ČIŠĆENJE DOMA ZA BLAGDANE: bitno je imati plan, zato vam ga mi donosimo u 5 koraka

Svi želimo imati lijepo ukrašen, ali i čist dom u vrijeme blagdana, u kojem će barem nekoliko dana sve biti na svome mjestu. Kako bismo vam olakšali dovođenje vaša četiri zida u red, donosimo plan čišćenja koji će vam uštedjeti dragocjeno vrijeme te smanjiti stres i brigu

 

 

Prosinac je zbog božićnih blagdana za većinu poseban i najradosniji mjesec u godini, prepun uzbuđenja, pozitivnih osjećaja i neprocjenjivih trenutaka. Vrijeme je to okupljanja za stolom, druženja s obitelji i dragim ljudima, vrijeme davanja, ugošćavanja i opuštanja. No, s druge strane, božićni blagdani mogu biti i izvor pretjerane i brige i stresa jer je obaveza napretek. Kupovina poklona, planiranje blagdanskog menija, velika nabavka namirnica, božićnog drvca i dekoracija za dom, domjenci za poslu i…. veliko čišćenje. Jer, svi želimo uredan i blistav dom za blagdane. Kako bismo vam olakšali misiju dovođenja doma u red i kako biste blagdane proveli uživajući u pogledu na svoja dotjerana četiri zida, nudimo vam u suradnji s tvrtkom Electrolux plan čišćenja.

 

1. PROZORI, VRATA I PODOVI

Planiranje i postupno čišćenje uvelike će olakšati blagdansku generalku. Ako tjedan dana prije Božića sve krenete temeljito čistiti, nećete uspjeti sve napraviti na vrijeme te vam neće ostati dovoljno vremena za pečenje kolača i kuhanje. Stoga predlažemo generalku u etapama. Krenite od čišćenja vanjskih i unutarnjih otvora te temeljitog čišćenja podova, koje će uključivati i dijelove ispod sofa, kreveta i komoda.

Te teže dostupne dijelove najlakše ćete očistiti usisavačem koji će najefikasnije pokupiti velike komade prašine. Podove i parkete također dobro usisajte (nastavkom koji na završetku ima četku), zatim prebrišite i ulaštite, ako je riječ o drvenim podovima. Nakon toga će biti potrebno povremeno brisanje vlažnom krpom i brzinsko usisavanje kojim ćete održavati čistoću. Dobar trik pomoću kojeg će tepih izgledati svježije, ali i mirisati jest da ga prije temeljitog usisavanja pospete sodom bikarbonom.

 

Foto: Remodelista

 

2. SVE NA SVOJE MJESTO

Druga etapa je nakupljene stvari vratiti na njihovo mjesto ili stvoriti za njih novi “dom”. Krenite od spavaće sobe i završite na kuhinji i kupaonici. Ili balkonu, ako je zatrpan stvarima. Pospremite sve stvari (premda ih svakodnevno koristili) na određeno mjesto koje će biti stalno, najbolje u ladice i ormariće jer će tako dom izgledati urednije. Previše stvari na policama, komodama i stolu unosi osjećaj pretrpanosti. Isto vrijedi i za odjeću.

Svu obuću i odjeću koja nije za ovu sezonu (balerinke, niske cipele, platnene tenisice, lagane jakne…) ali i onu koju rjeđe nosite u zimsko vrijeme spremite u ormare. Poklone koje kupite odmah zamotajte, spremite u ukrasne vrećice i sklonite u ormar. Tako ćete izbjeći kaos na radnom ili kuhinjskom stolu dan prije Božića.

