CVJETNI MOTIVI U KUPAONICI: sjajan način da naglasite dijelove prostorije i unesete prirodu

Cvjetni motivi u kupaonici? Zašto ne! Postoji puno mogućnosti, ali i ideja kako u ovu prostoriju u svome domu unijeti razigrane i vedre uzorke te ih prilagoditi svojim željama i senzibilitetu

 


Vladavina uzoraka betona, mramora i drveta, cvjetni motivi ipak nije istisnula cvjetne motive, koji su ionako najpopularniji motivi u povijesti kupaonica. Jedino što se mijenjalo su boje i stil. Cvjetni motivi lako se kombiniraju s jednobojnim pločicama, ali i onima koje imaju svoj uzorak. Cvjetovi su idealan način na naglasimo neki dio kupaonice, ili da prostor ne djeluje monotono.

Pored toga, utječu uvelike na naše raspoloženje te donose vedru i toplu atmosferu. Ove dvije karakteristike zaslužne su da cvjetni uzorci nikada neće izaći iz prostora kupaonice. A tome svakako treba pridodati i činjenicu da se cvjetovi mogu nalaziti na svim površinama, pa čak i umivaonicima…

Foto: Gosta Howarth

 


KERAMIČKE PLOČICE

Odabir cvjetnih motiva na keramičkim pločicama su najčešća opcija, bilo da je riječ o uzorku raširenom po cijeloj površini pločica ili pak na tek nekoliko koje tvore borduru ili primjerice mozaik, kao što je slučaj na kupaonici ispod. Ovdje je cvijeće u ulozi popunjavanja i “oživljavanje” praznog zida na kojem se ništa ne nalazi. Motiv ovakvog cvijeta priziva atmosferu livade i cvijeća koje raste na njoj.

 

Foto: Tileflair

VRUĆI TREND: VINTAGE & PATCHWORK

Kada su cvjetni motivi u pitanju, u trendu je uzorak koji asocira na starinske kupaonice i nudi vintage ugođaj koji je vrlo šarmantan, ali i nenametljiv. Razina njegove upečatljivost ovisit će o vašem ukusu te doziranju s drugim pločicama koje ćete koristiti u kupaonici. Dizajneri preporučuju da vintage uzorci, čak i kada su vrlo svijetli i suptilni, budu na dijelovima zidova ili primjerice, samo podu.

Foto: Bathroom and Kitchen Update

Pored vintagea, vrlo su traženi i patchwork uzorci, pa svakako razmislite o njima!

Foto: Aparment Therapy

SATENSKI SJAJ

Motiv cvijeća ne mora nužno imati romantični prizvuk, njime možete postići nešto posve drugo od romantike, te se ovakvi motivi mogu nalaziti u kupaonicama različitih stilova. Ako ne želite da cvijeće bude jako naglašeno te da motiv bude što sličniji drugim pločicama koje ste planirali za kupaonicu, birajte istu ili sličnu nijansu na čijoj su površini suptilno naglašeni cvjetovi, u gotovo istoj boji. Za sve je kriv “satenski sjaj” na mat površini pločica koji se blago ističe, ali je itekako vidljiv.

Foto: MyDomaine


VINILNE PLOČICE

Cvjetni motivi mogu se nalaziti i na vinilnim podovima. Riječ je pločicama od umjetne mase, koje su već desetljećima popularne zbog jednostavnog postavljanja, kao i povoljne cijene. Ovakve pločice vjerno oponašaju prirodne materijale te uzorke, pa tako i cvjetne. Ako su dobro postavljene stvaraju dojam čvrste podne obloge.

 

Foto: Nonagon.style

 


TAPETE

Tapete u kupaonici nipošto nisu novina – građanski stanovi i kuće od prije 100-tinjak godina itekako su ih koristili u ovoj prostoriji, s omiljenim cvjetnim motivima. I to uglavnom na mjestima gdje nisu jako izloženi vlazi, a veliki vjetar u leđa bila je činjenica da su stare kupaonice bez iznimke imale prozore i mogućnost provjetravanja. No, novije tehnologije stvorile su tapete koje mogu odoljeti vlazi i održati se uspješno čak i na zidovima tuš kabine bez obzira imate li vanjske otvore ili ne.

Foto: Claire Lloyd Davies / Ideal Home

KAO SAVRŠENA POZADINA

Tapete cvjetnog uzorka u kupaonici trebaju biti akcent, naročito ako imaju jači motiv, s više boja i krupnijim oblicima cvjetova i listova. Izvrsno funkcioniraju na zidu na kojem je ormarić ili polica jer će tako doći jednako do izražaja i jedan i drugi element.

Foto: Bilderwelten

NALJEPNICE

Ovo je svakako najjednostavniji i najpovoljniji način da unesete željeni cvjetni uzorak u interijer. Naljepnice su izvrstan način brzog i efektnog makeovera koji možete napraviti sami, bez majstora. Ukrašavanjem tek jedne ili nekoliko pločica, postići ćete efekt koji će podići cijelu prostoriju.

Foto: Ceramika Pardyz

DEKOR

Dekor uvijek pali! I kada vam se sve druge opcije čine prekomplicirane i nemate vremena za njih, uvijek možete dekoracijama unijeti cvjetne motive u svoju kupaonicu. Dekor je izvrsno rješenje i kada želite privremeni makeover, koji lako opet maknete i sve vratite na staro ili stavite neki novi. Idealno rješenje za sezonsko preuređenje, zar ne?

Foto: Aparment Therapy

Na raspolaganju vam je doista puno toga: od zavjesa za tuširanje, ručnika i galanterije (dozatora, držača za sapun…), preko tepiha pa sve do živoga cvijeća – u tegli ili rezanoga.

Foto: ElMueble
Komentari