MALA KUHINJA I BLAGOVAONICA: jednostavan prostor, nezahtjevan za održavanje i nadahnut industrijskim stilom

Kuhinjski prostor u prizemlju obiteljske kuće koja prolazi temeljitu adaptaciju proširen je kako bi dio za blagovanje dobio dovoljno prostora te više svjetla.

 


Četveročlana obitelj uskoro se useljava u svoju novu kuću. Možda se u ovom trenutku, kada gledate video prilog, tako ne čini, ali uskoro će biti obnovljena i useljiva.

“Zahtjevi klijenata bili su mala kuhinja, ako je moguće veći izlazak na vrt s puno prirodnog svjetla te iznimno laki materijali za održavanje. Kako klijenti naginju industrijskom stilu, držali smo se tih smjernica”, objašnjava Mirjana Mikulec.

Prvo je riješen tlocrt i sa statičarom se ispitala mogućnosti rušenja kako bi se prostor proširio, kao i izlaz na dvorište. Naštrb toga smanjila se površina kupaonice.


“Postavljena je staklena stijena maksimalne veličine koju nam je dozvoljavao građevinski otvor. Zamijenjena je pozicija kuhinje i blagovaonice i na taj način kuhinja je smještena od zida do zida. Tako blagovaonica dobiva puno više prostora i slobodnu komunikaciju prema izlazu”, otkriva dizajnerica.

Kako je donesena odluka da zbog izlaska na terasu i što lakšeg održavanja na pod dolazi takozvani industrijski pod koji djeluje vrlo hladno, odlučeno je da barem donji elementi koji se direktno spajaju s podom, budu izrađeni od drvnog dekora Halifaxa kako bi se unijelo malo topline.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Gornji elementi su u svijetlosivoj varijanti, dok je radna ploča tamnosiva, a kod oba materijala naglasak je biti na strukturi kako bi održavanje bilo što lakše.

Radna ploča je tamna, ali kako joj je tekstura zapravo reljefna i u više nijansi, bit će iznimno laka za održavanje, kao i fronte gornjih elemenata koje nalikuju teksturi tekstila.

“Uz kuhinju, klijenti su željeli i blagovaonski stol koji nipošto nije smio biti crn. Kako bis se izbjegao još jedan dekor drva u ovom prostoru, s čime se ja u potpunosti slažem, odlučili smo od istog materijala od kojeg su izrađeni donji elementi kuhinje, izraditi stol po mjeri koji ovdje savršeno odgovara”, ističe dizajnerica.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Glavna prednost ovog prostora sada je velika staklena stijena koja mu daje puno prirodne svjetlosti. Materijali koji se lako održavaju, uključujući i vrlo zahvalne keramičke pločice, sigurno će zadovoljiti klijente.

 

Komentari