 

Foto: Midwest Home

 

3. ELIMINACIJA NEUGODNIH MIRISA U DOMU

Predblagdansko čišćenje uključuje i rješavanje neugodnih mirisa u domu, koji se s vremenom natalože. Čak i ako redovito čistite, neugodni mirisi se nakupe tijekom vremena. Obično je u pitanju kuhinja, kupaonica te hodnik, u kojem je ormarić za cipele. I ona mjesta gdje su kućni ljubimci – košara ili jastuk za spavanje, pijesak za mace…

Krenite od temeljitog provjetravanja, a zatim krenite po zonama: cipele koje imaju nečistoća prebrišite i u njih stavite malo sode bikarbone kako bi se upio višak znoja i mirisa. U blizinu ormarića stavite dispenzer mirisa – aroma limun ili naranče bili bi idealni za ovo doba godine. Ormare s odjećom također provjetrite, dno usisajte i prebrišite vlažnom krpom.

Foto: Ana Isabel Gómez García

 

Temeljito operite kantu za smeće i prebrišite je krpom koju ste natopili kombinacijom citrusa i octa. Isto učinite s kupaonicom – sanitarijama i keramikom. Brisanje krpom umočenom u mješavinu octa i citrusa dat će čistoću ali i sjaj svim elementima u kupaonici. Provjerite i košaru s rubljem te ju operite ili posušite jer često zna biti vlažna i zato ostavlja neugodan miris.

Foto: Electrolux

Također, perilice suđa i rublja znaju biti izvor neugodnih mirisa zbog velike količine vlage i nedovoljno provjetravanja. Uključite perilicu rublja odnosno suđa bez rublja/posuđa, te samo dodajte 1 žlicu sode bikarbone u dio u koji ide detergent.

Osvježite usisavanjem (nastavak s četkom) sofe, kutne garniture, madrace i stolice presvučene tekstilom i teški, ustajali mirisi će nestati. A to ćete naročito osjetiti kada operete zavjese. Debele, teške zavjese koje ne kanite prati usisajte usisavačem i to na najslabijoj jačini kako se ne bi oštetila tkanina.

 

4. OBRAČUN S RUBLJEM

U posljednju fazu temeljitog čišćenja uključeno je brisanje prašine, u kojem je drvene dijelove namještaja prebrisati posebnom politurom koja će donijeti sjaj, a ostale antistatičkom krpom koja će efikasno ukloniti prašinu i odbijati čestice nove prašine. Ne zaboravite ukloniti prašinu s manje dostupnih dijelova poput vrha garderobnog ormara ili gornjih kuhinjskih elemenata.

Krenite zatim na mijenjanje posteljine, ali prije stavljanja nove obavezno provjetrite prostoriju te usisavačem pokupite prašinu, kosu i dio grinja koje se nalaze na madracu. U ovako očišćenoj sobi bit će pravi užitak spavati i odmarati se jer uređen prostor donosi i mentalni red. Provjerite stolnjake i salvete jesu li čisti, opeglani i pripremljeni za blagdanski stol, stavite posteljinu na pranje, te napravite usput reda u ormaru. Ne čekajte sam Badnjak kako biste oprali stvari koje rjeđe perete – male tepihe iz kupaonice i kuhinje, dekice, zavjese za tuširanje…

 

Foto: Dan Gold / Unsplash

 

5. ZAVRŠNI TOUCH

Na koncu, posljednja dva-tri dana prije Božića dolazi samo površinsko čišćenje, jer ste “bazu” odradili, a tu su već i dekoracije. Za brisanje prašine na onim najvidljivijim dijelovima (komoda, stolić…) bit će potrebno par minuta, kao i za podove. Nećete morati provoditi desetke minuta u usisavanju jer neće biti potrebe za podizanjem tepiha kao ni “zavlačenja” ispod i iza namještaja. S dobrim usisavačem ovakvo brzinsko održavanje bit će doista lakše.

 

Foto: Ana Isabel Gómez García

 

Odaberite Electrolux Pure Q9 bežični štapni usisavač na punjenje koji će ubrzati posao jer nema kablova i žica koje morate negdje uključiti i na koje morate paziti prilikom usisavanja i kretanja prostorom. Pored sjajnog, modernog dizajna koji ga čini lijepim detaljem u domu, tih je i lagan, pa ćete njime lako i brzo, bez previše napora rukovati što ga činim idealnim za naše male stanove ispunjene namještajem i detaljima.

Foto: Electrolux

 

PROMO

Komentari