Sjajne ideje koje možemo ukrasti iz ove male otvorene kuhinje

U potrazi ste za inspiracijom, a u planu vam je otvorena kuhinja koja baš i ne obiluje kvadratima? Pronašli smo malu otvorenu kuhinju prepunu dobrih ideja koja nam je odmah zapela za oko.

 

 


Većina današnjih kuhinja koncipirana je tako da se nalazi unutar otvorenog dnevnog prostora ili u kombinaciji s blagovaonicom. A ako i nije tako zamišljena u projektu, veliki broj vlasnika micanjem zidova je otvara prema ostatku prostora. Osim što je vrlo praktično jer uspostavlja komunikaciju s ostalim dnevnim sadržajima u interijeru, ovo je vrlo dobro rješenje za male kuhinje koje se tako doimaju većima i prozračnijima.

Ako je pred vama namještanje male otvorene kuhinje ili adaptacija postojeće, pronašli smo sjajnu inspiraciju u vidu kuhinje koju je dizajnirala arhitektica Emilie Melin. U nastavku vam nudimo 5 sjajnih ideja koje možete ukrasti iz ove kuhinje, a usput pogledajte kako izgleda ostatak dnevnog prostora!

Foto: Stephane Vasco

JAKI KOLORISTIČKI AKCENTI

Otvorena prema dnevnom boravku ili čak spavaćoj sobi ako je riječ o garsonijeri ili studiju, mala kuhinja mora imati veću dozu estetike nego da je zasebna prostorija. Tada je svaki detalj znatno vidljiviji a k tome potrebno je da kuhinja bude usklađena s prostorom u kojem se nalazi.

Možete to učiniti na način da se izgled kuhinje uklapa u postojeći dekor dnevnog prostora tako što će njome dominirati jednostavnost i neutralne boje. Drugo rješenje je da u nju unesete jake akcente koji će je povezati s ostatkom prostora. Ovdje je dodana duboka i intenzivna nijansa plave, koja se nalazi i na drugim površinama u dnevnom prostoru.

Foto: Stephane Vasco

VIZUALNO ODVAJANJE PODNIM OBLOGAMA

Dizajneri preporučuju da u svakom otvorenom prostoru različiti sadržaji budu vizualno odvojeni. Postoji više načina kako ćete postići zoniranje, a ovdje je ono učinjeno podnim oblogama. Rub keramičkih pločica s uzorkom terazza u kuhinji naglašen je kosom linijom, na mjestu gdje se spaja s parketom koji je u dnevnoj sobi. Tako se stvara i ugodan i dobrodošao kontrast, kao efektan mali stilski akcent.

 

Foto: Stephane Vasco

PRETVARANJE MANA U PREDNOST

Dobrim planiranjem i savjetovanjem s dizajnerom nedostaci se mogu pretvoriti u prednost. Ostavljeni dio zida koji je prije dijelio kuhinju od dnevnog boravka vješto je iskorišten kao kutak za blagovanje, koji je letvicama pretvoren u mini šank. Ploča stola obložena je keramikom koja se nalazi na kuhinjskom zidu, a zaobljeni kutovi stola olakšavaju kretanje kao i veličina ploče veća od nožica. Letvice ne služe samo kao nožice nego i prostor za skladištenje koji se nalazi unutar njih.

 

Foto: Stephane Vasco

 


SJAJNE POVRŠINE ZA HVATANJE SVJETLOSTI

Poigravanje teksturama i materijalima ključno je kako u malim, tako i prostorima otvorenog koncepta. No, treba ih vješto koristiti, kako takvi elementi ne bi bili napadni i zagušivali ionako mali prostor. Dizajnerica je odabrala pločice sjajne površine za zid kao i ploču mini šanka što se pokazalo vrlo efektnim. Ovakav sjaj, zbog refleksije svjetlosti izvana omogućuje višestruko povećanje osvjetljenja u prostoru.

Upotrijebljen je uski visoki ormar što nam se sviđa jer se kuhinja tako rasteže u visinu, a ne u širinu, čime se naglašava dojam volumena.

 

Foto: Stephane Vasco

SPREMIŠTE KOJE SE ŠIRI NA DNEVNI BORAVAK

Otvoreni prostor nudi mogućnost da se kuhinjski elementi prošire na ‘teritorij’ susjednog sadržaja. Tako je ovdje pametni hladnjak ugrađen u ormar s bijelim frontama koji se nalazi u dnevnom boravku. Zatvorene fronte ormara kao i njegov dizajn čine da on ne nagrđuje dnevni boravak nego se savršeno uklapa u njega, a rupice na dnu omogućavaju ventiliranje.

Foto: Stephane Vasco
Komentari