HARMONIJA U OMILJENOJ PROSTORIJI: rasporedite pravilno namještaj u dnevnom boravku

Na cjelokupni dojam dnevnog boravka uvelike utječe i njegov raspored. Dobro odabrani komadi namještaja i detalji, boje i uzorci mogu rezultirati neskladom ako nisu tamo gdje bi trebali biti. Donosimo nekoliko pravila i savjeta koji će vam pomoći u smještanju svih elementa u omiljenoj prostoriji vašega doma!

 

 


Uređenju omiljene prostorije doma, u kojoj svi ukućani najradije borave i gdje uglavnom i primamo goste, poklanjamo pomnu pažnju prilikom uređenja. No, puno je elemenata na koje trebamo paziti prilikom osmišljavanja prostora, pa naše dobre ideje i pravi komadi namještaja mogu lako završiti u neskladu, a prostor ispasti nedovoljno funkcionalan. Nerijetko se uzrok krije u krivom rasporedu, a to obično uvidimo tek kada je sve gotovo. Dodatni problem je što ne postoji uvijek, s obzirom na dimenzije namještaja, mogućnost novog rasporeda i ispravljanja grešaka.

Kako biste preduhitrili ovakvu situaciju i imali dnevni boravak u kojem vlada potpuna harmonija i koji ostavlja željeni dojam, pomažemo s nekoliko savjeta u nastavku. Usput se inspirirajte idejama iz Meblo Tradea!

 

Tepih Graceful, Calligaris / Foto: Meblo Trade

 


PLANIRAJTE KONCEPT RASPOREDA

Svako uređenje kreće od potrage za inspiracijom, ali i planiranjem prostora. Dizajneri savjetuju da napravite plan s jasnim rasporedom osnovnih elemenata – od njih kreće uređenje, a tek onda dolaze manji komadi, ako za njih imate mjesta te obavezni detalji. Osnovni komadi namještaja u boravku su garnitura za sjedenje i klub stolić, ali i TV te se treba stvoriti komunikacija između njih.

Tek kada odredimo pozicije ovih elemenata i razmislimo o tome što bismo željeli, krećemo na odabir ostalih elemenata – dodatnog naslonjača, police za knjige, komode, mini bara, radnog stola… Dobro je stoga skicirati prostor boravka – označiti pozicije prozora, vrata, niša i radijatora te nakon toga i elemente.

Kutna garnitura Gianni, set stolića Wire / Foto: Kare Hrvatska

Prilikom određivanja rasporeda vodite računa o dovoljno mjesta za ulaz u prostoriju kao i kretanje njome. Naročito je  bitan slobodan pristup glavnim elementima, prije svega sofi i tv zidu. Pazite da prolazno područje bude oko 80 cm jer ćete se tako nesmetano kretati. Pazite da ovaj razmak bude veći ako imate namještaj s ladicama.

Ne naguravajte velike elemente poput ormara, zatvorenih polica i sofa na ulazna vrata ili pak prozore. To će spriječiti dotok svjetlosti, a dojam prilikom ulaska u prostor neće biti potpun.

Fotelja Pure elegance (desno) / Foto: Kare Hrvatska

 


PROPOCIONALNOST DONOSI SKLAD

Osnovno pravilo, s obzirom na dimenzije je stvaranje proporcionalnosti: u male boravke idu osnovni komadi jednostavnog, kompaktnog dizajna i bez nametljivog uzorka, a u veliki mogu i glomazniji. Tada je odnos površine prostorije i veličine namještaja usklađen. Manji boravci vole multifunkcionalne komade – tako ćete imati sve potrebne sadržaje, a nećete zagušiti prostor.

U uskim i dugim dnevnim boravcima dobro je prostor podijeliti na zone te tako stvoriti višefunkcionalnost i optimalno ga iskoristiti.

Sofa Tanya, La Forma / Foto: Meblo Trade

KOMAD KOJI TREBA DOMINIRATI PROSTOROM

Također, prilikom odabira vodite računa o dimenzijama namještaja s obzirom na međusobni odnos elemenata. Bitno je stvoriti proporcionalnost između sofe, komode, stolića, tv-a, lampe… U prostoru treba dominirati sofa svojim dimenzijama, a ne naslonjač, komoda ili neki drugi komad.

Isto tako, manji komadi namještaja ne bi trebali biti premali – njihova dimenzija treba biti usklađena s velikim komadima. Primjerice, premali klub stolić ili podna lampa mogu se izgubiti pored velike sofe, komode i fotelje. Stolić bi trebao iznositi 1/3 veličine sofe, osim ako nije riječ o setu stolića ili pomoćnom stoliću koji stoji sa strane.

 

Garnitura Juliet Atlas / Foto: Meblo Trade

GDJE STAVITI SOFU?

Ako je riječ o manjim boravcima, onda je dobro garnituru za sjedenje staviti u kut, kako bi se najbolje iskoristio prostor. No, bilo bi idealno kada garnituru ne biste prislanjali na zid, nego je malo odmaknuli od zida jer to stvara osjećaj prostornosti i doprinosi protoku svjetla i zraka.

Kod velikih dnevnih boravaka garnituru za sjedenje sa stolićem dobro je posve pomaknuti u središte, a u prostoriji osmisliti i dodatne kutke – za čitanje, rad…

Kutna garnitura Cloods, Feydom / Foto: Meblo Trade

…A GDJE KOMODU I TV ZID?

Kao i polica, i komoda može biti na nekom od slobodnih zidova, no ako ona ima ulogu stalka za tv ili se na zidu iza nje nalazi uređaj, onda je bitno da bude preko puta garniture za sjedenje. Visina tv-a trebala bi biti u razini očiju kada sjedimo na sofi ili naslonjaču, to je najprirodniji položaj.

Potrebno je paziti da tv bude na adekvatnoj udaljenosti. Razmak između mjesta za sjedenje i tv prijamnika ovisi o njegovoj veličini – udaljenost bi trebala biti oko 1-1,5 puta veća od dijagonale ekrana. No, to ovisi i o broju piksela tv-a i rezoluciji. Veća rezolucija znači i mogućnost manje udaljenosti. No, okvirno, tv i garnitura ne bi trebali biti udaljeni jedno od drugoga više od 3 metra.

Kutna garnitura Matacao 2 Archipelago, Feydom / Foto: Meblo Trade

MJESTO ZA TEPIH

Pobrinite se za prave dimenzije tepiha. Ako je prostorija uska i dugačka, možete imati dva tepiha, ne nužno isti model. Tako možete vizualno odvojiti i naglasiti zone unutar prostorije. Tepih bi trebao biti obavezno u zoni sjedenja  i dovoljno velik da uključuje prednje noge sofe ili garniture kao i sva sjedala okupljena oko njih.

Savjetujemo da tepih bude udaljen minimalno 30 cm od zida. Maksimalna udaljenost od zida ne bi trebala biti veća od 60 cm.

Tepih Arabia, Calligaris / Foto: Meblo Trade

 

PROMO

 

Komentari