MALA KUPAONICA: šest načina kako stvoriti dojam većeg i luksuznijeg prostora

Suvremeno stanovanje sve više naglasak u uređenju stavlja na dosad zanemarene prostorije poput kupaonice. Iako je riječ o sobi male kvadrature, estetiku je itekako moguće postići. Bitno je stvoriti dojam vizualno većeg prostora i maksimalno ga iskoristiti te upotrijebiti prave boje, materijale i dimenzije!


Rijetko tko od nas je zadovoljan površinom svoje kupaonice i rado bi da je barem jedan četvorni metar veća. No, moderno stanovanje nastoji uštedjeti na svakom kvadratu pa su kupaonice skučeni prostori bez vanjskih otvora, što ih čini još manjima.

S druge strane, trendovi u uređenju stavljaju naglasak na uređenje kupaonice koja nije samo mjesto za obavljanje higijene nego postaje oaza odmora i opuštanja te je poželjno da ima dozu luksuza. Kako to pomiriti u maloj kupaonici i još postići funkcionalnost i dojam većeg prostora, saznajte u nastavku kojeg smo realizirali s Abc interijerom.

Saznajte i sve o super popustima koje nudi Abc interijer – tako ćete uštedjeti novac, a dobiti novu atraktivnu malu kupaonicu koja odiše luksuzom!

Aquaestil/ABC interijer

1. SVIJETLE POVRŠINE I NENAMETLJIVI UZORCI

Što svijetlije – to bolje. Tako bi ukratko glasilo jedno od osnovnih pravila za uređenje malih kupaonica. Velike svijetlije površine stvaraju dojam vizualno većeg prostora što je vrlo bitno jer se na malom prostoru treba smjestiti nekoliko nužnih elemenata – umivaonik, WC školjka i kada odnosno tuš kabina. Kada se stave svi ti elementi, mala kupaonica može izgledati jako zagušeno. Dominacija svijetlih površina ublažit će posve taj dojam.

ABC interijer (iz salona)

Kada je riječ o uzorcima – njih se nipošto ne morate odreći u maloj kupaonici. Bitno je samo birati one manje naglašene. A ako ipak odaberete one upečatljivije, smjestite ih na manju površinu – dio zida iza WC školjke ili jedan dio ili cijeli zid unutar tuš kabine. Birajući uzorak mramora ili pak zlatnog premaza unijet ćete dozu luksuza u svoju malu kupaonicu.

Porcelanosa/ABC interijer

Dizajneri savjetuju da u maloj kupaonici baza bude svijetla, a manji elementi poput galanterije i armatura (držači za četkice i WC papir, kutija za sapun, slavina, glava tuša…) mogu biti u bojama. Kako su sada vrlo poželjne antracit siva i crna u kupaonicama ali druge boje poput plave ili ružičaste, a želite u uređenju pratite trendove – ne morate ih se odreći. Bitno je samo da tamne boje budu u ulozi akcenata.

Tako će se elementi u boji jače isticati na svijetloj površini i mala kupaonica će biti privlačnija.

Aquaestil/ABC interijer

2. TUŠ UMJESTO KADE

Kada krećemo u opremanje ili adaptaciju postojeće kupaonice, jedna od najvećih dvojbi je trebamo li odabrati kadu ili tuš kabinu. Odluka doista nije laka jer svaki element imaj puno dobrih razloga za odabir. No, ako je riječ o maloj kupaonici, tada, preporučuju dizajneri, prednost trebate dati tuš kabini.

Ona zauzima manje prostora, a prozirne stjenke ili lagane zavjese stvaraju dojam prozračnosti i veće prostornosti. Pored toga, više odgovara modernom načinu života jer je praktičnija – vremena je toliko malo da jednostavno više nemamo vremena za duge kupke u kadi. Odabirući staklene stijenke, unosimo sjaj u prostor male kupaonice i postižemo dozu profinjenosti.

Aquaestil/ABC interijer

Nova generacija tuševa donosi dva još praktičnija modela, koja brišu dojam prostorne ‘barikade’ odnosno ograničenja te usto doprinose vizualno većem prostoru. To su plitke tuš kade, koje su usto vrlo elegantne i siguran su adut za stvaranje luksuza.

Druga opcija su walk-in tuševi koji su u razini poda. Oni su savršeno rješenje i za bolesne, teško pokretne kao i starije članove obitelji jer nude lakši pristup tušu.

