MIRISNE GIRLANDE I DRVCA OD FILCA: zaljubili smo se u Mateine dražesne božićne dekoracije

Blogerica Matea Halilović iz Samobora svake godine u ovo vrijeme oduševi nas svojim dekoracijama koje sama izrađuje. One su uvijek spoj tradicije, prirode, jednostavnosti i kreativnosti

 

 

Na blog Matee Halilović Little things kao i instagram profil @matea_halilovic volimo navratiti u vrijeme uskršnjih i božićnih blagdana. Matea tada izrađuje dekoracije kojima uljepšava svoj dom. Sve ideje nas odreda oduševe tako da nam je teško odabrati najbolje ili najzanimljivije. Tako je bilo i ovaj puta – Mateini ‘uradi sam’ božićni ukrasi za dom osvajaju svojom jednostavnošću i šarmom. Nerijetko su nadahnuti prirodom i izrađuju se od sitnica koje imamo kod kuće.

Kako bi vas inspirirali da se i sami okušate u dekoracijama kojima ćete ukrasiti svoj životni prostor ili ih pokloniti dragim osobama, pronašli smo dvije vrlo jednostavne, za koju vam neće biti potrebna neka posebna umijeća.

 


MIRISNE VISEĆE GIRLANDE

@MATEA_HALILOVIC

Za mirisne viseće girlande bit će vam potrebno:

 • sušeni limuni i naranče

 • prutići cimeta

 • špaga

 • drvene kuglice

 • deblja igla
@MATEA_HALILOVIC

Naranče (a tako i limune) potrebno je izrezati na tanke ploške i iz njih na papirnom ubrusu istisnuti tekućinu. Zatim ih premjestite na papir za pečenje i stavite na sušenje u pećnicu zagrijanu na 100 – 125 °C. Naranče se trebaju, otkriva Matea, sušiti otprilike 2 sata.

“Tijekom sušenja ih nekoliko puta okrenite kako bi se ravnomjernije isušivale”, savjetuje blogerica.

@MATEA_HALILOVIC

Dok se naranče suše, pripremite kićanke od špage ili vune. Kako se rade kićanke, pogledajte na linku.

U prutićima cimeta prije slaganja, objašnjava Matea, treba izbušiti rupu kako bi se mogla provući špaga. Matea je za to bušilicu i malo svrdlo.

@MATEA_HALILOVIC

Zatim krenite na nizanje dekoracija na špagu ili vunu – drvene kuglice, prutiće cimeta, sušene naranče i limun… Na vrhu napravite mali obruč od špage da girlande možete objesiti.

@MATEA_HALILOVIC

Girlande stavite gdje vam odgovara – isprobavajte razne kombinacije po svome domu. Bitno je da budu na vidljivom mjestu, a najbolje će doći do izražaja na prozoru, lusteru ili pak blagovaonskom stolu, kao dekoracija na stolnjaku ili zdjeli.

Ako girlande nisu preteške, možete ih objesiti za božićno drvce.

@MATEA_HALILOVIC

 


 

DRVCA OD FILCA

 

@MATEA_HALILOVIC

Za izradu drva od filca u dvije varijacije potrebno vam je: 

 • filc

 • grančica

 • komad drveta

 • vruće ljepilo

 
 • bušilica i svrdlo za drvo

 • škare

 • komad kartona

 • marker/olovka


Napravite od debljeg papira ili još bolje kartona šablonu u obliku drvca. Nju preslikavajte na filc a zatim izrezujte oblike iz materijala.

Matea ističe da će vam trebati šest komada za jedno drvce.

Zatim zagrijte vruće ljepilo, nanesite ga na gornji dio grane i zalijepite drvce od filca.

“Lijepite jedan do drugoga dok ne popunite cijeli krug. Pazite da vam se drvca poklapaju kako bi konačni rezultat bio uredan”, savjetuje Matea.

 

@MATEA_HALILOVIC

Stavite grančicu u komad drveta, odnosno u rupicu koju ste prethodno izbušili svrdlom za drvo.

“Kako bi sve bilo stabilno u rupu stavite malo vrućeg ljepila”, preporučuje Matea.

@MATEA_HALILOVIC

Nakon prve, krenite na izradu druge verzije drvca od filca, koja će biti još jednostavnija jer nećete imati šablonu, a oblike ćete vrlo jednostavno izrezivati.

Izrežite kvadrate raznih veličina, probušite im rupe u sredini te ih krenite nizati na grančicu, i to od većih kvadrata prema manjima, da se dobije oblik bora.

No, kako dobiti rupu na filcu?

“Da bi napravili rupu u sredini kvadratića, presavinite ga na 4 dijela te mu odrežite kut. Svaki kvadratić fiksirajte na grančici s malo vrućeg ljepila”, otkriva blogerica.

@MATEA_HALILOVIC

Zatim drvce stavite u rupu na drvetu u koju ste ulili malo vrućeg ljepila.

Ova simpatična drvca, otkriva Matea, možete napraviti i od debljeg papira, umjesto filca.

@MATEA_HALILOVIC

 

 

Komentari