NOVI ŽIVOT VAŠEG DOMA: odvažite se i unesite jake, intenzivne boje u njega

Odabir boja jedan je od ključeva dobro uređenog prostora. Ako nemate ideju koje nijanse odabrati, a niste ljubitelj neutralnih nijansi poput bijele ili sive, imamo nekoliko ideja iz projekata studija Mirjane Mikulec!

 


 

Boje su bitan dio svake priče o uređenju i o njihovom odabiru te kombiniraju ovisi atmosfera, stil kao i cjelokupni dojam kopji prostor ostavlja. No, boje za dom nije nimalo lako odabrati, iako se to na prvi tren ne čini tako. Najveću muku nam zadaje pomirivanje nekoliko nastojanja – da zadovoljimo svoje želje, unesemo barem malim dijelom trendove ali i da boje prate naš stil života i trenutne prilike. Primjerice, obitelji s manjom djecom žele izbjeći svijetle i osjetljive tkanine kao i podove.

Projekt; Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Pritom uviđamo svoj strah od kombiniranja više boja i uzoraka te želimo igrati na sigurno. No, bitno je ipak riskirati – na to nas uvijek potiču dizajneri. Prikupite korisne informacije i savjete, no svakako se i odvažite poigrati s bojama. Naročito ako se spremate na neko osvježenje doma ili vam je dosadila dominacija sive, bež ili plave u domu.

Projekt; Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

SUPER KONTRASTI I STVARANJE RASPOLOŽENJA

Intenzive boje su izvrsno rješenje kada vam nešto nedostaje u monokromatskoj ili harmoničnoj shemi nijansi koje vladaju u vašem domu. Unošenjem jakih boja na neutralnu pozadinu dobit ćete super kontrast u prostoru i osvježiti ga. Primjerice, jarko žuta, zelena, crvena, ljubičasta će se jako isticati na neutralnoj podlozi i unijeti dinamiku. Dobro je uvijek složiti shemu boja jednu pored druge i pridružiti joj uzorke, kako bismo stekli plastičniji dojam kako bi to moglo izgledati.

Projekt; Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić


No, i ovdje je često presudan osobni dojam, jer svatko boje doživljava na drugačiji način – ono što se nekome čini prenapadnim, drugome će biti pun pogodak. Stoga je vaš osobni dojam o bojama bitan jer vi živite u tom prostoru. Bitno je isto tako odabir boja ne prepuštati slučaju ili trenutnom raspoloženju. Morate imati u vidu da svaka boja utječe na stvaranje određene atmosfere kao i raspoloženje, što je bitno imati na umu s obzirom na namjenu prostorije.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

 


IZBJEGAVAJTE PREVIŠE JAKIH BOJA U JEDNOJ PROSTORIJI

Ono što bi svakako u odabiru boja trebalo izbjeći jest da svaki element bude u nekoj drugoj kolorističkoj priči. To bi moglo završiti u totalnom neukusu, naročito ako u prostoriji postoji i nekoliko različitih uzoraka. Ako ste ljubitelj jarkih boja i upečatljivih uzoraka, nesklad ćete spriječiti neutralnom bazom.

Projekt; Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Bijela, siva, bež ili crna kao podloga može primiti niz različitih nijansi, a naročito efektno djeluju jarke boje (intenzivni tonovi crvene, žute, ružičaste i narančaste, svijetlije nijanse zelene..) u ulozi stilskih akcenata. Sve ove navedene jarke boje, osim s neutralnom paletom, jako dobro funkcioniraju s plavom, a zahvalne su i kombinaciji s toplim bojama.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž


JAKE BOJE NA MANJIM POVRŠINAMA

U unošenju intenzivnijih boja u interijer jednostavnije je svakako učiniti s manjim elementima – manjim komadima namještaja i uporabnim ili dekorativnim detaljima. Tada je i manja mogućnost pogreške koju je i lakše ispraviti. Ukrasni jastuk, vazu, tabure ili stolicu lakše je zamijeniti nego veće, osnovne komade namještaja poput sofe ili ormara, zar ne?

Projekt; Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

U ovu lakšu kategoriju spadaju i boje na zidovima, koje je jednostavno promijeniti ako vam se ne sviđaju ili vam nakon nekog vremena dosade. U svakom slučaju, preporučujem nanošenje tamnijih ili intenzivnijih boja na tek jedan ili dva zida u prostoriji – tako će one više doći do izražaja a i spriječit će se dojam mračnog mjesta.

Projekt; Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari