PRIJE I POSLIJE: makeover kuhinje i kupaonice u kući mlade obitelji

Dom mlade obitelji u Kanadi, star pola stoljeća doživio je djelomični makeover – pored kuhinje i kupaonice, koje su vapile za novim instalacijama, obnovljeni su i hodnik i gostinjski WC u prizemlju.

 

 

Vodimo vas u jedan kanadski dom koji je podvrgnut djelomičnoj adaptaciji. Četveročlana obitelj za mjesec je dana dobila posve novu kuhinju, kupaonicu te hodnik i WC. Dnevna zona i spavaće sobe vlasnici su odlučili ostaviti u postojećem stanju i odgoditi za nekoliko godina. Novi izgled inspiriran je skandinavskim dizajnom te nudi atmosferu opuštenosti i spontanosti.

“Nisam veliki sljedbenik pravila kada je riječ o uređenju interijera. Smatram da sve može biti lijepo ako je dobro osmišljeno i dobro sastavljeno, bez strogog koncepta. Svaki dom treba i malo opuštenosti”, kaže dizajnerica Jaclyn Peters, koja je nadzirala obnovu kuće stare preko 50 godina. Modernizacija je svakako bila nužna, a vlasnicima je dodatni motiv bio i dotrajale instalacije, podne i zidne obloge te sanitarije. Kuhinjski je namještaj, kao i kupaonički mijenjan već jednom, ali sve je izgledalo odviše rustikalno i klasično za mladu obitelj.

“Obnovljeni dio je, prema željama vlasnika, trebao funkcionalan i modernijeg stila. Ništa previše skupo, ali ipak dovoljno kvalitetno da traje godinama. Kako su djeca mala, kuhinja i kupaonica kao i ostatak renoviranog prostora nije smio biti zahtjevan za održavanje”, otkriva dizajnerica.

 

KUHINJA prije:

Stara kuhinja bila je poput onih u planinskim brvnarama, što se vlasnicima nikako nije svidjelo. Brodski pod s vremenom je promijenio boju te je upio razne mirise, pa je kuhinja trebala osvježenje. Vlasnici su također željeli moderniji kuhinjski otok koji bi bio bliže kuhinjskim elementima.

Foto: Privatni arhiv

 

KUHINJA poslije:

Drvo je zamijenjeno svojom svjetlijom varijantom, a brodski pod kojim su bili obloženi zidovi i strop je skinut te je stavljena bijela boja. Kuhinjski otok je približen elementima, a za to je bilo potrebno zatvaranje jednog krila kliznih vrata koje su vodile van. Novi prostor odabirom bijele kako dominante, uz dodatak drvenih i crnih akcenata povećao je prostor i učinio ga znatno svjetlijim mjestom.

Foto: ARIANA TENNYSON

Vlasnici su se složili s dizajneričinim prijedlogom da kuhinja nema gornje elemente. Iznima je samo crni ormarić u kojem je sakrivena i napa te blok u kojem je pećnica koja iznad ima izduženi ormarić za skladištenje. Ovako izgubljeni dio skladišnog prostora nadoknadio se otvorenim policama te ormarićima s unutrašnje strane kuhinjskog otoka.

Foto: ARIANA TENNYSON

Kuhinja je kombinacija američkog neokolonijalnog stila, minimalizma i skandinavskog dizajna, s modernim elementima poput crno-bijelih visilica koje čine originalnu svjetlosnu kompozciju i glavni su stilski akcent u kuhinji.

Foto: ARIANA TENNYSON

KUPAONICA prije:

Iako u dobrom stanju, barem što se tiče sanitarija, kupaonica je stilski kaos svega i svačega te se vlasnicima nije nimalo sviđala. Poželji su nešto modernije i prozračnije. Kako su htjeli imati i kadu i veliku walk in tuš kabinu u prostoru, razbijen je dio zida, kako bi u taj kut stala tuš kabina željenih dimenzija, sa elegantnim i trendi vratima od tamnoga stakla.

Foto: Privatni arhiv

 

 

KUPAONICA poslije:

Crni okviri odnosno u crno pobojani alu profili definiraju sa staklenim vratima kupaonicu, a podne mozaik pločice čine je bezvremenom. Odlučeno je da zidne pločice budu jednostavne metro bijele, kako bi se staklena tuš stijena bolje isticala.

Foto: ARIANA TENNYSON

Vlasnici su željeli samostojeću kadu te su oduševljeni dizajneričinim izborom moderne kade, koja je bila i najveći izdatak u kupaonici.

Foto: ARIANA TENNYSON

WC&HODNIK

Foto: ARIANA TENNYSON

 

Foto: ARIANA TENNYSON

Izvor: Domino.com

Komentari