TRENDOVI U BLAGOVAONICAMA: za sve koji žele ovu prostoriju učiniti ljepšom i atraktivnijom

Bez obzira nalazi li se u zasebnoj prostoriji ili je dio kuhinje, dnevnog boravka ili zajedničkog otvorenog dnevnog prostora, blagovaonica uvijek zaslužuje pomnu pažnju prilikom uređenja. Prije nego krenete u opremanje, saznajte koji su trendovi aktualni!

 

 


Unatoč tome što se u njima okuplja cijela obitelj i mjesto su obiteljskih druženja i proslava, blagovaonice ne obiluju kvadratima. Suvremena stanogradanja, radi uštede prostora, pripaja ih uglavnom kuhinji ili dnevnom boravku, a sve češće je ona dio otvorenog dnevnog prostora, što je vrlo praktično i prilagođenom modernom načinu života.

Blagovaonica je u otvorenom prostoru i estetska točka koja spaja kuhinju i boravak, pa je stoga, kao i zbog važne emotivne i socijalne uloge koju ima u životu svake obitelji, potrebno posvetiti pažnju njezinu izgledu. U suradnji s tvrtkom Modul, specijaliziranoj za izradu tapeciranog namještaja, donosimo vam trendove te nudimo inspiraciju iz projekata studija Mirjane Mikulec koje su uljepšale upravo stolice ove tvrtke iz Darde kraj Osijeka.

Modul

OKRUGLI STOLOVI

Stolice i stolovi neizostavni su dijelovi svake blagovaonice, bez obzira na njezinu površinu, koncept uređenja ili stil. Kada je stol u pitanju, svakako razmislite o okruglom modelu jer je ovaj oblik iznimno popularan.

Osim što je u trendu, ovakav stol nudi veću dozu intimnosti, a idealan je za manje prostore jer olakšava kretanje kroz prostoriju i za njega može sjesti više osoba nego za pravokutni. Imate li često goste i veća okupljanja, nabavite model na razvlačenje.

Ako je riječ o otvorenom dnevnom prostoru, okruglim oblikom naglasit ćete zonu blagovanja, te se ona neće stopiti s kuhinjom i boravkom.

Foto: Modul

ELEGANCIJA IZNAD SVEGA

Klasika i sve ono što ona donosi, a prije svega eleganciju i dojam raskoši, vlada suvremenim domovima, pa tako i blagovaonicama. Sjajne visilice, uzorci mramora, štukature na zidovima, tapecirane stolice… sve su to elementi kojima možete postići eleganciju i raskoš.

No, eleganciju možete ostvariti i u modernijim interijerima ili primjerice onima koji naginju nekom drugome stilu – rustikalnom, industrijskom, minimalističkom… Dovoljno je unijeti jedan od navedenih elemenata i prostor će dobiti trendi sastojak zvan elegancija.

Kombinacija stilova također je dobrodošla!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

UDOBNOST

Od blagovaonice se više nego ikada traži udobnost, nalik onoj u dnevnom boravku. Ubrzan životni tempo i vrlo malo slobodnog vremena koje preostane za obitelj i boravak u domu donosi i potrebu da naš životni prostor bude udoban i opuštajući.

U tome će vam najviše pomoći odabir pravih stolica. Tapecirani modeli, u modernim blagovaonicama funkcioniraju kao prilagođeni naslonjači iz dnevnog boravka – manjeg volumena, ali iznimno udobni, tako da u njima možete sjediti satima.

Za veću dozu elegancije birajte modele prekrivene baršunom, a za moderniji i jednostavniji štih birajte tekstil.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri sa stolicama Modul / Foto: Darko Mihalić

SPAJANJE STOLA S KUHINJOM

U nedostatku prostora koji bi bio dovoljno velik i funkcionalan, dizajneri su počeli osmišljavati vrlo praktične blagovaonice koje su sastavni dijelovi kuhinja odnosno nastavljaju se na njih.

Produženjem kuhinjske radne plohe dobiva se blagovaonski stol, koji može funkcionirati kao otok ili podizanjem razine plohe – šank. Sve ove opcije sjajno su rješenje kada želite uštedjeti na prostoru.

Budući da je uvijek potrebno istaknuti sve zone unutar otvorenog prostora, blagovaonicu ćete istaknuti korištenjem drugačije površine ili boje stola te stolicama u nekoj upečatljivoj boji ili materijalu.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri sa stolicama Modul / Foto: Darko Mihalić

NOVI SJEDEĆI ELEMENTI

Dizajneri uvijek potiču na iskorak u osmišljavanju prostora, pa tako i u blagovaonici. A za unošenje nestandardnih elemenata svakako je potrebna mala doza odvažnosti.

Ti netipični elementi mogu biti i sasvim praktični, kao primjerice trend tapeciranih klupa s ili bez naslona. Varijanta bez naslona zauzet će manje mjesta, a i lakše ćete je prenositi u druge prostorije. Takva klupa sjajno se uklapa u hodnike ili primjerice spavaće sobe.

A ako želite klupu s naslonom, razmislite o modelima koji nalikuju sofama je ćete tako postići veću dozu udobnosti.

 

Foto: Modul

 


PROMO

Komentari