nakon toga u realizaciju…. Transformacija je doista nevjerojatna!

 


PRIJEDLOG UREĐENJA

 

Kako je riječ o prostoru površine preko 30 četvornih metara, buduća terasa nudila je i puno mogućnosti. Kako žive u malome stanu, vlasnicima je terasa trebala poslužiti kao produženi dnevni boravak u kojem bi, dodavanjem nekih sadržaja, mogli boraviti cijeli dan. Prostor su zamislili i kao mjesto gdje bi mogli pozvati veće društvo i priređivati zabave.

Podijelili su terasu na zone i krenuli planirati multifunkcionalan prostor koji bi sadržavao, osim zone opuštanja i odmora, i kutak za sunčanje, hlađenje pod tušem, pripremu i konzumaciju hrane. Nakon pripreme slijedilo je dubinsko čišćenje fasade i pločica, a zatim opremanje – prije svega postavljanje metalne konstrukcije koja podsjeća na pergolu te ograđivanje dijela terase drvenim panelima.

 

 


POSLIJE:

 

Foto: El Mueble

Kutak za opuštanje opremljen je kao mini dnevni boravak s udobnom kutnom garniturom s niskim klub stolićem i tepihom. Na zidu je zasađen vertikalni vrt, a zaštitu od sunca osigurava tenda na metalnoj konstrukciji. Pravi mali lounge ljetni salon stvoren za opuštanje i odmaranje te druženje s prijateljima, zar ne?

Iza kutne garniture, u zaklonu, smjestio se kutak za sunčanje s ležaljkom tako da onaj koji se sunča ima svoju privatnost dok uživa u suncu, čitanju, slušanju glazbe…

Foto: El Mueble

S druge strane terase, preko puta dnevnog boravka, nalazi se drvena kućica od borovine u kojoj je mini kuhinja  te prostor za odlaganje stvari. S bočnih strana kućice smjestile su se blagovaonica te tuš na otvorenom. Kuhinja i tuš stavljeni su jedno pored drugoga jer je tu bio izvor vode na terasi.

Bojanjem vrata kućice u sivu željelo se stilski povezati ovu zonu s ostalima. Nakon toga slijedilo je postavljanje vanjske rasvjete.

Obje bočne strane kućice obložene su vertikalnim vrtom koji je uljepšao ova dva kutka te ih osvježio i unio dašak prirode na terasu. Blagovaonica i tuš su zavučeni kutci i nude privatnost, a istovremeno su povezani s prostorom i funkcioniraju kao dio cjeline.

Foto: El Mueble

Stilski, vlasnici su kombinirali moderni s rustikalnim štihom – drvo i prirodni materijali s modernim komadima namještaja. Birani su tonovi koji će se uklapati s podlogom, budući da se postojeće terakota keramičke pločice nisu smjele mijenjati.

 

Izvor: El Mueble

Komentari