Aquaestil/ABC interijer

3. LEBDEĆI NAMJEŠTAJ + OGLEDALO

Trend namještaja koji svoje uporište nema u podu nego u zidu zaživio je i u kupaonicama i toaletima. Kako se ne spušta do poda niti ima nogice, stvara se dojam da namještaj lebdi u zraku, pa ga zato i zovemo lebdeći.

Ovakav tip namještaja koji je pričvršćen u zid – umivaonika, WC školjki i ormarića naročito je dobrodošao u malim kupaonicama jer se prostor doima slobodnijim, protočnijim, pa samim time i većim nego što jest.

Drugi neizostavan element koji doprinosi dojmu prostornosti, a bez kojeg ne može nijedna kupaonica je ogledalo. Čini prostor većim i zanimljivijim jer se u njemu reflektiraju okolni objekti. Tako mala kupaonica postaje većom!

Aquaestil/ABC interijer

4. ADEKVATNE DIMENZIJE

U uređenju svake prostorije bitno je paziti na dimenzije kako bi se stvorio sklad. Svi elementi trebali bi biti u proporcionalnom odnosu s veličinom prostorije kao i njezinom visinom. Naročito je to potrebno imati u vidu kada se opremaju mali prostori, pa tako i mala kupaonica. Neadekvatni, u ovom slučaju veliki komadi namještaja zatrpat će prostor. Dakle, ono što trebate izbjegavati u maloj kupaonici su glomazne elemente naglašenog volumena.

Aquaestil/ABC interijer

Manji komadi – umivaonici, tuš kabine, ormarići… imaju svoj šarm i profinjenost, tako da ne brinete za estetiku i eleganciju.

Porcelanosa / Abc interijer

5. RADIJATORI LJESTVE

Najčešća grijaća tijela, kao uostalom u svakom kućanstvu, u kupaonicama su radijatori. Nove generacije radijatora, osim što nose visoku dozu estetike i vizualno su vrlo atraktivni, su usto i iznimno praktični. Pored funkcije grijanja, uski, izduženi modeli u raznim bojama izvrsno će poslužiti kao grijači za ručnike, što je iznimno bitno jer se tako rješavate nepotrebne vlage koja je ionako uvelike prisutna u svakoj kupaonici.

 

Aquaestil/ABC interijer

Ovakvi modeli radijatora ljestvi (moguće je nabaviti modele i na struju!) sjajno su rješenje jer zauzimaju vrlo malo mjesta i omogućavaju lako kretanje prostorom.

Porcelanosa / Abc interijer

6. PLOČICE VELIKOG FORMATA I TANKE FUGE

Keramika je najčešći odabir za podne i zidne obloge u kupaonicama. Dizajneri bi dodali da je to i najsigurniji odabir jer keramika najuspješnije odolijeva velikoj količini vlage koja se skuplja u ovoj prostoriji. Pored toga, keramiku je vrlo lako održavati te traje, ako odaberemo kvalitetan model, godinama.

U malim kupaonicama moguće je imati keramičke pločice velikih dimenzija, koje su u trendu i vrlo su tražene. Birajući velike dimenzije keramike, od kojih neke prelaze i 100 cm, stvara se dojam prostornosti i većeg volumena. Tome uvelike pomažu i fuge, koje su poželjne u što užoj verziji, a neke kupaonice ih uopće nemaju. Jedva vidljive fuge i velike pločice ukidaju ‘granice’ i čine dojam kontinuiteta – kao da je riječ o oblozima velike površine. Tako kupaonica izgleda veća.

Pored mramora, za dojam elegancije i raskoši birajte keramiku s uzorkom bilo kojeg kamena (primjerice, granita) a sve pojačajte sjajnim detaljima – rasvjetom, armaturama, dekoracijama.

Porcelanosa / Abc interijer

SUPER PONUDE ZA MALE KUPAONICE, ALI I SVE OSTALE!

Kupaonice su prostorije koje trebaju iznimno otporne i kvalitetne obloge, sanitarije, armature i namještaj kako bi odoljele vlazi i trajale godinama. Stoga, ističu dizajneri, potrebno je birati najbolje materijale i dizajn. Rezultat toga je da je kupaonica financijski veliki izdatak pa su akcije i popusti idealna prilika da dobijete kvalitetu uz snižene troškove.

Porcelanosa / Abc interijer

Abc interijer na zagrebačkoj adresi Zavrtnica 17 nudi do kraja mjeseca 25% popusta na sve Aquaestil proizvode (kade, tuš kade, kabine, kupaonski namještaj i galanteriju) te 30% popusta na prvoklasnu španjolsku Porcelanosa keramiku sa zalihe.

Porcelanosa / Abc interijer

PROMO

 

Komentari