Namještate mali stan? Odaberite idealnu paletu boja za svoj budući dom

Paleta boja koja će dominirati prostorom od velike je važnosti za svaki interijer, a osobito onaj manjih dimenzija. Jer, pogrešan odabir može ga učiniti još manjim nego što jest

 

Uz monokromatska rješenja od kojih su uvijek popularne sve nijanse bijele ili sive boje, a koje se obično nadopunjuju još kojim toplim tonom poput crvene ili narančaste ili pak hladnije varijante poput metalno plave, danas je sve više u trendu upotreba različitih nijansi nekoliko hladnijih pastelnih boja. Takve boje jednostavno se kombiniraju s bijelom, crnom i sivom, ali i smeđom bojom. Hladnije pastelne boje mogu se kombinirati i s pokojim pastelnim elementom toplijeg tona, kao i s crvenom ili ljubičastom bojom.

 

KC design studio
KC design studio

Ako kombinirate komade namještaja u različitim bojama, dobro je ostaviti zidove jednobojnima i na njima ne koristiti dodatne šarene detalje, poput tapeta ili šarenih keramičkih pločica. Isto vrijedi i a rasvjetna tijela. U trendu je kombiniranje jačih boja, poput intenzivnijeg tirkiza ili smaragdno zelene, boje suncokreta, senfa ili pak boje patlidžana. Umjesto uobičajene crne boje za dodavanje akcenta u prostor, predlažemo  da isprobate žarko crvenu.

Spadate li među ljubitelje vatrene boje, pročitajte kako u prostor unijeti crvenu boju bez straha od pretjerivanja ovdje.

Ako i dalje niste sigurni kako kombinirati boje, preporučamo da se oslonite na ove provjerene kombinacije:

Neutralna paleta

Nijanse kao što su prljavobijela, bež, svjetlosmeđa, razne nijanse svjetlije sive, nježna boja breskve, sivoplava i pastelna varijanta zelene boje masline su idealan izbor.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Neutralne boje idealne su za postizanje toplog, opuštajućeg i profinjenog ambijenta. Kako prostor oplemeniti neutralnim nijansama pročitajte ovdje.

 

Topla kompozicija

Birajte boje iz palete koju čine boja fuksije, naranče, suncokreta, žarkocrvena, smeđe nijanse srednjeg intenziteta u kombinaciji s otvoreno modrom bojom…

wowowa
wowowa

 

Hladna kompozicija

Spadate li među ljubitelje hladnijeg spektra boja, oslonite se na različite nijanse plave, zelene i ljubičaste hladnijih tonova, u kombinaciji s bijelom bojom.

 

int2architecture
int2architecture

 

Komentari